inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
23 Febrer Dijous Gras: Coca de llardons Truita de Dijous Llarder (23 de Febrer) amb botifarra d'ou Arriba la Quaresma amb els típics bunyols. Enguany, Dimecres de Cendra és l'1 de Març Escudella de blat de moro escairat Rebosteria pastissera: Pastes de poma Amanida d'alvocat, tomàquet i tonyina

divendres, 17 de febrer de 2017

Sípia a la bruta


Recepta tradicional número 964 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Aquesta mena de guisats resulten molt apropiats per a les èpoques de fred, tot i que aquest en particular, el podeu fer durant tot l'any sense problema. Com veureu, la seva elaboració no té gaire misteri, però si destacaria la importància de fer servir la melsa de la pròpia sípia, ja que condiciona força el gust d'aquest plat sensacional.
Parlem d'un plaer casolà, que us recomano tastar.
Només us caldrà tenir a mà un bon vi i una barra de pa cruixent per anar sucant en aquesta saborosa i particular salsa.
Concentració màxima: suqueu-hi pa!.
Focalitzeu la mirada al plat i allibereu els sentits!.
Que us truquen al mòbil? .... ni us immuteu!.
Oblideu-vos de l'entorn i deixeu que passi el temps: teniu tota l'eternitat per endavant.


INGREDIENTS
1 kg de sípia
1 kg de patates esbocinades
2 tomàquets madurs partit per la meitat
1 ceba tallada a la juliana
3 grans d'all tallats a làmines
1 got de vi blanc
1 fulla de llorer
julivert fresc
aigua
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- S'hi pot afegir allioli negat al final
- S'hi pot afegir una pressa i mitja de xocolata amb la resta d'ingredients
- Es poden posar cigrons en comptes de patates


ELABORACIÓ
Renteu bé la sípia. Si no us la han tallat a daus a la peixateria, feu-ho vosaltres mateixos.
Reserveu la melsa.
Prepareu la resta d'ingredients.
Netegeu i talleu a quarts els tomàquets.
Si us molesta trobar-vos la pell del tomàquet al guisat, podeu pelar-los.
Talleu la ceba a la juliana.
Talleu també els alls.
Molt bé.
Poseu a escalfar un bon raig d'oli d'oliva dins l'olla i tireu-hi l'all.
Seguidament, poseu-hi el llorer. Deixeu-ho uns instants que doni sabor a l'oli.
Llavors, ja hi podeu posar la ceba.
I el julivert fresc.
I el tomàquet.
Al mateix temps, podeu posar una mica de xocolata (opcional).
I també una cullerada de pebre vermell (opcional).
Remeneu-ho bé.
Llavors, poseu-hi la salsa marró de la melsa

Deixeu que es faci durant uns 10 minuts.
Passat aquest temps, ja hi podreu tirar la sípia.
A continuació, podeu posar-hi el vi. Jo utilitzo un vi especial per cuinar.
Però pot ser qualsevol vi blanc. Un bon raig.
Una mica de sal.
Tapeu-ho i deixeu fer el guisat durant uns 20 minuts. Vigileu no falti líquid.
Mentrestant, aneu pelant les patates.
Les heu d'escapçar (esbocinar o trencar).
D'aquesta manera s'alliberarà millor el midó que conté la patata, el que farà espessir la salsa.
Reserveu-les.
Passat els 20 minuts ja podreu posar-hi les patates i l'aigua.

Primer les patates.
Jo l'aigua la tiro a ull, més o menys que cobreixi les patates.
I una mica més de sal.
Deixeu-ho coure uns 30-35 minuts.
De tant en tant remeneu i vigileu la textura de la sípia, ha de quedar ben tendra.
Si cal, afegiu-hi més aigua i rectifiqueu de sal.
Passat aquest temps (si cal una mica més), comproveu que la patata sigui ben cuita i la sípia tova.
Llavors apagueu el foc i deixeu reposar al plat una estona (preferiblement un parell d'hores).
Serviu el plat ben calent i acompanyat d'una mica de pa per sucar.
I a gaudir, que son dos dies!
Bon profit!



I PER BEURE...
Nom:  Sentits Blancs
Varietat/s: Garnatxa Blanca Vinyes Velles
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Catalunya
Fabricant: Bodegues Puiggròs
Bodegas Puiggròs ens porta aquest vi Sentits Blanc Garnatxa Blanca Vinyes Velles, un vi d'excepcional qualitat. Un vi per celebrar!
Color: Tons grocs llimona.
Aromes: potent, flors blanques gessamí, fruites tropicals, mel.
Boca: bona acidesa, especiat, fresc i molt llaminer. Sedós i untuós.
Elaboració: Criança en mares durant 5 mesos en botes de roure francès.
Font: www.esperitdevi.cat

7 comentaris :

  1. Xocolata??? molt bona pinta Albert!!

    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  2. Hola Albert, felicitats per aquesta i totes les receptes delicioses que ens proposes, gràcies. Per cert, per a quantes persones és les quantitats que indiques per aquesta recepta?

    ResponElimina
    Respostes
    1. En aquest blog, quan no es diu res, normalment vol dir 4 persones.
      Gràcies!

      Elimina
  3. Un guiso estupendo y el paso a paso muy bien explicado. El chocolate seguro que le da un toque fantástico.

    Saludos

    ResponElimina
  4. Quina festa passar de tant en tant per aquest racó que, diria jo, ja es més nostre que teu, bé, teva la feinada, per això gràcies infinites. Un petonàs virtual.

    ResponElimina

  5. Albert; Amb productes de sempre, és una passada veure aquets plats tan ben el.laborats i veure i sentir que encara es pot fer; La cuina de sempre.
    Una abraçada Albert¡¡ :O)
    Salutacions Albert¡¡ :O)

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !