inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Aquest Nadal, fes un regal diferent i col·labora amb la difusió del receptari tradicional Especial receptes de Nadal Sopa de pescadors Torró de crema cremada Patates estofades amb costella de porc Canelons de mel i mató Menjar blanc

dijous, 7 de desembre de 2017

Crema de porros i patata



Curiosament aquesta és una d'aquelles receptes que no apareixen dins el llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català. De fet, en aquest llibre no hi apareix cap crema, més enllà de la crema catalana, el que lamento profundament. Penso que l'hauríem d'incloure, aquesta i d'altres cremes, ja que és tracta d'un plat que hem incorporat al nostre dia a dia des de fa ja molt anys.
Certament, la crema de porros i patata, no deixa de ser una Vichysoisse calenta i només per això, pel canvi de temperatura, ja no podem anomenar-la com a tal, tot i que els ingredients son exactament els mateixos.
Per tant, és una recepta que podeu cuinar-la a l'estiu i a l'hivern que sempre serà benvinguda.
La decoració us la deixo a vosaltres. Es pot acompanyar de crostons, en castellà picatostes, uns dauets de pernil ibèric passats per la planxa o unes tires de porro saltades a la paella com he fet en aquesta ocasió.
Les quantitats d'aquesta recepta corresponen a 4 persones. Normalment, si no dic res, sempre farà referència a 4 persones.


INGREDIENTS
3 porros grossos (o 5 de prims)
1 ceba vermella trinxada (de Figueres)
1 patata gran
200 ml de crema de llet o llet evaporada
oli d'oliva
pebre
sal

VARIANTS:
- Podeu fer la crema sense la llet
- Es pot acompanyar de encenalls de pernil ibèric passat per la planxa
- Podeu servir crostons (daus de pernil torrat o fregit) com a guarnició

ELABORACIÓ
Renteu la verdura
Trinxeu la ceba
Talleu les arrels del porro
Descarteu també la part més verda (aprofiteu-lo per fer brou).
Partiu el porro per la meitat horitzontalment.
Descarteu la primera capa del porro, sempre més bruta.
Ara, a sota l'aixeta, renteu bé el porro en vertical.
Al fer-ho d'aquesta manera fareu caure la possible sorra que hi pugui haver.
Talleu els porros.
Reserveu un tros de porro per decorar el plat
Talleu-lo a la juliana i reserveu-lo
Peleu la patata.
I feu-la a trossos.
Poseu un raig d'oli d'oliva a escalfar dins una olla.

Tireu-hi la ceba i deixeu que agafi color.
Seguidament, tireu-hi el porro.
I poseu-hi pebre negre
Al gust
Quan el porro comenci a reduir ja hi podeu afegir la patata.
Doneu-li voltes de tant en tant per torrar una mica aquest sofregit.
Saleu-ho una mica.
Ara cobriu-ho amb aigua, aproximadament un litre i mig.
Tapeu-ho i deixeu-ho coure uns 20-25 minuts, fins que la patata estigui ben cuita.
En paral·lel, i en una paella amb un raig d'oli, feu les tires de porro per decorar.
Un punt de sal també.
Remeneu-ho sovint, ja que el porro es crema amb molta facilitat.
Heu d'intentar que gairebé us quedi cruixent. També ho podeu fer al forn.
Reserveu aquestes tires sobre un paper absorbent.
Un cop cuita la patata, heu de retirar el líquid. No tot, però almenys el 80%.
Coleu aquest brou que farem servir segons la textura de la crema.
Ara, amb una batedora elèctrica, tritureu la verdura i deixeu-ho ben fi.
En aquest punt, proveu-ho de sal i rectifiqueu.
Tireu-hi la crema de llet o, com he fet jo, llet evaporada que és menys calòrica.
Tritureu-ho de nou i trobeu la textura que més us agradi. Afegiu-hi brou de mica en mica fins que considereu que la crema té el cos que busqueu.
I ja la podreu servir, ben calentona.
Què bona!
Decoreu al gust.
Un plat saludable i bo per a tota la família. Acostumeu als nens de ben petits a aquesta crema que els acostumo a agradar molt.
Bon profit!


I PER BEURE...


Nom: Collbaix La Llobeta
Varietat/s: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Catalunya
Fabricant: Celler El Molí

Font: www.cellerelmoli.com
Vi de mitja intensitat colorant, vermell robí amb rivets granats. Llàgrima marcada.
Vi amb aroma intens de fruits de bosc, fruita vermella i balsàmics. Complexe amb torrats ben integrats i notes de sàndal, regalèssia i cacau.
Vi amb bona entrada i bon pas de boca amb final llarg. Bon equilibri d’acidesa i taní. En retronassal ressalta els fruits de bosc i tocs de torrats.



ATENCIÓ: Aquest contingut està protegit sota la llicència Creative Commons Reconocimiento Internacional 4.0. Queda prohibit l'ús indegut d'imatges d'aquest blog. Més informació a AVÍS LEGAL .

1 comentari :

  1. Boníssima! a la meva filla de dos anys li agraden molt les cremes. Gràcies!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !