inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Crema de moniato Estofat de vedella amb patates i carreretes Pijama Grasoletes de bacallà Panellets de pinyó Cintes amb salsa d'espinacs i remenat de bolets

divendres, 20 de gener de 2017

Bunyols de plàtan


Recepta tradicional número 238 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Podeu fer bunyols del que sigui: poma, pera, flor de carbassera, figues seques, etc..
Fins i tot, sense cap fruita també son bons.
Si els feu de plàtan com us proposo avui, us aconsello fer servir plàtans ben madurs. I quan dic madur dic madur, no dic passat ni fet malbé. Em refereixo a aquell plàtan que fa dies que corre per la cuina, però que tenint encara una bona consistència, ja comença a mostrar clapes negres a la pell i un tacte més amorós.
Com veureu, per fer aquesta recepta he optat per a barrejar tots els ingredients junts.
Així és com ho fa molta gent i el resultat és excel·lent, res a dir.
Però heu de saber que la forma més tradicional de fer-los és barrejar la farina amb el llevat, els rovells i la llet, fent una pasta que haurà de reposar una estona. A banda, es munten les clares a punt de neu i s'afegeixen a la resta de la mescla anterior amb molt de compte. És més feina, és clar, però d'aquesta manera, els bunyols tindran un volum i una esponjositat addicional. Si teniu temps i ganes, feu-ho
Podeu servir els bunyols de plàtan freds, tebis o calents.
A mi m'agraden tebis, en boca trobo que son excel·lents.
Som-hi!


INGREDIENTS
200 g de farina
200 ml de llet
2 plàtans
2 ous
1 culleradeta de llevat en pols
sucre
oli per fregir

VARIANTS:
- En lloc de llevat en pols s'hi pot posar bicarbonat
- Hi podeu posar un raig de licor (rom, brandi, mistela, etc...)
- S'hi pot posar una mica d'essència de vainilla i/o llimona

ELABORACIÓ
Prepareu tots els ingredients... que després falta alguna cosa i heu de còrrer!
El que us deia del plàtan. És difícil trobar plàtans ens aquestes condicions a la botiga. Per tant, sempre es millor comprar-ne i deixar passar uns dies.
Com veieu, per fora té la pell molt fosca i per dins està ben madur.
Heu de saber que les fotos corresponen a la meitat de la recepta proposada, que surten uns 20-25 bunyols. El meu consell es que amb la meitat (100 g de farina) podeu arrebossar fins a dos plàtans.
En un bol poseu la llet, ben mesurada.
A continuació l'ou. Si voleu muntar les clares a banda, només el rovell.
Seguidament passeu la farina, ja pesada, per un sedàs.
D'aquesta manera es barrejarà millor i no quedaran grumolls.
Poseu també el llevat. Jo utilitzo un llevat químic de la casa Dayelet, tot i que podeu fer servir el clàssic Royal de tota la vida. Fins i tot, una mica de bicarbonat farà les funcions de fer créixer la massa.
Per a 100 g de farina, mitja cullerada de cafè serà suficient.
Molt bé.
Ara barregeu tot plegat. Ho podeu fer amb un barnilla elèctrica o a mà. Però ha de quedar una mica emulsionat i sense cap grumoll. Vull dir que si ho feu a mà s'ha de barrejar intensament durant una estona.
Quan ho tingueu mes o menys lligat podeu afegir una mica de licor o essència.
Jo he posat un tap d'essència de vainilla.
Aquesta la podeu trobar a qualsevol supermercat.
Quins colors ,eh?. Un cop integrat, deixeu reposar la massa un mínim de 10 minuts.
Aprofiteu ara per tallar el plàtan a rodanxes d'un centímetre aproximadament.
Poseu a escalfar una paella amb abundant oli de girasol. Quan l'oli sigui una mica calent (no massa), ja podeu submergir un tros de plàtan dins la mescla.
Doneu-li la volta amb una cullera i...
poseu-lo dins l'oli. Deixeu que a sobre hi caigui una mica més de pasta, la que pugui tenir la cullera.
Podeu fer més d'un alhora, és clar, però vigileu que es fan molt ràpid.
Doneu-li la volta de seguida que agafin coloret. I els aneu reservant sobre un paper absorbent.

Repetiu l'operació fins acabar amb el plàtan.
Podeu buscar el punt de color que més us convingui.
Deixeu-lo refredar uns instants, que no cremin.
I ja els podeu arrebossar amb el sucre.
Que no hi falti sucre, que la massa no dur.
I ja els podeu servir a taula.
Ummmm!

Així queden per dins.
Excel·lent!
No us agafa la gana, ara?
I si us sobra pasta i no teniu més plàtan, podeu fer els bunyols directament, sense plàtan, que son ben bons també.
Bon profit!


I PER BEURE...


Nom: Gewürztraminer
Varietat/s: Gewürztraminer
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Penedés
Fabricant: Gramona
Groc pàl·lid amb reflexos groc-verdosos.
Nas: Notes cítriques i fruits exòtics, litxis, nespra, albercoc. Delicat perfum floral, flor del taronger, aigua de roses, que evolucionarà cap a matisos hidrocarburs propis de la varietat.
Boca: Sent un vi dolç destaca per la seva gran fluïdesa amb una acidesa sorprenentment integrada. Sedós, untuós, carni, glicèric amb gran pes de fruita. Aquesta harmonia fa que sigui fàcil seguir degustant.
Temperatura: 9è C.
Maridatge: Vi d'aperitiu o vi de postres (completa perfectament macedònies, tòfones o pralinés de xocolata), combina també amb formatges forts, de foie natural, ostres o marisc.

3 comentaris :

  1. Hola Albert!! Boníssims aquests bunyols!! Els he fet aquest cap de setmana i a la família els hi han encantats. I molt fàcils de fer.
    Enhorabona pel blog.

    ResponElimina
  2. Hola Albert, tinc dos plàtans una mica negres a la nevera que ningú vol... aprofitaré per fer aquests bunyols tant fantàstics!!!! Gràcies per les teves receptes!

    ResponElimina
  3. Hola albert! Doncs estic menjant aquests bunyols de plàtan ara mateix, són deliciosos i mai n'havia sentit parlar! He desfet una mica de xocolata negra a mode fondue i estic quedant millor que la presley! De totes maneres també n'he fet quatre de poma i no estan triunfant tant! Grãcies per la recpta ets un crack!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !