inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Sopa de pescadors Figues amb moscatell Rebosteria pastissera: Tallat de gerds Vedella amb carreretes Flam d'ou amb nata Ceba al cop de puny

divendres, 15 de setembre de 2017

Sopa de rap


Recepta tradicional número 993 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Excel·lent sopeta que sempre entra bé.
A mi es que m'encanten totes les sopes de peix.
Podeu aprofitar tota mena d'espines i restes de peix blanc per fer el brou. Tot i ser una sopa de rap, com a ingredient principal, podeu posar-hi altres tipus de peix o acompanyar-la d'unes gambetes pelades (com he fet jo), uns musclos o unes cloïsses, tot ben fresc és clar.
Si voleu gaudir encara més d'aquest plat deixeu-lo reposar unes hores abans de consumir-lo. Vaja, com acostuma a passar amb gairebé tots els plats tradicionals. Els ingredients, els gustos, els aromes s'integren molt millor.
A casa agrada molt, tan als grans com als petits i és un plat que podeu cuinar en qualsevol moment, ja que no està associat a cap temporada, tot que hem de reconèixer que en èpoques de fred sempre ve més de gust una sopeta calenta, oi?
A gaudir!


INGREDIENTS
1 rap d'1 kg
cap i espines de peix blanc
5 tomàquets madurs trinxats
3 grans d'all aixafats
2 cebes trinxades
llesques de pa
llorer
farigola
aigua

Per la picada:
20 g d'ametlles torrades
uns brins de safrà
pebre
sal

VARIANTS:
- S'hi poden afegir unes gotes d'anís o d'absenta
- S'hi pot afegir una mica de pebre vermell
- Es poden afegir gambes pelades, musclos o cloïsses

ELABORACIÓ
Prepareu tots els ingredients
Primer de tot renteu bé el peix.
Aprofiteu totes les restes de peix blanc que tinguin a la peixateria
Feu un brou amb tot aquest peix.
Jo hi he posat uns crancs de platja, que donen molt bon gust
El llorer
Una mica de farigola i deixeu-ho bullir durant uns 20-25 minuts amb una mica de sal.
La cua de rap ha d'estar neta d'espina, que es facin els dos lloms i l'espina pel brou també
Talleu el rap a trossos macos
Aprofiteu per ratllar els tomàquets, que si son de temporada millor, és clar.
Molt bé.
A mi m'agrada afegir-hi una mica de pebre vermell, que hi donarà gust i color. Però és opcional.
Aixafeu els grans d'all.
La pell saltarà sola.
Poseu un raig d'oli d'oliva en una olla. No us passeu.
Poseu un all per aromatitzar l'oli.
A banda del rap, a mi m'agrada afegir-hi unes gambes pelades, però és opcional també.
Poseu les gambes a daurar.
De seguida que agafin color les retireu
I les reserveu
En aquest mateix oli, enrossiu la resta de l'all.
De tant en tant, vigileu el brou.
Trinxeu la ceba.
I afegiu-la a l'all.
Deixeu-ho fer uns 10 minuts a foc mig. Remenant de tant en tant.
Quan la ceba tingui color...
ja hi podeu afegir-hi el tomàquet.
Un punt de sal i deixeu que es faci el sofregit uns 10-15 minuts més. Vigileu no es cremi.
Mentre es fa el sofregit, prepareu la picada.
Hi heu de posar uns brins de safrà, no massa.
Poseu les ametlles, el safrà, la sal i...
una mica de pebre negre en un morter.
Trinxeu la picada.
Que quedi prou fina, però sense tornar-vos bojos tampoc.
Ara torreu un parell de llesques de pa, o una de pa de pagès.
Afegiu el pa al sofregit. Això farà espessir la sopa.
Remeneu-ho bé. No us preocupeu que després ho triturarem.
El brou ja el tindreu fet.
Ara, amb l'ajut d'un colador, passeu el brou a l'altre cassola, on hi teniu el sofregit.
Perfecte
Tritureu-ho ben fi.
Desfeu bé el pa.
Molt bé.
I ara, deixeu que bullir uns 10-15 minuts més.
Fins que quedi una sopa amb bon color.
En aquest moment, ja hi podeu afegir la picada.
També les gambes.
I finalment el rap.
Deixeu-ho bullir 10 minuts més i ja podreu parar el foc.
Està perfecte!
Podeu servir la sopa immediatament.
Trinxeu una mica de julivert fresc i tireu-lo per sobre.
I a dinar!
Aquesta sopa està molt bona, creieu-me.
Respecte la textura, us vull dir que es normal que quedin plaques d'oli, ja que l'oli no s'integra massa bé amb l'aigua i necessita temps. Això s'aconsegueix deixant reposar la sopa unes hores, del tot aconsellable.
Vaja, que d'un dia per un altre està encara més bona.
L'endemà veureu com la textura és més uniforme.
Bon profit!



I PER BEURE...


Nom: Blanc de Folls
Varietat/s: Macabeu, Parellada
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Conca de Barberà
Fabricant: Celler Vins de Pedra (Marta Pedra)
Color groc pàl·lid, brillant i lluminós. En nas predominen les notes florals on destaca la flor de taronger fusionada amb fruita blanca. En boca és delicat amb una acidesa sorprenent que ens allarga el vi deixant una sensació fresca que combina notes de fruita blanca amb pell de cítrics. 
Font: www.doconcadebarbera.com

ATENCIÓ: Aquest contingut està protegit sota la llicència Creative Commons Reconocimiento Internacional 4.0. Queda prohibit l'ús indegut d'imatges d'aquest blog. Més informació a AVÍS LEGAL .

2 comentaris :

Gràcies pels teus comentaris !