inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 26 de febrer de 2016

Cigrons amb gambes


Recepta tradicional número 340 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
De nou, un plat d'aquells que, pel seu nom, podem imaginar-vos el sabor que tindrà, però un cop fet sorprèn gratament. Vaja, que aquest plat està molt més bo del que ens pensem.
És un plat que podeu fer en molt poc temps i amb el que quedareu com uns senyors.
Jo recomano emprar cigrons recent cuits, per què sempre queden més bons i per què així podreu aprofitar l'aigua de la cocció per fer la salseta. Altrament, podeu fer servir cigrons ja cuits i fer la salsa amb brou de peix o verdura o aigua directament.
I a menjar amb tranquil·litat, eh?, anar xuclant caps de gamba, pim, pam, pim, pam.
Que vagi de gust!


INGREDIENTS
300 g cigrons bullits
12 gambes
2 grans d'all
3 tomàquets madurs
brou de coure els cigrons
allioli negat
una mica de julivert fresc
oli d'oliva
pebre negre
sal

VARIANTS:
- Podeu fer l'allioli negat amb ou

ELABORACIÓ
La nit abans poseu els cigrons en remull amb una culleradeta de bicarbonat.
L'endemà s'hauran hidrat força.
Poseu-los a bullir fins que estiguin cuits.
Us recomano la lectura prèvia de la recepta Cigrons bullits.
També us recomano la lectura del consell: La cocció dels llegums secs.
Reserveu els cigrons escorreguts.

Al mateix temps, guardeu una mica d'aigua de la cocció per a més endavant.
Prepareu la resta d'ingredients del plat. Netegeu les gambes.
Ratlleu els tomàquets.
Trinxeu els alls.
Saleu les gambes.
I empebreu-les.
Poseu a escalfar una cassola al foc. Quan sigui calenta, tireu-hi un bon raig d'oli d'oliva i fregiu-hi les gambes.
 Doneu-li la volta i quan siguin fetes reserveu-les.
En el mateix oli daureu l'all.
Quan sigui ros (vigileu no se us cremi que amargaria el plat)...
afegiu-hi el tomàquet.
Remeneu-ho.

Trinxeu una mica de julivert fresc.
Afegiu-lo al sofregit.
Rectifiqueu de sal i deixeu-ho coure a foc baix uns 15 minuts.
Mentrestant, prepareu un allioli amb ou sencer, o una maionesa amb all, com voleu dir-li.
Afegiu-li un bon raig del suc de la cocció dels cigrons.
Amb això aconseguireu que es talli l'allioli, si no ho estava ja. D'això, sense ou, se'n diu allioli negat.
Us ha de quedar una textura líquida.
Quan tinguem el sofregit fet afegiu-hi els cigrons.
Remeneu-ho tot junt.
Ara, col·loqueu-hi per sobre les gambes.
Poseu-les amb una mica de gràcia que no costa gens, eh?, jeje.
Ara, per sobre, aboqueu-hi l'allioli negat.
Sacsegeu una mica la cassola per repartir-ho bé.
Seguidament, afegiu-hi un parell de cullerots del suc de la cocció dels cigrons.
Sacsegeu-ho de nou i rectifiqueu-ho de sal.
Tapeu la cassola i deixeu que es fai a foc lent.
Hi haurà d'estar uns 10-15 minuts, que redueixi una mica.
Ja ho tenim. Poseu-hi una mica més de julivert per sobre.
Per últim, poseu la cassola dins el forn en mode grill.
El que busquem es donar un aspecte torrat més atractiu a la vista, més professional.
En 5 minuts ho tindreu llest per servir.
Tothom a dinar!
I a gaudir d'un gran i senzillot plat tradicional.
Poseu-hi cigrons i suquet.
I al capdamunt les gambes. Que vagi de gust!
Bon profit!


I PER BEURE...
Nom: Santbru Blanc 2010 
Fabricant: Portal del Montsant

  • Tipus : Vi Negre, Vi Blanc Criança
  • Varietat/s : Garnatxa Negra, Garnatxa Blanca
  • Capacitat : 75Cl.
  • Zona : D.O. Montsant
  • De color groc amb tons verdosos, en nas té aromes delicats de lligabosc, peres blanques i préssec fresc. Sensacions d'estructures setinades, amb accents minerals; joc d'equilibri entre els elements cítrics. Complexitat i persistència gustativa. 
  • Font: www.petitceller.cat
  • 7 comentaris :

    1. Els cigrons a vegades es fan pesats, però en aquesta recepta semblen molt saborosos, llàstima que a la meva parella no li agradin les gambes, seria una recepta estrella!

      ResponElimina
      Respostes
      1. ...es un plat contundent però molt bo, recomanable de tastar. Gràcies!

        Elimina
    2. Els cigrons m'encantan les gambes tambe,te de quedar espectacular...gracies Albert

      ResponElimina
    3. Hola, estoy encantada con la receta. Me gustaría me indicara si ve factible
      ponerlo de segundo. El primero habia pensado la ensalada de escalibada.

      ResponElimina

    Gràcies pels teus comentaris !