inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Maduixes amb vinagre Pappardelle amb romesco, camagrocs i gambes Gambes a l'allet

divendres, 26 de gener de 2018

Plàtan fregit a l'estil cubà "tostones"



Plat molt tradicional a tota l'Amèrica llatina.  
Chatinos, Tachinos, Patacones o Tostones, així és com a Cuba s'anomena aquesta guarnició que habitualment se serveix juntament amb el Congrí, la Ropa vieja o el Puerco asado, tot i que també es pot servir com a aperitiu directament. Si feu una jornada gastronòmica cubana, que no falti cap d'aquests plats: el secret es combinar-ho tot plegat.
Per fer-ho, us caldrà fer servir plàtan mascle, sobretot per la seva resistència i pel seu gust similar a la patata, no tan dolç com el plàtan femella clàssic. De fet, acompanya molt bé la carn per aquest motiu, és com menjar patates fregides.
El plàtan mascle sempre s'ha de cuinar ja que el seu contingut és gairebé tot midó, el que resultaria indigest en cru.
Aquesta recepta i la seva elaboració me l'ha transmès la meva amiga Mailén, natural de Cuba, així com la resta de plats cubans que trobareu en aquest blog.
Som-hi doncs!
"Yatusabe mamita!"


INGREDIENTS
1 plàtan verd mascle
oli per fregir
sal en escates

VARIANTS:
- Els "tostones" també es poden remullar abans de la segona fregida
- Es poden servir-los sense sal

ELABORACIÓ
Podeu trobar aquests plàtans mascle en qualsevol botiga llatina o fins i tot, als ja tradicionals "paquis" que tots tenim a prop de casa.
Heu de seleccionar els que estiguin verds i durs de textura.
Talleu el plàtan a rodanxes d'uns 3 centímetres aproximadament.
Molt bé.
Peleu-los amb el mateix ganivet, La pell és dura, però es pelen amb facilitat.
Reserveu-los.
La pell, a les escombraries, no es pot aprofitar, a no ser que tingueu porcs a casa.
Poseu els trossos de plàtan a fregir amb l'oli fred.
Els haureu de fregir dues vegades i la primera fregida és per segellar la pell. Per tant, no volem que l'oli sigui gaire fort.
Als dos o tres minuts, li doneu la volta i veureu que comencen a agafar una mica de color.
Aquest és el punt que busquem per totes dues bandes.
Seguidament, retireu el plàtan del foc i reserveu-lo sobre un paper absorbent.
Ara, espereu una estona a que es refredin una mica i evitar cremar-vos.
Agafeu una mica de paper de cuina.
Col·loqueu un tros de plàtan fregit a sobre.
Cobriu-lo amb el mateix paper.
I ara, amb un got resistent, aixafeu el tros de plàtan.
Heu d'aplicar una mica de força i heu de procurar que quedi ben aplanat per totes bandes.
Desplegueu el paper i comproveu-ho.
Està perfecte.
Ja en tenim un!
S'acostuma a aconsellar fer ús d'un got, però a Cuba molta gent ho fa directament amb la mà.
Com us agradi més.
Aneu aixafant tots els trosso de plàtan.
I els reserveu. Poseu a escalar l'oli, ben roent, com si es tractéssiu de fregir unes patates.
Quan l'oli estigui a punt, ja podeu tornar a fregir aquestes llesques de plàtan que heu aplanat.
Deixeu-ho un parell de minuts per cada banda, fins que tingui un atractiu color daurat.
Reserveu-los sobre un paper absorbent de nou.
Aquí podeu veure la diferència entre un que no he fregit i un d'acabat.
Finalment, tireu per sobre una mica de sal en escates.
I ja els podeu servir, calentons millor, però freds estan molt bons també.
I aquí teniu els "tostones" cubans!
Així estan bons, tot i que poden semblar una mica tontos. Per això, la meva recomanació personal és servir-los com a acompanyament d'altres menjars cubans, ja que el secret està la barreja.
Els tastem? Uhhhmmmmm!
Bon profit!



I PER BEURE...



Ron amb coca-cola

Alguns em titllareu de cutre des de una òptica europea, i ho entenc. Però si heu estat a Cuba sabreu que el rom es pren a totes hores i també s'utilitza en àpats. No hi ha tanta cultura de maridatge com aquí. La gastronomia cubana és senzilla i, de vegades, el millor acompanyament resulta ser el més quotidià.
Per cert, la coca-cola pot estar esbravada i calenta si voleu, però això sí: el rom ha de ser autèntic de Cuba (Santiago, Caney, Varadero, Legendario, etc).... no coman mielda señores!.

ATENCIÓ: Aquest contingut està protegit sota la llicència Creative Commons Reconocimiento Internacional 4.0. Queda prohibit l'ús indegut d'imatges d'aquest blog. Més informació a AVÍS LEGAL .

6 comentaris :

  1. Boníssim!!!! He tingut la gran sort de probar-lo, tinc una amiga cubana!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Està molt bo si l'acompanyes amb carn, congrí, etc... si no, així tot sol, entre tu i jo, és una mica tonto....

      Elimina
  2. Quina passada de recepta i de blog de receptes. Ets una passada!!MOltes gràcies per ajudardar-nos a cuinar.Bona setmana

    ResponElimina
  3. Boníssims! El pròxim cop, un cop els tinguis aixafats, prova de sucar-los amb aigua i sal (un got d'aigua amb una cullerada de sal), i després els fregeixes!
    queden encara més bons!! Es un truc d'una cuinera equatoriana!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !