inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Aquest Nadal, fes un regal diferent i col·labora amb la difusió del receptari tradicional Especial receptes de Nadal Sopa de pescadors Torró de crema cremada Patates estofades amb costella de porc Canelons de mel i mató Menjar blanc

dijous, 31 de desembre de 2015

Clotxa


Recepta tradicional número 356 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Em fa, fins i tot, una certa il·lusió publicar aquesta recepta tan tradicional, tan nostrada i tan recomanable.
La d'avui, és d'aquelles receptes que conformen la columna vertebral d'aquest blog i, per suposat, de la nostra cultura gastronòmica.
Feia temps que tenia pensat fer la clotxa però fins que no he disposat de llar de foc no l'he pogut interpretar com jo volia, és a dir, tal i com es feia antigament. En qualsevol cas, també podeu utilitzar el forn per escalivar la verdura i fer l'arengada a la planxa. Quedarà pràcticament igual de bo.

La clotxa és un plat tradicional de la comarca de la Ribera d'Ebre, els seus orígens es perden en el temps.
Els pagesos de la zona se'l preparaven el dia que tenien que realitzar les tasques pròpies del camp. Les característiques de la seva preparació tenen a veure amb els orígens del menjar, ja que el mateix pa buidat feia de carmanyola per portar el diferents ingredients, els quals són rics en calories i aporten l'energia i vitalitat necessària per poder realitzar el treballs de cada temporada al món rural.
Per les característiques dels conreus i el treball a la terra el pagès passava en determinades èpoques l'any alguns dies fora de la seva llar. La masia era el seu lloc de vida i el rebost estava degudament preparat: tomàquets de penjar, cebes, alls, oli i de casa es portava el pa de pagès i les arengades.
La clotxa, és fàcil de preparar, doncs el pagès s'estalviava la feina de cuinar i amb unes poques brases podia elaborar aquest nutrient menjar, on la "sardina de casco" o arengada acompanyada del tomàquet, l'all i la ceba, li donen un sabor exquisit i difícil de trobar a la cuina actual.
Aquest plat forma part del repertori domèstic popular i és difícil de tastar si no és a les taules de les cases particulars o a les manifestacions col·lectives com aplecs o romiatges. Darrerament algun restaurant de la comarca ha incorporat la clotxa a la seva carta de plats tradicionals.
Per a la seva preparació cal tallar en dos un pa de ½ quilo o un quilo i treure-li la molla. Mentre, s'està escalivant la ceba, l'all i el tomàquet i es posa l'arengada a la brasa; el mig pa buit ens serveix de recipient on hi posarem el diferents ingredients cuits amb l'arengada; l'amaniment el farem amb un bon raig d'oli d'oliva de la Ribera d'Ebre, que impregni bé tot el pa, el que taparem amb la molla. El plat ja està preparat per a menjar. Una vegada coneguda la recepta tradicional també hem de dir que la imaginació pot formar part de la preparació del menjar, aquí és on altres ingredients poden entra a formar part de l'elaboració d'un dels plats que sens dubte té un futur esperançador dins de la cuina tradicional de les comarques de l'Ebre.
Font: Turisme Terres de l'Ebre
Veieu també la campanya de la Clotxa als restaurants de la Ribera d'Ebre

I ara, a gaudir d'aquest àpat històric com ho van fer milers i milers d'avantpassats nostres.
Les quantitats d'aquesta recepta corresponen a dues persones.
Llegir més...

dijous, 24 de desembre de 2015

ARTICLE: Bon Nadal 2015


Com cada any, sense adonar-nos arriba el Nadal i l'esperit nadalenc... i tot allò que diuen.
Però, seriosament, digueu-me una cosa amics meus.... de veritat us sentiu diferents respecte la resta de l'any pel fet que sigui Nadal?

Si heu anat a votar i sembla que no hagi servit per a res...
Si us preocupa i us estressa no saber què cuinar per Nadal...
Si al final decidiu no comprar escamarlans, que amb les gambes ja fem!...
Si la Visa treu més fum que mai, que no arribem, que no arribem!
Si us fa una mica de "cosa" haver d'anar a dinar a casa de segons qui...
Si no suporteu trobar les botigues amb cues i els carrers plens de gent...
Si us us atabala no saber quins regals heu de comprar...
Si penseu que us esteu posant com unes truges i tot just acabeu d'encetar les festes...
Si us fa mal l'esquena i la ronyonada...
Si patiu alguna malaltia que us amarga la vida...
O si no esteu per hòsties...vaja.


...si sentiu tot això...
...però a més a més...

Si heu començat a remenar joguines a les botigues...
Si teniu ganes que vingui gent a casa vostra...
Si heu col·laborat amb El Gran Recapte...
Si heu posat el vostre granet de sorra a La Marató...
Si compteu a quants balcons hi pengen reis mags...
Si no podeu evitar comprar articles de Nadal quan aneu al basar xinés...
Si sentiu un cert caliu en veure les llums de Nadal mentre passegeu sense presses de nit...
Si recordeu a familiars que ja no hi son amb una mena de trista alegria o alegre tristesa...
Si podeu oblidar totes les coses negatives ni que sigui per unes hores..
Si veieu la il·lusió en els ulls dels vostres fills...
Si teniu la certesa que estimeu i us estimen ...
Si sentiu tot això...

...de ben segur que sentiu el Nadal.

La cuina de sempre us desitja unes Bones Festes de Nadal i  Feliç Any 2016!

Per cert, sabeu quines són les tres més visitades d'aquest blog durant el mes de novembre?
1 - Escudella i carn d'olla
2 - Rostit de Nadal
3 - Canelons de Nadal
I es que en un blog de cuina tradicional catalana no podia ser d'una altra manera.... oi?
Molts gràcies amics i lectors!

I per acabar, us deixo el tradicional vídeo de felicitació de Nadal.


Llegir més...

dimecres, 16 de desembre de 2015

Lluç amb salsa de nous i cruixent de pernil

 
Un plat senzill i "resultón" que podeu elaborar en una hora de rellotge, salsa inclosa.
Com sempre, en aquesta mena de plats on el producte ho és tot, us recomano utilitzeu un llom de lluç fresc i sense espines. També podeu acompanyar el plat amb uns calamarsets a la planxa, uns bolets a la brasa o una clàssic amanida verda. En aquest cas, jo he volgut trencar les textures suaus del peix i la salsa amb uns talls cruixents de pernil passat per la paella.
La salsa, lleugerament dolça, contrastarà magníficament amb el pernil, més salat.
Com a maridatge, també he trobat interessant proposar-vos un cava ben peculiar però adient per a l'ocasió.
Espero que us agradi.
Us recomano la lectura prèvia de la recepta Salsa de nous.

Llegir més...

Salsa de nous


Excel·lent salseta que podeu combinar amb tot tipus de carn, peix o pasta.
Fàcil de fer i econòmica i donarà als vostres plats la millor excusa per sucar-hi pa.
Com us recomano sempre, es preferible fer ús de la llet evaporada que us permetrà espessir les salses sense problema i rebaixareu calories respecte de la nata líquida, molt més greixosa.
En qualsevol cas, també podeu jugar amb la textura afegint-t'hi llet normal.
L'elaboració, vindria a ser molt similar a la beixamel. A tenir en compte que hem de gairebé caramel·litzar les nous amb el sucre ja que d'aquesta manera evitarem el punt amargant que poden tenir algunes nous i li aportarem a la salsa uns matisos dolços molt interessants.
Espero que us agradi.
Llegir més...

divendres, 11 de desembre de 2015

Pastís de nata farcit de trufa clara


Més pastissos!
En aquesta ocasió, i amb motiu del sisè aniversari de la meva filla Vinyet, he fet un pastís de nata muntada farcit amb trufa clara i decorat amb xocolata.
Un pastís ideal per a la canalla.
Abans de continuar, us recomano llegir les següents receptes base que conformaran, finalment, el pastís:
- pa de pessic
- sucre bany (almívar)
- trufa clara
La resta, imaginació i ganes, com sempre.
Llegir més...

dijous, 3 de desembre de 2015

Pop amb salsa de tomàquet i xoriço


Més receptes de pop! Vingaaaaaaaaa!
A aquestes alçades ja us haureu adonat que és un producte que m'encanta.
Avui us presento una recepta d'aquelles per menjar sense presses, tot gaudint-la. Un pop guisadet amb un bon sofregit de tomàquet i acompanyat d'un xoricet picant que farà les del·lícies d'aquells als que us agrada sucar pa!.
Aquest elaboració no és gens complicada però val a dir que el pop, habitualment, no és precisament barat. El pop gros, tipus "gallec" que diuen, el trobareu a 13-18€ el quilo. Això vol dir que un pop de més de 6 quilos com el d'avui us pot arribar a costar més de 100€. Com més petit és el pop, més baixa de preu també, però és clar, els tentacles cada cop son més petits.
Per tant, aprofiteu cada vegada que trobeu pop de qualitat i a bon preu per congelar-lo i consumir-lo més endavant. El que sí tinc comprovat, és que surt més econòmic comprar un pop gros, coure'l i consumir els 8 tentacles a poc a poc, que comprar tentacles cuits per separat. M'explico, oi?
Sobretot si sou dels que us agrada tenir-ne al congelador per preparar Pop a Feira en qualsevol moment.
Com jo, vaja.
Un sibarita, ho reconec.
La cocció prèvia del pop, segons la mida, la trobareu en el consell: La cocció del pop, entrada que us recomano visitar prèviament.
Com sempre, si no dic res, les mides d'aquesta recepta són per a quatre persones.
Llegir més...