inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Coques de Sant Joan: Coca de fruita Coques de Sant Joan: Coca de llardons Coques de Sant Joan: Coca de crema Pèsols negres amb rosta i col confitada Bonítol salat amb tomàquet Tortell de nata

Presentació i descripció del blog

L'AUTOR
>Hola, sòc l'Albert Vilas, autor d'aquest blog personal de cuina.
Ja fa molts anys que treballo d'informàtic, però he sigut pastisser professional i també m'agrada la cuina.
Aquest projecte neix com a homenatge a la cuina de la nostra família, a les nostres àvies i, en particular, a la meva mare Pilar, una persona que va dedicar tota la seva vida a cuidar els seus, entre altres maneres, a través del menjar. Amb el pas del temps, aquest homenatge ha esdevingut una clara reivindicació de la cuina i pastisseria tradicionals de sempre.
Aquest blog, sense ànim de lucre, pretén que ens posem a cuinar els plats de tota la vida, els que ens havien cuinat les nostres mares i àvies. Aquell rostit, aquella escudella i aquelles mandonguilles amb tomàquet que tant vam gaudir de petits.
Com deia la Tana Collados (directora del programa Cuines de TV3), la cadena de transmissió oral de les receptes de cuina tradicional s'ha trencat. Arran del nou estil de vida, cada cop són menys les àvies, mares i pares que transmeten els seus coneixements receptaris als seus fills.

FOTO: Albert Vilas, director, fotògraf, informàtic, cuiner i pastisser d'aquest blog. 
Foto del 18/04/2014.

Tot i que ens trobem en un dels punts més àlgids de ressò mediàtic de la gastronomia catalana i dels seus reconeguts cuiners, jo també tinc la sensació que, a peu de carrer, no estem conservant correctament el nostre llegat.
La cuina tradicional s'ha de mantenir, ja que sense ella, gastronòmicament no seriem res.
Recordeu que la cuina és patrimoni de tota la societat i no tan sols dels cuiners.
La cuina és un hàbit que s'està perdent i és important mantenir-lo, per què l'acte de cuinar afecta a les relacions humanes, a les relacions familiars i socials, a la cultura i, com no, a la salut.
Per tant, hem trobar una mica de temps per cuinar, almenys durant el cap de setmana.
Sempre som a temps de començar a cuinar.
Mai no és tard.
Penseu que, afortunadament, a Catalunya tenim una cultura gastronòmica extraordinària, i que n'hem de gaudir, cuinant-la i tastant-la.
Cuinar plats de casa nostra és, literalment, difondre la nostra cultura, i per això procuro facilitar aquesta feina fent-ho el més entenedor possible amb fotos detallades de tot el procés d'elaboració.
De vegades la meva dona em diu:
Vols dir que cal repetir la foto de com tires la sal… o com piques la ceba… a cada recepta?
…i jo li dic…
- Sí que cal! Cada recepta ha d'estar ben detallada. 
- Ets un pesat!
- Au! ves que et moqui la iaia!
Total, que és una feinada, ho sé.
També podria fer vídeos en comptes de posar tantes fotos del pas a pas (ara més de 50.000) però trobo que els vídeos fan com una mica de mandra veure'ls, i encara més fer-los.
Penso que aquest és un format de receptes molt adient per seguir-les dins la mateixa cuina i fent ús de les noves tecnologies com les tauletes i els smartphones d'última generació.
També és molt important sentir-se bé i a gust allà on es cuina.
Feu un esforç per aconseguir que la vostra cuina sigui un lloc agradable, no importa si és gran o petita, però estar a gust és primordial.

QUÈ TROBAREU EN AQUEST BLOG?
Aquest és un blog de cuina i pastisseria tradicional.
Actualment, hi ha més de 900 receptes detallades amb tot el pas a pas.
Més que un receptari, a mi també m'agrada anomenar-lo Manual pel seu format tan detallat i il·lustratiu.
Us adonareu que no cal saber cuinar per fer aquestes receptes. I m'hi poso jo mateix com a exemple.
De vegades, sento gent que diu que les fotos de receptes dels llibres de cuina (i de molts blogs) són irreals, que si ho cuines tu no queda igual, ni de bon tros.
Aquest blog pretén acabar amb aquest mite entre la foto inicial i el xurro final, i us puc garantir que les receptes cuinades d'aquest blog (gairebé sempre) us quedaran igual que les fotografies que us mostro.
I dic "gairebé" per què en termes pastissers, reconec que s'ha de tenir una mica d'experiència.
Per tant, aquí trobareu la cuina real de casa, la cuina de tota la vida.
Aquí trobareu aquelles receptes de la cuina de sempre, sense més pretensions que intentar fer-les bé, moltes d'elles per primera vegada, i sempre amb tota la modèstia del món.
Aproximadament, el 65% de receptes que trobareu en aquest blog són elaboracions directes del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català (CPCC).
www.cuinacatalana.euEl Corpus del Patrimoni Culinari Català és l’inventari de receptes de cuina catalana més complet que existeix. Compta amb 1.136 entrades ordenades alfabèticament i per tipus de plat, i està adreçat tant a professionals del sector com a aficionats. La realització d’aquesta obra, fruit de més de vuit anys d’investigació, ha comptat amb la participació d’experts de prestigi internacional, cuiners de més de 400 restaurants i particulars de tot Catalunya.
Amb aquest recull tan treballat, intentarem que la UNESCO declari la nostra cuina Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Per tant, en realitat el que es promou és la marca Cuina Catalana.
Marca Cuina Catalana disposa d’un logotip, segell de qualitat dels plats i els productes que conformen la cuina catalana.
El blog www.lacuinadesempre.cat és soci particular de l'entitat Fundació de l'Institut Català de la Cuina (FICCG). També col·labora amb el receptari del portal www.gastroteca.cat.

I què més hi trobareu aquí?
Aproximadament, el 10% de receptes que també trobareu en aquest blog me les va transmetre la meva mare (epd), tot i que em quedo amb la passió per la cuina que he heretat d'ella.
Recordo que m'agradava molt escoltar l'opinió de la meva mare mentre veia algun programa de cuina (que no se'n perdia ni un):
Ostres!!! Mira que bo!!! Ummm, molt bé, sí senyor… Aquest plat ha de ser boníssim!!!
o…
Però, què fot aquest tio? Oggghhhh!!!! Quin fàstic!!! Li està quedant fastigós… Aquest pollós no m'agrada com cuina… i té les ungles plenes de merda… Oggghhh!!!
JUASSSSSS!! JUASSSSSS!!
Suposo que d'aquí em ve l'afició de veure programes de cuina, em provoquen una sensació molt especial… una atracció inevitable i, és clar, he de fer la meva crítica en veu alta o rebento!

I ja per acabar, el 25% restant de receptes són de la cantera, vaja, de fabricació pròpia, així com receptes de pastisseria professional.
Tot i que, principalment, parlem de cuina tradicional catalana, a tot això, li hem d'afegir el meu esperit personal per recuperar aquella «cuina de sempre» sigui d'on sigui i vingui d'on vingui.
Al cap i a la fi, parlem de receptes foranes que han arrelat en el nostre territori i que també conformen la nostra història quotidiana.
Per tant, en aquest blog també trobareu receptes representatives d'altres cuines i cultures, com ara la marroquina, l'asiàtica, la cubana, 'italiana, la grega o la mexicana.

RECEPTES DE PASTISSERIA

http://4.bp.blogspot.com/-U4BDCK425Y0/Tg3_HAaoLJI/AAAAAAABUhI/cxlpntRtvd4/s1600/obrador3.jpg
Aquest és el meu petit obrador de pastisseria, un racó on hi passo moltes hores i on hi estic molt a gust.

