inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
17 de Gener Tortell de Sant Antoni Conill fregit Peus de porc al forn Calçots al forn Tortell de nata Amanida de mar Salmó a la papillota

divendres, 16 de desembre de 2016

Arròs al forn


Novament, la cuina em sorprèn.
I es que no deixa de fer-ho.
Ho comento sovint, ho sé, però es que el record gustatiu ens enganya més sovint del que ens pensem.
Feia temps que volia fer aquest plat, sincerament, però quan mirava els ingredients i veia les fotos per internet, ummm.... no sé, m'imaginava el sabor de tot plegat i com que no em feia el pes el plat. Finalment, m'he decidit a fer-lo i, com us deia en començar, estava completament equivocat amb el sabor: aquest plat és exquisit!. L'arròs queda cruixent per fora però cuit de fins i agafa un sabor extraordinari. Però bo de veritat, no ho dic per dir.
Si us passa com a mi, no dubteu.
I es que quan alguna cosa se'm creua.... em costa redreçar-ho.
Reconec que sóc una mica carallot per aquestes coses, mira.
Total, que aquí us deixo la meva experiència i la meva recomanació.
Un plat que no podeu deixar de tastar.

INGREDIENTS
200 g costella de porc a daus
100 g cansalada fresca
2 botifarrons de ceba
4 tomàquets madurs (un de gros)
2 patates a rodanxes
150 g de cigrons cuits
1 cabeça d'alls sencera
una culleradeta de pebre vermell
250 g d'arròs bomba
500 ml de brou de pollastre o verdura
oli d'oliva
safrà
sal

VARIANTS:
- Podeu posar aigua directament enlloc de brou
- Hi podeu posar tot el sobrant de la carn d'olla (vedella, gallina, pilota, cigrons, etc..)


ELABORACIÓ
Prepareu els ingredients
Poseu a escalfar una cassola de fang.
Tireu-hi un bon raig d'oli d'oliva.
Col·loqueu-hi la cabeça d'alls
Ara, saleu la carn i...
afegiu-la a la cassola.
Jo també hi posaré una mica de cansalada viada.
Deixeu que la carn es dauri.
Mentrestant, talleu el tomàquet gros a rodanxes gruixudes.
Peleu i talleu les patates a rodanxes.
I ratlleu la resta de tomàquets.
Si voleu, afegiu-hi una cullerada de pebre vermell.
Doneu la volta a la carn, que es faci bé per totes dues bandes.
Prepareu els cigrons cuits.
I poseu a bullir el brou. Com a mínim, el doble de quantitat de l'arròs.

La carn ja està al punt.
Reserveu-la juntament amb l'all.
En el mateix oli, poseu a fer les patates.
Només caldrà que agafin una mica de color. No cal coure-les de dins, això ja ho farà el forn.
Les reserveu també.

I finalment, daureu una mica els botifarrons. Jo els compro de ceba i pinyons.
Poca estona, vigileu no us rebentin. Reserveu-los també.
En el mateix oli, poseu una mica de safrà.
I hi tireu el tomàquet ratllat.
Deixeu que es faci a foc baix.
Tireu una mica de sal pel tomàquet.

Mentre, prepareu una tassa d'arròs per persona aproximadament. En aquest cas seran quatre.
Quan el tomàquet sigui ben cuit, gairebé caramel·litzat, tireu-hi l'arròs.
Remeneu-ho durant un parell o tres de minuts. Que el gra s'impregni bé dels aromes.
A continuació, ja podeu afegir el cigró cuit.
Una remenada més i...
aboqueu-hi la carn i les patates reservades.
Distribuir-ho bé dins la cassola.
Seguidament, aboqueu-hi el brou bullent.
Ara, poseu-hi per sobre els botifarrons
El tomàquet a rodanxes
I la cabeça d'alls enmig.
Perfecte.
Ara ho enforneu.
Hi haurà d'estar uns 25-30 minuts a uns 215-220 graus.
Passat aquest temps, ja tindreu l'arròs perfectament cuit i ben saborós.
Bon profit!


I PER BEURE...
Nom: Rombes d'Arlequí
Varietat/s: Ull de llebre, Cabernet sauvignon, carinyena.
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Tarragona
Fabricant: Celler Mas Vicenç
El Vi Rombes d'Arlequí del celler Mas Vicenç és un dels vins amb més projecció de la DO Tarragona.
Color: vermell rubí amb ribets violacis.
Aromes: elegant, fruites vermelles, prunes confitades, vainilla i espècies.
Boca: és fresc i voluminós, notes de fruites vermelles, balsàmic.
Criança en bótes de roure francès durant 12 mesos. Producció limitada a 6.000 ampolles de 75cls., 1000 ampolles de 50cls. i 250 magnums.
Font: www.esperitdevi.cat

4 comentaris :

  1. Hola Albert, bon dia.

    Ací en Alzira (València) és tradicional aquest arròs. Ací també l'anomenem "arròs passejat", ja que encara hi han dies que al forn tradicional de pa, et couen la cassola al propi forn...una passada!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ricard,
      Moltes gràcies pel teu interessant apunt!
      Bones festes!

      Elimina
  2. A Xàtiva és típic, però habitualment excepte el tomàquet, la botifarra de ceba, el cap d'alls i l'arròs, es cou la carn (costelles de porc, carn magra i pota de porc) amb els cigrons i algun nap i això mateix brou és el que serveix per coure-ho després al forn.

    A Xàtiva també, del brou i els ingredients que sobren del putxero s'acostuma a fer arròs al forn

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !