inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Sopa de pescadors Figues amb moscatell Rebosteria pastissera: Tallat de gerds Vedella amb carreretes Flam d'ou amb nata Ceba al cop de puny

dilluns, 21 d’agost de 2017

Mandonguilles amb salsa


No sé que tenen les mandonguilles que atrauen tothom.
Unes bones mandonguilles, és clar, que hi ha de tot.
Però quan saps que son bones, es converteixen en objectes de desig que, fins i tot, desperten els instints més grollers.
En aquest blog ja hem vist diverses maneres de fer les mandonguilles (amb samfaina, amb salsa de tomàquet, amb sípia i pèsols, amb cigrons i ceps, etc). Però faltava la recepta més genèrica de totes, d'aquelles que fotien les àvies i que, tot i no aparèixer dins el CPCC, jo he volgut mostrar-vos, si més no, la meva particular versió.
Bàsicament parlem de mandonguilles en una salsa més elaborada, amb un sofregit xulo, una mica de vi, brou i la seva picadeta. Tot senzill de fer, tot i que una mica laboriós.
De vegades em pregunto quantes hores hauran passat les nostres mares i àvies fent pilotilles a la cuina?. Moltes segurament. Ara em ve al cap un article que vaig publicar en aquest blog l'any 2013 on parlava precisament d'això i alguna bajanada més sobre si les dones d'ara estan més bones però no cuinen tant bé com abans, l'ARTICLE: La cuina de sempre no caduca.
Uix, quines coses deia abans....
Respecte aquest plat, el de sempre, bons aliments i a sucar-hi pa!.

Amb aquesta recepta us sortiran unes 20 mandonguilles.

INGREDIENTS
400 g de carn de vedella picada
400 g de carn de porc picada
3 alls
2 ous
julivert fresc
llet
pebre negre
pa ratllat
farina
3 tomàquets madurs
1 pebrot verd
1 got de vi blanc
1 cullerada de comí
1 ceba trinxada
1 cullerada de pebre vermell
2 llesques petites de pa torrat
brou o aigua
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Podeu fer-les sense comí
- Es poden fer només amb carn de vedella o només amb carn de porc
- El sofregit no cal triturar-lo sempre
- Si us agrada el picant, s'hi posar un bitxo al sofregit o dins la carn

ELABORACIÓ
Primer de tot haureu de preparar les mandonguilles. Barregeu bé les dues carns... i saleu-ho.
Afegiu-hi també una mica de pebre negre.
Aproximadament una culleradeta.
Afegiu-hi també l'all i julivert trinxats, però no ho remeneu encara.
Afegiu-hi els ous, tot i que amb un sol ou maco, per a mi, ja és suficient.
Ara, en un altre recipient, barregeu la molla de pa amb llet, ben remullat. Amb tres molles de pa de tres llesques de pa de pagès és suficient.
Feu una pasta amb les mans, ben netes és clar.
I ara si, incorporeu aquesta pasta a la carn.
Tres o quatre cullerades de pa ratllat i remeneu-ho tot plegat.
Un cop teniu la carn preparada, es qüestió de fer mandonguilles i remenar el cul una estona.
Aprofiteu per enfarinar-les.
En aquest punt, poseu a escalfar abundant oli en una cassola. Si voleu, poseu-hi una mica d'all de donar sabor a l'oli.
Mentre s'escalfa l'oli, prepareu la resta de verdures pel sofregit.
I trinxeu-la.
Un cop l'oli sigui calent, ja les podeu fregir.
Molt bé, que quedin una mica daurades, però sense fer-les més temps del necessari.
Doneu-li la volta i feu-les bé per les dues bandes.
Això només ja són bones, oi?.
Un cop fregides, reserveu-les.
Retireu-ne l'excés d'oli i aprofiteu una mica per fer el sofregit.
Primer l'all, la ceba i el pebrot, i deixeu-ho que es faci bé.
Aprofiteu per anar ratllant els tomàquets madurs.
Poseu-li una mica de pebre vermell, per donar gust i color.
Si us agrada, una cullerada de comí li aportarà el punt singular al plat. Però no us passeu.
Que comenci a agafar bon coloret el sofregit.
Aprofiteu per fregir una mica de pa que us farà falta per a la picada.
 I reserveu-lo.
A continuació, afegiu el tomàquet al sofregit.
Remeneu-ho i deixeu-ho fer a foc més aviat baix durant uns 15 minuts.
Poseu-hi una mica de sal.
Prepareu el got de vi blanc.
Abans no es quedi el sofregit sense líquid, afegiu-hi el vi. I deixeu-ho reduir uns 15 minuts més.
Un cop fet el sofregit, en el meus cas, l'he triturat.
No és necessari fer-ho però als nens els agrada més així. També queda el plat més fi.
Torneu a posar el sofregit triturat a la cassola.
En aquest moment, afegiu-hi el brou. Jo us diria que uns 500ml per aquesta quantitat. Si no teniu brou pot ser aigua, però un brou de pollastre, de carn o de verdures sempre li va bé.
Que redueixi a foc lent almenys 25 minuts.
Un cop ha fet xup-xup...
ja només us quedarà posar-hi les mandonguilles.
Deixeu-ho coure 5 minuts més i ja podreu apagar el foc.
Deixeu reposar el guisat. Si pot ser, per l'endemà, tot i que costa esperar-se tant oi?.
Serviu-les ben calentes.
Es poden acompanyar amb patates fregides si voleu, talladetes a quadradets.
La tastem?
Ohhhh!
Tsch, cosa bona!
Bon profit!

I PER BEURE...


Nom: La Cuca de Llum
Varietat/s: Trepat
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Conca de Barberà
Fabricant: Succés Vinícola
A l’elaboració de vins negres de trepat a la DO Conca de Barberà s’hi han incorporat, des de fa un any, dos joves que han captat l’essència de la varietat, són del celler Succés vinícola.
Si oloreu un trepat trobareu maduixes i pebres de color rosa acabades de moldre, una vegada sentiu aquesta olor no la oblidareu mai més; els vins de trepat oloren així, se’n diu que “trepategen” . A la boca us resultarà molt fresc i les maduixes ja seran confitades i barrejades amb taronja i gerds però amb el mateix punt de les pebres roses. Ah, i que el color del vi, que no es gaire intens, no us tiri enrere; la trepat és així. És un vi llaminer, que no dolç però molt original.
Font: La Guia de vins de Catalunya

0 comentarios :

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pels teus comentaris !