inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 25 de novembre de 2016

Empanada de tonyina


M'encanten les empanades!
...però m'emprenya fer-les.
...tot i que sempre val la pensa l'esforç.
I per això, quan m'hi poso, sempre en faig dues, una per consumir i l'altre per congelar.
En aquest blog ja hem vist com fer altres tipus d'empanades, com la de llom, de pop o de llom i xoriço.
Avui us mostro com fer la clàssica empanada de tonyina.
El farciment pot variar lleugerament entre receptes, però mai ha de faltar una bona quantitat de ceba, tomàquet, pebrot i tonyina. A més a més, com he fet jo, podeu posar-hi ou dur.
Sempre recomano fer el sofregit el dia anterior. L'endemà està més bo i gustós i, el que és més important, fred, ja que no es recomanable posar el farciment calent sobre la massa d'empanada.
Ja m'explicareu!


INGREDIENTS
Per fer la massa:
500 g de farina de força
15 g de llevat premsat
175 g d'aigua
2 cullerades de pebre vermell dolç
una mica d'oli del sofregit (4 o 5 cullerades grans)

Per farciment
una llauna grossa de tonyina en oli (500g)
2 ous durs
5 tomàquets madurs
2 pebrots verds
1 pebrot vermell
2 cebes
pebre vermell dolç
sal i pebre
oli d'oliva

VARIANTS:
- Podeu fer-la sense l'ou dur
- Podeu afegir una mica de vi blanc al sofregit
- Si us agrada molt picant podeu substituir el pebre vermell dolç per picant o posar-hi un bitxo trinxat


ELABORACIÓ
Prepareu tots els ingredients del farciment.
Trinxeu els pebrots i peleu els alls.
Talleu la ceba a la juliana.
Poseu a escalfar una paella ben ample.
Poseu un bon raig d'oli d'oliva.
Daureu els alls per donar gust a l'oli i retireu-los.
Poseu el pebrot a fregir.

Mentrestant, ratlleu els tomàquets.

Poseu-hi un parell de cullerades de pebre vermell.

I remeneu-ho.
Quan el pebrot comenci a posar-se tou, ja podeu afegir la ceba.

Al mateix temps, poseu els ous a bullir.
A poc a poc, la verdura anirà fent-se transparent.
En aquest punt, afegiu-hi el tomàquet.
Un punt de sal i deixeu-ho sofregir a foc baix durant 15-20 minuts, fins que redueixi l'aigua de les verdures i del tomàquet.
Mentrestant, prepareu la tonyina.
Poseu-la a escórrer i reserveu-la.
El sofregit ha de perdre tota l'aigua i això es veu apartant la verdura.
Ja està perfecte. S'ha de buscar el punt de caramel·lització, gairebé de Maillard que diuen. Ja podeu apagar el foc.
Retireu l'oli excedent del sofregit i el reserveu per fer la massa.
Seguidament, afegiu-hi la tonyina.
Ho remeneu.
Els ous durs, els peleu,
els trinxeu
i els aboqueu a la paella.
Un cop ho tingueu tot ben remenat, ja podreu passar el sofregit a un tàper o contenidor.
Un cop fred, reserveu aquest farciment a la nevera fins que arribi el moment d'utilitzar-lo. Si cal, tapeu-lo amb paper de film.
Ara heu de fer la massa. 
Poseu la farina, el llevat, l'aigua el pebre vermell i l'oli del sofregit en la màquina d'amassar.
Podeu seguir el pas a pas més detallat dins la recepta de l'Empanada de llom i xorico.
Quan estigui feta, funyiu la massa, feu una bola i la deixeu-la llevar una hora tapada amb un drap.
Passat aquest temps la massa haurà doblat la seva mida inicial.
Torneu a fer una bola per abaixar-la. Feu pesats d'uns 350 g. i la resta la deixeu per decorar l'empanada.
Com podeu observar, jo sempre aprofito l'avinentesa per fer dues empanades.
i amb l'ajuda d'una mica de farina, les estireu fins que tinguin la mida de la safata de forn.
Poseu la massa sobre una safata de forn amb paper cuisson.
Un cop estirada, enrotllareu la massa en el mateix corró i cobriu l'empanada.
Recupereu el farciment que ja teniu preparat i fred.
Distribuïu-lo amb criteri sobre la base de l'empanada.
Estireu la capa superior i cobriu l'empanada.
Ara, amb paciència, aneu lligant les cantonades a poc a poc, tot pessigant les dues capes de massa.
Això evitarà que el farciment s'escapi durant la cocció al forn.
Si voleu, i per no fer les clàssiques tires, podeu escriure alguna cosa per saber que l'empanada es de tonyina. A mi m'ha fet gràcia posar-ho en italià, mira.
Enganxeu les lletres amb una mica d'aigua. I en aquest punt és quan la podeu congelar si voleu, ben tapada amb una bossa de plàstic. Altrament, la pinteu amb ou batut...
i cap al forn.
Enforneu l'empanada a uns 190-200 graus centígrads fins que tingui bon color. Segons la mida, hi pot estar 20 o 30 minuts. La ventilació ajudarà.
I ja la teniu. I a gaudir!
Quin farciment més bo!
Bon profit!


I PER BEURE...


Nom: Miquel Jané Rosat Cavernet Sauvignon 2013
Varietat/s: Cabernet Sauvignon
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Penedès
Fabricant: Bodeja J.Miquel Jané

Color cirera madura. Potent aroma de fruites vermelles. De paladar llaminer i ben estructurat. Recorda les sensacions olfactives (codony, compotes). Postgust prolongat i agradable. 
Font: www.vidirecte.cat

1 comentari :

  1. A mi tambè m'encanten les empanades.
    I aixi amb la massa cassolana, hmmm.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !