inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Aquest Nadal, fes un regal diferent i col·labora amb la difusió del receptari tradicional Especial receptes de Nadal Sopa de pescadors Torró de crema cremada Patates estofades amb costella de porc Canelons de mel i mató Menjar blanc

dijous, 26 de gener de 2017

Neules


Recepta tradicional número 607 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
No us vull enganyar, amics meus però tot i ser una recepta molt fàcil de fer, aquesta, requereix d'una certa habilitat, sobretot de velocitat i eficiència per tal d'evitar cremar-vos i que se us trenquin les neules amb una manipulació inapropiada.
Us confessaré que fins i tot a mi em costa fer-les.
Jo us ho explico i, si us ve de gust, les proveu de fer.
Com a mínim, serà divertit.
L'avantatge principal de fer-te tu les neules es que li pots donar el punt de torrat que més t'agrada i, evidentment, la bona estona que passes fent-les.
Som-hi!


INGREDIENTS
240 g de clara d'ou
180 g de farina
180 g de sucre
180 g de mantega
pell de llimona ratllada
aigua

VARIANTS:
- En lloc de mantega es pot fer amb llard
- Podeu utilitzar essència de llimona en lloc de la pell ratllada

ELABORACIÓ
Prepareu tots els ingredients, que no falti res.
Poseu la mantega a fondre en un cassó
No cal donar-li temperatura, només que es fongui i prou.
Molt bé
Ara peseu les clares d'ou. Sempre us recordo que en pastisseria s'ha de pesar tot, és important.
Barregeu les clares amb la farina passada pel sedàs...
el sucre...
i l'essència o ratlladura de llimona.
Munteu el batedor i...
barregeu-ho bé.
Seguidament, afegiu miquetes de mantega.
Vigileu que la massa la vagi admeten. A poc a poc, no voleu córrer!
Deixeu-ho que es barregi tot plegat uns minuts més.
Mentrestant, talleu trossos de paper de forn.
Amb cada paper farem una neula.
Preparem la safata amb el primer tros de paper.
Vigileu la massa.
Afegiu miquetes d'aigua fins que tingui la textura desitjada.
No ha de quedar consistent, més aviat líquida. Més fina que una pasta de crep.
En caldrà un cullerot.
Però abans, deixeu reposar la massa a la nevera durant almenys 10 minuts.
Poseu a escalar el forn a uns 160-170º graus.
Per fer neules us caldrà un pal cilíndric.
No ha de ser massa llar ni massa gruixut.
Ha de ser apropiada per poder enrotllar les neules just quan surtin del forn.
Quan tingueu al forn a punt, poseu un cullerot de pasta sobre el paper de forn.
Esteneu-lo bé amb una paletina.
Un cop el tingueu ben escampat poseu-lo a coure.
Doneu-li el punt de torrat que més us agrada. Però vigileu-les bé ja que es fan en qüestió de segons.
Tot just surti del forn, en calent (i amb compte de no cremar-vos) enrotlleu la neula amb el bastonet (que pot ser de fusta, metàl·lic, de plàstic, etc).
No badeu!, que si se us refreda massa se us trencarà tota la neula a l'enrotllar-la.
Ja enrotllada, deixeu-la refredar.
Repetiu el mateix procés fins acabar tota la pasta.
I ja les podeu gaudir.
Bon profit!


I PER BEURE...


Nom: Nèctar Terrenal Semi Dolç
Varietat/s: Xarel·lo i Parellada
Capacitat: 75cl
Zona: D.O.Cava
Fabricant: Llopart
Cava de Postres.
30 mesos de criança en rima.
Al nas: raïm madur, pomes i peres en confitura
En boca: notes de mel i fruits secs

2 comentaris :

  1. Hola Albert,
    La meva àvia i la tia àvia n'havien fet, de neules, però no jo recordo haver-ne menjat mai fetes per elles, només els ho havia sentit explicar. Suposo que ja eren grans i procuraven no tenir tanta feina. Pels volts de Nadal sempre hi ha una feinada, a les cases. Recordo que tenien una vareta massissa de vidre d'una mida semblant a la de fusta que mostres a la recepta. En deien la vareta de les neules. O sigui que en orgien devia servir per a això.

    A casa no agraden gaire dolces les postres. Penso que agradarien més si redueixo la quantitat de sucre, de fet ho faig pràcticament sempre amb les receptes de pastissos, sinó els troben massa dolços. Però no sé quants grams treure'n. I si ho deixo en 130 gr. Què trobes?
    Moltes gràcies!
    Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marta
      La pregunta no es trivial. Es pot treure una mica de sucre, però si ens passem desvirtuem la recepta, el que afectarà a la textura i a la massa. Entenc que no us agrada massa el dolç, senzillament, i no es per cap problema de glucèmia.
      Proposes treure un 30% del sucre, que és força. Aparentment et diria que endavant, però compte no ens passem. La meva recomanació seria que utilitzis un edulcorant menys dolç que el sucre, com l'estèvia. A www.dayelet.com pots comprar aquesta mena de productes al detall (sugarsol per receptes en calent i sugarvit en fred). Això et permet fer servir la mateixa quantitat 180g però d'un producte no tant dolç, garantint la consistència de la recepta. Jo he fet coques i panellets i son una mica menys dolços, també menys calòrics, però excel·lents de gust.
      Una abraçada!

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !