inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 10 de juny de 2016

Peix al forn


Recepta tradicional número 793 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
En aquest blog hem vist ja moltes receptes de peix cuinat al forn. Avui us porto la recepta base, vaja, la recepta que ens proposa el Corpus per a establir la referència de com hem de cuinar un peix al forn de la forma tradicional catalana.
Jo he triat uns lloms de lluç sense espina avui, però podeu posar peixos sencers o a trossos amb l'espina i tot.
Unes bones patatetes amb el regustet de vi, una ceba ben gustosa i un peix suau al paladar, fan d'aquest plat una referència de la nostra cuina.
El resultat és sempre extraordinari. A mi m'agrada afegir-hi sempre una mica de pebre vermell, per donar aroma i color al plat, a banda d'unes llesquetes de llimona que refresquen el resultat.
Estic segur que en veure aquestes imatges us agafarà gana.... fins i tot em passa a mi!.
Si es que m'apassiona el peix, ja ho sabeu.
Som-hi!


INGREDIENTS
1 peix sencer (400 g en brut per persona)
500 g de patates tallades a rodanxes
3 tomàquets madurs tallats a quarts
2 cebes tallades a la juliana
1/2 copa de vi blanc
pebre negre
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- A la base de verdures, s'hi poden afegir pebrots, alls, fonoll, etc.
- Es pot cuinar al forn sense posar-hi la capa de verdures, amanit amb oli.
- Es pot cuinar amb llobarro, lluç, turbot, orada, rapets, besuc o nero.
- També es pot preparar amb peix blau: sardina, verat o sorell.
- Hi podeu posar una mica de pebre vermell al peix i a les patates.

ELABORACIÓ
Prepareu tots els ingredients.
Netegeu el peix.
I els tomàquets.
Tireu un bon raig d'oli d'oliva sobre una safata de forn
Talleu la ceba a la juliana.
Poseu-la a la safata, tot fent un llit.
Poseu-ho al forn uns 5 minuts, a 180 graus.
Mentrestant, talleu les patates a rodanxes ni massa primes ni massa gruixudes.
Talleu els tomàquets per la meitat.
Traieu la safata del forn i poseu-hi les patates a sobre de la ceba.
Saleu i...
empebreu les patates.
Opcionalment, hi podeu posar una mica de pebre vermell.

Ompliu una copa de vi blanc i...
afegiu-lo a la safata. Procureu posar el vi en un mateix punt, per a no fer saltar la sal i el pebre que acabeu de posar a les patates.
I cap al forn durant uns 25-30 minuts a 190 graus.
Quan les patates siguin pràcticament cuites...
serà el moment d'afegir-hi el peix.
Saleu i empebreu el peix també i tireu-hi un nou raig d'oli d'oliva per sobre.
De nou, opcionalment, hi podeu posar pebre vermell per sobre.
I ho enfornem entre 8-10 minuts, segons el gruix de les peces de peix.
Passat aquest temps, comproveu si tot és ben cuit.
Si cal, deixeu-ho una estona més. Ja sabeu que cada forn és un mon i el tipus de peix, el tipus de patates i el gruix de tot plegat condicionarà la cocció. Per tant, refieu-vos sempre de la vostre impressió més que seguir una recepta al peu de la lletra.
I, ben calent, ja ho podeu emplatar.
Feu-ho amb una mica de gràcia, que no costa pas tant!
Bon profit!


I PER BEURE...
Sola Fred Blanc Celler El Masroig DO Montsant
Varietats: Garnatxa Blanca i Macabeu.
Preu aproximat: 7€
Hi ha vins, com aquest, que agraden a tothom perquè compleixen les expectatives: bon preu i vi agradable. La combinació de les dues varietats blanques, garnatxa i macabeu, resulta sempre molt llaminera.
Al nas, la macabeu predomina tot i que és minoritària en el cupatge, i percebem aromes a peres, pomes i nespres. Ja a la boca, la garnatxa -que de les dues és la més fresca- ens neteja la boca. Però al final, just quan t’empasses el vi, el que nosaltres definim com el post gust, us quedaran sabors com si les fruites esmentades estiguessin acompanyades de crema.

Maridatge cortesia de La Guia de vins de Catalunya

1 comentari :

Gràcies pels teus comentaris !