En general, quan parlem de cuina tradicional també parlem de postres tradicionals com l'arròs amb llet, la crema catalana o les torradetes de Santa Teresa, certament, però no s'acostuma a parlar de com fer un tortell de nata, un braç de gitano, un pastís massini o una coca de Sant Joan.
Aquí hi trobareu les autèntiques receptes de pastisseria tradicional, totes amb el pas a pas ben detallat.
Us he de dir que, mentre estudiava, vaig treballar 10 anys com a pastisser fins a arribar a la categoria d'oficial de primera, segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona. Fins i tot, vaig arribar a impartir classes de pastisseria a restaurants com ara Hotel-Restaurant Atenea Barcelona, Restaurant La Canasta (Castelldefels), Restaurant Los Inmortales (Barcelona), etc.
Vull recalcar que mai no vaig signar cap clàusula que prohibís explícitament la divulgació pública de les tècniques i receptes de pastisseria aquí publicades i que, per tant, són patrimoni absolut del meu coneixement.
A les opcions de menú de les Receptes de Pastisseria trobareu el «Calendari pastisser». Amb aquest calendari sabreu quins són els dolços típics de cada festa tradicional catalana i com elaborar-los si us ve de gust.
I és que Catalunya és terra de bona tradició pastissera, una temàtica de la que no acostumen a aprofundir gaire els llibres i blogs de cuina tradicional.
I us parlo del que jo considero bona pastisseria, vull dir que si busqueu receptes de cupcakes… aquest no seria el vostre millor blog.
Segons el portal Gencat.cat, la pastisseria no només pertany als obradors dels pastissers o als fogons dels restaurants, sinó que també pertany a la cuina casolana. Per tant, d’entrada es pot fer una primera classificació. La pastisseria casolana, més desenvolupada a Ponent i al sud del país, produeix coques i cócs, pastes seques, pastissets farcits (o crestes), bunyols, crespells… La pastisseria pública també produeix aquestes especialitats i, a més, un ric repertori d’altres de tradicionals, de tradició antiga o recent: tortells, braços, flaones, pasta de full, sares, pals, massinis, Sant Marc, lioneses, búlgars, borratxos, galetes i pastes seques, xuixos de Girona, cassoletes farcides, ‘tartes’ i pastissos –de poma, Sacher (d’origen austríac), de formatge… Igualment, algunes pastisseries produeixen ‘semifreds’, gelats artesans i ‘tartes’ gelades. Es pot també classificar la dolceria en dolços de cullera (cremes, flams, menjar blanc), fregits (bunyols, orelletes, crespells) i de forn.
Encara avui, tant la pastisseria i confiteria familiar com la pública segueixen el calendari estacional i festiu: torrons de Nadal, panellets de Tots Sants, ‘brunyols’ de Quaresma, orelletes de festa major, mones de Pasqua, pastissos de Sant Jordi, tortells de Rams o de Nadal, neules de Nadal, tortell de Reis o de Sant Antoni, coca de Sant Joan…
Una altra característica és la varietat d’especialitats locals i fins i tot creades per una pastisseria: borregos de Cardedeu, tortells entorxats d’Olot, coca i catànies de Vilafranca, el pa de pessic de Vic o d’Arbúcies, les encasades de Vic, la tortada d’ametlla de Banyoles o de Manlleu, flaona de Figueres, de Torroella o de Sant Pau de Segúries, la coca de Manresa, les borraines de l’Ebre, els redorts del Pallars, els cócs (ràpids, de maçana, de brossat de l’Ebre i la Franja), les merengues de Sitges i Vilanova, els taps de Cadaqués, les capsetes de Tivissa, els coraçons de la Ribera d’Ebre, bufats del Vendrell, pastissets de Tortosa, rosquilles de Figueres, el rus i la barra de pasta de full de la Bisbal d’Empordà, la coca de cireres de Reus...
Algunes són cèlebres especialitats, pròpies de confiteries locals: els rocs de l’Estany, les moixaines, els jaumets, les carícies, els trefins, els poquibons. Entre les galetes i pastes seques destaquen els ametllats, els carquinyolis, els modernistes, els cubans, les teules, els crocants… Algunes formen part d’un món de gran tradició a Catalunya, el de les galetes, considerades les millors en aquesta categoria: destaquen les de l’Espluga de Francolí, Santa Coloma de Farners, Castellfollit de la Roca, Figueres i Ribes de Freser. Igualment, hi ha una gran tradició de forns de pa, que sempre han produït diverses menes de coques (dolça, de sucre o d’oli, de pinyons, de llardons o greixons bunyols) i pastisseria salada, com les coques de recapte. La producció de croissants (de confecció diferent del de l’original francès) i de brioixeria, magdalenes i ensaïmades és remarcable. A les pastisseries també es produeix pastisseria salada, tant en forma de coques com de petites peces de pasta de full, que acompanyen la ‘rebosteria dolça’ –d’una gran tradició festiva– similar als ‘petits fours’ francesos.
En definitiva, un receptari tradicional que, com passa també amb la cuina, hem de conservar bé entre tots.
Per als lectors i lectores d'aquest blog la secció de receptes de pastisseria és un dels actius més valorats, ja que no és habitual trobar blogs que continguin cuina tradicional i pastisseria professional alhora, i amb unes explicacions tan detallades.
 
