inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 11 de novembre de 2016

Encenalls de Sant Josep


Quan treballava a la pastisseria en fèiem sovint. I es que els Encenalls sempre venen de gust. Vull dir que no cal que sigui Sant Josep, oi?.
Com veureu, es tracte d'una recepta molt senzillota i gens difícil de fer. Aquesta recepta és ideal per a compartir amb tota la família, sobretot per els mes petits de la casa, que els encantarà banyar els encenalls amb la xocolata.
Només us caldrà una mica de paciència i, com sempre, ganes que surti bé.
Els podeu servir banyats de xocolata o no, o combinar-los.
Jo fins i tot hi afegiria una mica de taronja confitada tallada a daus petits, oi que si?.
Som-hi!

INGREDIENTS
190 g de sucre llustre
200 g de farina
100 g de clares d'ou (d'uns 4 ous)
50 ml aigua
essència de vainilla
200 g d'ametlla en gra
cobertura de xocolata negra

VARIANTS:
- Podeu fer servir sucre normal
- S'hi pot posar essència o ratlladura de llimona
- Es recomana rebaixar la cobertura amb mantega de cacau (100g c / 50 g mc)
- Hi ha qui els fa amb ou sencer enlloc de clares

ELABORACIÓ
A mi m'agrada el gra més gros, però aquest és el que he trobat.
El mateix que es fa servir per als panellets.
Necessitareu una mànega amb un cornet llis, rodó i no gaire gran.
Amb la pinça evitareu que us caigui.
En un bol hi poseu el sucre. La recepta original és amb llustre, però jo no en tenia. Us recomano fer-ho amb llustre, la galeta queda més fina.
Al mateix temps la farina.
Les clares i l'aigua també.
Seguidament, poseu-hi l'essència de vainilla. Si no en trobeu de líquida podeu fer servir vainilla ensucrada.
Poseu la barnilla per batre i barregeu-ho tot plegat.
Deixeu-ho 5 minuts. Només s'ha de barrejar bé. De fet, ho podeu fer a mà sense cap problema.
Mentrestant, prepareu una safata de forn amb paper de forn.
La pasta de seguida està feta.
Ompliu la mànega amb l'ajuda d'una llengua.
A poc a poc, feu tires d'uns 8-10 centímetres i 1 d'ample.
Us sortiran de dos a tres safates de forn. Si heu de manipular altres coses i voleu deixar la mànega de forma que no vesi, feu servir un petit caçó. Si feu sortir part superior i l'inferior segur que no caurà.
Poseu l'ametlla per sobre.
Perfecte. Preescalfeu el forn a uns 200-210 graus centígrads.
Necessitareu un cilindre com aquest per donar forma als encenalls. Pot de ser de qualsevol material resistent a la calor i no cal que sigui massa llarg. Vaja, que un bolígraf pot servir.
Quan el forn estigui a temperatura, enforneu els encenalls preparats.
Hi estaran entre 8-10 minuts, segons el gruix i l'alçada de la safata dins el forn.
Per tant, vigileu-los bé fins que tinguin bon color.
Mentrestant, poseu a escalfar al bany maria la cobertura de xocolata.
I de tant en tant la remeneu.
Ja surten els primers encenalls.
De seguida que surten del forn, heu de donar-los forma.
Ho heu de fer ràpid per dues raons: la primera per no cremar-vos i la segona per què si es refreden ja no els podreu enrotllar i se us trencaran.
El poseu cap per avall i el enrotlleu aplicant força.
Un cop enrotllat, manteniu-lo així uns tres segons i ja el podeu deixar anar.
A mesura que els aneu fent, els col·loqueu en un recipient on puguin refredar-se bé.
Mica en mica la cobertura s'acabarà de desfer i la tindrem a punt per fer servir. No ha d'estar calenta, només desfeta. De fet, l'ideal seria diluir la cobertura amb una mica de mantega de cacau (per cada 100g de cobertura 50g de mantega de cacau) i fer-la així més líquida. Altrament, el bany de cobertura quedarà massa espès i, per tant, amb més gruix.
A casa feu el que podeu, és clar, amb cobertura sola ja anirà bé, ja que habitualment no tenim mantega de cacau.
De fet, així mateix sense el bany de xocolata, és com més m'agraden a mi, tot i que també s'assequen més ràpidament i es posen durs. Amb la cobertura aguanten millor.
Deixeu refredar totalment els encenalls abans de banyar-los.
Quan l'encenall estigui fred i la cobertura desfeta, ja els podeu submergir un per un.
Ajudeu-vos amb una forquilla.
Procureu escórrer bé l'encenall per evitar fer una capa massa gruixuda de xocolata.
Un cop escurregut l'encenall, reserveu-lo en una nova safata amb paper.
Procureu no es toquin entre ells o s'enganxaran.
Què xulos, eh? Ja només els heu de deixar reposar a la nevera fins que qualli la cobertura.
Llavors, ja els podreu servir a taula.
Què bons!
Per dins queden durs i cruixents.
Bon profit!

I PER BEURE...

Nom: Millésimes de Freixenet Malvasia Dolç Reserva
Varietat/s: Monovarietal de Malvasia de Sitges. L’únic cava elaborat amb aquesta varietat.
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Cava
Fabricant: Freixenet
Preu aprox. 12€
De vegades se’ns fa complicat servir un cava a les postres ja que ens han ficat al cap que només el cava brut nature és el bo. Res més lluny de la realitat, la dolçor no vol lligar amb un gust sec!!!. Teniu davant un cava ple de dolçor natural amb una bombolla molt fina fruit de la llarga criança dins l’ampolla. Amb els aromes a mel, fruits secs i codony conjuntats poder serà l'encenall qui s’enamorarà?
Maridatge cortesia de La Guia de vins de Catalunya

10 comentaris :

  1. ohhh, els encenalls!!! Són un pecat de bons.
    Gràcies per la recepta.

    ResponElimina

  2. Albert; Uns encenalls d'alló tan i tan bons que per el dia del meu sant -per exemple Sant Josep- queden extraordinaris per regalar.
    Moltes gràcies per compartir aquestes receptes i compartir-les.
    Salutacions Albert¡¡ :O)

    ResponElimina
  3. Quina delicia Albert!!!!!!! Amb aixo començes i no pares.

    Una abraçada.

    Lourdes

    ResponElimina
  4. HOla,
    felicitats per la recepta i pel bloc en general.
    Aquesta recepta és de les que fa quedar bé per dur a un sopar i no és massa complicada.
    Els trossets de taronja confitada segur que hi anirien la mar de bé.
    A casa no agraden gaire dolces les postres, es podria rebaixar el sucre? Fins a 150 gr per exemple?
    I una altra cosa, la matega de cacau es pot aconseguir en algun lloc, per fer-ne un ús domèstic. Vull dir que no faci falta comprar-ne una gran quantitat. Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, hi pots posar menys sucre, cap problema.
      La mantega de cacau la compro a www.solegraells.com. En venen petites quantitats, al detall, si, i no es pas car.

      Elimina
  5. Hola Albert,
    On podria trobar mantega de cacau? He buscat per varis llocs i no hi ha manera...

    Moltes gràcies

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !