inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Pastís de Sant Jordi de trufa cuita Pastís de Sant Jordi Patates viudes Pa de Sant Jordi Arròs amb potes de cranc vermell Lluç amb salsa verda 1er Diumenge de Maig: Dia de la mare

divendres, 10 de març de 2017

Popets amb patates i allioli


Recepta tradicional número 879 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
En realitat, al llibre li diuen "Popets amb allioli", però trobo que no descriu correctament el plat.
Per això, no he volgut respectar el nom oficial i li he dit "Popets amb patates i allioli".
I es que en sentir el nom d'aquesta recepta, almenys a mi m'ha passat, a molts us pot venir al cap els pops de platja a la planxa (o a la brasa) acompanyats d'allioli, una recepta força diferent.
És a dir, que la recepta d'avui, a l'incorporar patates i l'allioli deixatat, podria ser considerada un guisat, com també trobareu el "Pop guisat al forn".
Sigui com sigui, és un gran plat de pescadors que es feia antigament a la mateixa barca i, és clar,  la seva gràcia rau en la qualitat del producte i la senzillesa de la seva elaboració.
En aquest blog trobareu unes quantes receptes més fetes amb aquest versàtil producte: el pop.
I ara, gaudiu d'aquestes menges tradicionals!


INGREDIENTS
800 g de pop de platja
1 kg de patates esqueixades
allioli
aigua

VARIANTS:
- No hi ha

ELABORACIÓ
Per fer aquesta recepta podeu utilitzar popets de platja. Si tenen aquesta mida, no caldrà congelar-los per allò de trencar les fibres i que quedin més tous. Però ho podeu fer igualment.
Demaneu al peixater/a que us netegi els pops (budells, etc).
Rentey-los a sota l'aixeta.
Poseu una olla amb abundant aigua i una mica de sal a bullir. Quan arrenqui el bull tireu-hi els pops.
Afegiu-hi també un parell de fulles de llorer. Deixeu-ho coure fins que els pops siguin ben cuits i tous. En aquest cas han estat uns 30-35 minuts. Aquí trobareu més informació sobre la cocció del pop en general.
Mentre es fa el pop prepareu les patates. Es millor que la patata vermella per coure, ja ho sabeu.
Peleu-les.
I feu-les a bocins.
Ara, prepareu un allioli amb ou sencer (o una maionesa amb all).
Ja sabeu, uns quants segons a màxima potència sense moure la batedora.
Reserveu l'allioli a la nevera.
Un cop siguin cuits els pop, retireu-los amb una escumadora.
Reserveu-los.

En el mateix brou de coure els pops heu de coure les patates. De fet, en aquest cas, les podria haver posat a coure amb el pop pràcticament, ja que tenen temps de cocció similar. Però vigileu, ja que estareu corrent riscos. Us podeu trobar amb que la patata es desfaci i el pop quedi dur, o que la patata sigui ben cuita i el pop es desfaci. Cal trobar el punt de cocció conjunt segons la mida del pop. Per tant, recomano fer-ho per separat i donar a cada producte la cocció exacte.
Un cop feta la patata, ja podeu passar els pops a la cassola que servireu a taula.
Molt bé.
Seguidament, heu d'escórrer la patata cuita i...
afegir-la a la mateixa cassola del pop.
Genial!
Com que es probable que el pop s'hagi refredat, poseu la cassola al forn una estona per escalfar-ho tot. D'aquesta manera també li donarem una lleugera capa torrada.
Ara agafeu un cullerot del brou de coure el pop i les patates.
Barregeu-lo amb l'allioli per deixatar-lo.
Que es talli, és el que busquem.
Ara escampeu aquest allioli negat per sobre del pop i les patates.
Seguidament, i vigilant no cremar-vos, sacsegeu la cassola a fi i efecte de repartir bé l'allioli.
Genial!, quina pinta que té eh?
I ja ho podeu servir a taula.
Un plat ben bo, i ben senzillot.
No dubteu en tastar-lo.
Bon profit!

I PER BEURE...

Nom: Masia Carreras Blanc
Varietat/s: Garnatxa Blanca, garnatxa roja, carinyena blanca, carinyena roja i picapoll.
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Empordà
Fabricant: Martí Fabra
Fermentació en dipòsit de ciment i criança en barrica de roure francès 12 mesos.

1 comentari :

Gràcies pels teus comentaris !