inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Arròs de crancs de roca Brioixeria: Magdalenes de pastisseria Pop de platja a la planxa amb all i julivert Xató Amanida de mar Calamars amb vi i ceba

divendres, 16 de març de 2018

Orada a la sal


Recepta tradicional número 715 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
A la recepta s'indica que feu sevir una orada de 1,5 kg, però podeu fer-ho amb dues més petites, com veureu a les fotos.
Aquesta és una de les maneres menys intrusives de cocció, menys fins i tot que la planxa. La carn queda tan melosa que no es necessari afegir cap acompanyament ni cap salsa.
Respecte a quanta sal s'ha de fer servir, la regla general diu que son 2 quilos de sal gruixuda per cada quilo de peix.   Un cop cuinat el peix, és important no deixar-o refredar dins la crosta ja que la carn absorbiria massa sal i podria quedar eixuta. El més recomanable es servir-la a taula tant bon punt surti del forn.
Per últim, no obriu el forn durant la cocció ja que és important mantenir una temperatura constant.
Som-hi!


INGREDIENTS
1 orada de 1,5 kg
1 kg aprox. de sal gruixuda
aigua

VARIANTS:
- Es pot acompanyar d'una salsa lleugera o d'unes verdures
- Es pot amanir amb oli verge extra i acompanyar de patates al vapor o al forn



ELABORACIÓ
Demaneu a la peixateria que us treguin les tripes però no les escates.
Renteu bé el peix.
Les escates conformen una capa addicional a la pell que protegirà la carn de les altes temperatures que patirà fins el forn.
Ara, prepareu una safata de forn per posar-hi la sal.
Poseu-hi una capa de sal d'un centímetre de gruix a la part inferior de la safata.
Esteneu-la bé.
Col·loqueu-hi a sobre el peix.
I cobriu-lo amb una generosa capa de sal de nou.
Sense por! heu de fer una autèntica muntanya de sal! Per cert, sembla neu oi? jeje.

Perfecte. El peix ha de quedar totalment cobert. Hi ha qui deixa el cap sense cobrir per què l'ull és un bon indicador de la cocció interna. Però no es necessari.
Ara esquitxeu la sal amb aigua. L'aigua ajudarà a solidificar la sal al forn i fer crosta,
Sense por! Unes quantes esquitxades bones!
Ja ho teniu a punt per enfornar.
Podeu aprofitar el forn per coure unes patates que acompanyaran el peix. Oli, sal i pebre.
Cap a dins tot plegat. S'ha de coure a temperatura alta (200-220 graus) durant uns 20-25 minuts.
Passat aquest temps, ja podeu retirar el peix del forn. Comprovareu que la costra de sal és molt dura, us costarà una mica trencar-la i tot.
Amb cura, retireu tota la sal del peix.
Veureu que les plaques de sal surten soles.
És molt gustós retirar els filets de peix d'aquesta manera, oi que si? Es com desenterrar el premi!
Un cop extret el filet superior de carn, retireu l'espina amb compte i tindreu a l'abast el filet inferior.
I directe cap a taula, ben calent!
Vigileu per si queda alguna espina o algun tros de sal massa gruixut, sobretot si mengen criatures.
Bon profit!


I PER BEURE...


Nom: Mas de Sant Iscle Blanc de Picapolls 2016
Varietat/s: Picapoll
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Pla de Bages
Fabricant: Mas de Sant Iscle
Font: www.petitceller.com




ATENCIÓ: Aquest contingut està protegit sota la llicència Creative Commons Reconocimiento Internacional 4.0. Queda prohibit l'ús indegut d'imatges d'aquest blog. Més informació a AVÍS LEGAL .

1 comentari :

  1. Impressionant el pas a pas,com tot el ke fas. Moltes gràcies per les teues receptes.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !