inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 6 de maig de 2016

Fideuà de gambes


En aquest blog ja hem vist com fer diferents tipus de fideuades i arrossos.
Avui veurem com preparar una senzilla i efectiva fideuada, molt saborosa i que de ben segur calmarà els vostres desitjos de gaudir d'un bon àpat de Diumenge.
Com veureu, utilitzaré una combinació de gamba vermella (tipus Palamós)  i gamba blanca (tipus "Huelva"). Com passa amb tots aquests plats, serà imprescindible comptar amb un bon brou de peix, millor si es de "de pelut", amb peixos de roca.
Acompanyeu aquesta "fideuà" d'un bon allioli i, com no, d'un gran vi a l'alçada de l'ocasió.
Per a més receptes similars, us recomano filtrar per la categoria "Arrossos".
Aquestes quantitats corresponen a 6 persones.
Que vagi de gust!



INGREDIENTS
1,5 l de brou de peix vermell
500 g de fideus (5 o 6 tasses de cafè)
1 sípia amb la melsa
6 gambes vermelles
12 gambes blanques
4 tomàquets madurs
3 grans d'all trinxats
1 cullerada de pebre vermell
1 ceba trinxada
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Hi podeu afegir pebrot verd o vermell
- Ho podeu acompanyar amb allioli
- Es pot fer amb calamar també i emprar altres tipus de gambes i/o llagostins

ELABORACIÓ
Prepareu la verdura per fer el sofregit.
Comenceu per daurar una mica d'all amb oli.

Mentrestant, prepareu els fideus: una tassa de cafè per persona.
Abans no es cremi l'all, aboqueu-hi els fideus.
Deixeu-los fregir una estona sense deixar de remenar, ja que es torren amb facilitat.
Quan tinguin un bon coloret els retireu.
Reserveu-los sobre un paper absorbent.
Seguidament, comenceu a fer la marca de la fideuada daurant una mica d'all trinxat a la mateixa paella i amb una mica més d'oli.
De seguida, afegiu-hi la ceba trinxada.

Aprofiteu per ratllar els tomàquets.

Afegiu-li una mica de pebre vermell.

I barregeu-ho amb la melsa de la sípia, la salsa marró, que hi aportarà un gran sabor.
Quan la ceba comenci a daurar-se, afegiu-hi una mica d'humitat.  Jo hi poso una mica del mateix brou (que en tenia de congelat), però hi podeu posar un rajolí d'aigua.
D'aquesta manera la ceba caramel·litzarà (reaccions de Maillard).
Passats uns minuts, quan la ceba hagi absorbit tot el líquid i es comenci a daurar de nou, afegiu-hi el tomàquet.
Remeneu-ho bé tot plegat i deixeu-ho coure a foc baix fins que evapori tot el líquid.
Podeu salar-ho una mica.
Mentre es fa la marca, o sofregit, netegeu el peix.
La gamba vermella és imprescindible, ja que li aportarà un gran sabor al plat, la califat vaja.
La gamba blanca hi aportarà la quantitat, tot i que també deixa molt bon gust.
Netegeu bé la sípia.
Talleu-la a daus.
De tant en tant remeneu el sofregit, ja que es començarà a enganxar. Procurant que no es cremi, remeneu-lo fins que es faci un pasta brillant.
Reserveu aquesta marca en un plat.
Poseu-hi una mica més més d'oli a la paella i...
feu les gambes. No gaire, només que canviïn de color i prou.

Reserveu-les en un plat. Poseu a escalfar el brou de peix també.
Ara, en el mateix oli, fregiu la sípia.
Remeneu-ho bé, que la sípia s'impregni de tots els sabors que hi ha a la paella.
Quan la sípia comenci a esclatar, ja podreu abocar-hi la marca.
Remeneu tot plegat uns instants més.
De seguida, afegiu-hi els fideus.
I doneu-li un parell de voltes, que es barregin els sabors.
A continuació, aboqueu el brou de peix calent dins la paella.
Saleu-ho.
Quan arrenqui el bull, afegiu-hi les gambes.
Poseu-les amb una mica de gràcia.
Deixeu que es facin els fideus durant uns 12-14 minuts. Rectifiqueu de sal si cal.
Passat aquest temps deixeu reposar la pasta amb el foc apagat uns 10 minuts més,.
Ja fa bona pinta, oi? doncs no heu acabat.
Poseu la paella al forn, en mode grill, per gratinar, durant uns 5-7 minuts aproximadament.
Passat aquest temps la fideuda tindrà un aspecte més atractiu a la vista i al paladar.
Ummmmm, quina oloreta!
I ja la podeu servir a taula.
Obriu el vinet, i prepareu els plats.
I a servir.
I aquí la teniu.
La podeu acompanyar amb allioli, és clar!
Tot i que recomano que la tasteu abans sense allioli, ja que està molt bona aquesta fideuà.
Que bona!
Bon profit!


I PER BEURE...


Nom: Llàgrimes de tardor Blanc
Varietat/s: Garnatxa blanca
Capacitat: 75cl
Zona: DO Terra Alta
Fabricant: Celler Agrícola Sant Josep
Hi ha una alta relació qualitat preu en molts vins de cooperativa, per tant ens agrada recomanar-vos els millors. Avui marxem cap a la Terra Alta, a l’Agrícola de Sant Josep, al poble de Bot. Allà trobarem un vi elaborat amb la varietat estrella de la DO: la garnatxa blanca. Fidel a la varietat, a qust vi us oferirà aromes a peres blanques i nectarines acabades de collir quan us acosteu a la copa. En tastar-lo notareu que és un vi persistent i dens que s’enganxa subtilment per tota la boca, això és degut a que ha estat 8 mesos fermentant dins la barrica i ha agafat cos. Al final, la sensació que us quedarà serà de cítrics que tiraran cap a la mandarina o una taronja molt dolça, de les de suc. Us asseguro que hi haurà llàgrimes amb la combinació dels fideus i els crancs, però no seran de tardor sinó d’alegria.
Font: La Guia de vins de Catalunya


10 comentaris :

  1. Ohhh!!!! Quina gana em fas venir Albert, que encara no he dinat...jaja

    Molt bona recomanació pel cap de semana...merci...

    una abraçada

    ResponElimina
  2. Quin tipus de fideu poses? La paella quima mida te? Gracies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ramón,
      Pots fer servir fideus del nº 2, ideals per a fideuades, tot i que cada fabricant té les seves mides. Dependrà si t'agraden més prims o més gruixuts els fideus. Respecte la paella, doncs la mida que correspongui segons la gent que sigueu. Però les paelles sempre tenen un marge important. Jo utilitzo una de 4-6 persones, d'uns 30-35cm de diàmetre. Si l'apreto, en podría fer per a 8 i tot. Gràcies!

      Elimina
  3. Penso que ets tot un crack,els detalls que ofereixes no els havia vist mai en cap web,felicitats i segueix deleitant-nos!!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !