inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Aquest Nadal, fes un regal diferent i col·labora amb la difusió del receptari tradicional Especial receptes de Nadal Sopa de pescadors Torró de crema cremada Patates estofades amb costella de porc Canelons de mel i mató Menjar blanc

divendres, 16 de juny de 2017

Espatlla de xai adobada al forn amb aiguamel


Avui, una gran recepta, d'aquelles que fan festa.
En el seu moment, ja vam veure com fer el Xai al forn amb Mostarda, molt recomanable també.
Doncs bé, avui us presento una nova combinació dolç-salat que farà llepar-vos els dits.
A més, us vull presentar un producte extraordinari: l'aiguamel que fan a Xixona.
No és l'aiguamel amb alcohol que es fa a Extremadura o altres parts de la península, que en realitat és una beguda. I es que l'aiguamel era un postre àrab que, segons la zona d'Espanya i el tipus de fruita o verdura que hi havia en el terreny, es preparava de distintes formes.
En realitat, és un preparat similar a l'arrop de gust però més suau, ja que l'arrop és sucre cremat.
Aquest aiguamel s'elabora amb un procés semblant al del mostillo però utilitzant els retalls de mel que s'obtenen quan es tallen els ruscs. Els fruits secs que dur el mostillo són substituïts per fruita, com carabassot, pera, figues o també pell de taronja. En pot que es presento es tracta de carbassa confitada, la carabassa de "40 dies" que diuen, la de fregir, el carabassí que es deixa en el terreny fins desembre i es fa una carbassa gran de color taronja. Llavors, es confita amb almívar de taronges naturals, el que també li dona un lleuger aroma a mel d'azahar. I com no, també porta una mica de mel, no gaire però.
Hi han llocs a la província de València que s'anomena tabolles en comptes d'aiguamel. A la zona de la Canal d'Anguera també elaboren aquest dolç i el denominen nelcuna.
Que on podeu comprar aquest peculiar producte? ...us deixo aquí el link.
Tsch!, tasteu-lo i en parlem!
Aquesta recepta és per a 4/6 persones.

INGREDIENTS
2 espatlles de xai
1 pot d'aiguamel de Xixona (Frutas Colomina)

Per fer l'adob:
herbes aromàtiques (farigola, romaní, llorer, sajolida, etc...)
1 got d'oli d'oliva verge extra
1 cullerada sopera de pebre vermell
1 cullerada sopera d'orenga
unes fulles de llorer
pebre
sal

VARIANTS:
- S'hi pot afegir el suc de mitja llimona a l'adob

ELABORACIÓ
Prepareu les espatlles de xai en una safata de forn
Com veieu, he demanat que em tallin l'os.
Ara prepareu tots els ingredients de l'adob
En un bol, poseu l'oli.
Una bona quantitat de sal, normal o en escates.
Una cullerada gran d'orenga
Pebre negre al gust
Una cullerada de pebre vermell
Unes fulles de llorer, que podeu esmicolar
Farigola, romaní, i les herbes aromàtiques que tingueu a mà
El suc de mitja llimona (opcional)
Remeneu-ho bé.
Seguidament, ja podeu ruixar la carn amb aquest adob
Que penetri bé a la carn, per dins dels talls
Impregneu-ho bé per totes dues bandes i deixeu la carn en adob un parell d'hores a la nevera. Podeu tapar-la amb paper de film.
Passat aquest temps, poseu el forn a unes 180 graus centígrads i enforneu la carn durant una hora, de moment.
Passat aquest temps doneu-li la volta i torneu-ho a posar una hora més.
No oblideu, de tant en tant ruixar la carn.
D'aquesta manera quedarà més gustosa.
Podeu acabar de tallar els trossos marcats per moure millor cada porció.
Si voleu tasteu la carn per comprovar que estigui ben feta. Haureu de tenir la carn unes 2:30h aproximadament, depenent de la mida de l'espatlla. Les cuixes triguen més. Un cop feta la carn, és interessant que reposi una estona. Fins i tot la podeu coure el dia abans i l'endemà encara estarà més bona. Només l'haureu d'escalfar una estona.
I ara si, a l'hora de servir la carn l'acompanyarem amb l'aiguamel.
Com veieu son trossos de carbassa confitada.
Però també és interessant tirar una mica d'aquest suquet per sobre de la carn.
Poseu un tros de xai en un plat generós.
Quina pinta, no?... no convé mirar aquestes fotos amb gana.
Una mica de carbassa...
una mica de suquet (no us passeu).
I a gaudir de la vida, nanos!
Bon profit!


I PER BEURE...



Nom: Ulldemolins Garnatxa
Varietat/s: Monovarietal de Garnatxa Negra
Capacitat: 75cl
Zona: D.O.Montsant
Fabricant: Agrícola Ulldemolins
Les estrelles sempre són les matèries primeres, i la recerca per l'adorada excel·lència es troba, de vegades, en la simplicitat. Quan el vi és simplement vi t’adones que és difícil fer bon vi sense tenir un bon raïm. Aquesta garnatxa és llaminera en boca, fresca i saborosa. Heu d’olorar-la ja que al nas trobareu una explosió de fruits vermells i un xic de taronja confitada.

0 comentarios :

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pels teus comentaris !