CONCLUSIÓ
Penso que una de les maneres més maques de cuidar els que ens estimem és oferint-los un bon menjar, més o menys elaborat, però de qualitat, i en una taula ben parada que faci goig.
Cuineu el menjar amb cura, amor i paciència, i no fallareu.
A mi, la cuina em fa sentir bé i si, a més a més, fas gaudir els teus, encara millor. Diga'm tonto!
En definitiva, és evident que no us fareu uns grans xefs amb aquest blog, però sí que us sentireu satisfets del que cuineu i potser sereu una miqueta més feliços.
Podria resumir-ho tot plegat dient que és més important cuinar… que cuinar bé.
Als meus lectors, en general, els demano una reflexió envers aquesta reivindicació, i és clar, fer l'esforç de cuinar de tant de tant.
I quan dic cuinar, també em refereixo a preparar receptes de pastisseria. 
Aquest blog està dedicat a totes les generacions passades, presents i futures de ciutadans i ciutadanes que han estimat, estimen i estimaran la nostra cultura, a la gent senzilla que tant s'ha esforçat en silenci durant anys i anys per fer-nos arribar aquest llegat, i que mereixen el més gran dels reconeixements.
Per a mi, serà un honor poder-vos ajudar en el que pugui i benvingudes siguin totes les vostres col·laboracions.
Disculpeu-me per endavant si cometo alguna errada, tant lingüística com culinària, perquè no sóc cap professional en cap de les dues matèries.
Vull recalcar que jo no sóc cuiner, només sóc un impulsor de la nostra cultura gastronòmica.
I ja que molts m'ho pregunteu, us aclariré que no visc d'aquest blog, Res mes lluny de la realitat.
Jo tinc la meva feina, els mateixos problemes domèstics que vosaltres.
De fet, aquest blog em genera moltes despeses i maldecaps, tot i que també algunes satisfaccions.
La conclusió, a dia d'avui, és que val la pena.
Que tingueu molt bona cuina, amics meus… la cuina de sempre.
Per a qualsevol consulta, podeu escriure’m a: info@lacuinadesempre.cat.

Si voleu saber quines són les dades actuals del blog (visites, seguidors, etc) visiteu la secció <publicitat>.
També trobareu notícies, reconeixements i premsa dins la secció <notícies>.

COL·LABORADORS
Aquest blog compte amb la col·laboració puntual i/o continuada d'algunes persones que, de forma desinteressada i altruista, participen o han participat voluntàriament en aquest projecte social i cultural.
Us deixo la llista dels col·laboradors en actiu i, també, dels col·laboradors que han passat per aquest blog.
Si voleu col·laborar-hi, llegiu-vos la POLÍTICA DE COL·LABORADORS i envieu un email a info@lacuinadesempre.cat.
Moltes gràcies a tots el col·laboradors pel vostre temps i dedicació!



COL·LABORADORS EN ACTIU






Nom:
Manel Vilas Figueras

Àrea:
Disseny 3D,  vídeos, rel·lacions públiques i promoció





Nom:
Jaume Guillamon

Àrea:
Desenvolupament web i apps. per a mòbils 


ALTRES COL·LABORADORS QUE HAN PASSAT PEL BLOG (INACTIUS)
Anteriorment, també han col·laborat amb aquest blog:
- Marta Carvajal Faura - Correcció de textos en català
- Sílvia Naranjo - Maridatges
- Mireia Oliver - Correcció de textos en català
- Lluís Vilas Figueras - Disseny gràfic, maquetació i marxandatge