inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 19 de juny de 2015

Truita de tonyina


Recepta tradicional número 1095 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
De nou, una plat senzill, bàsic i molt bo que no hauria de faltar en cap receptari de cuina catalana.
Hi ha diverses formes de fer aquesta truita.
Trobareu els que tiren l'ou batut a la paella i després, a mig quallar, hi posen la tonyina esmicolada per sobre i ho emboliquen fent com truita a la francesa. Aquesta és la versió que ens recomana el corpus.
Trobareu els que fregeixen una estona la tonyina fins que es desfà i a continuació hi incorporen l'ou.
Trobareu els que fan un sofregit de ceba i tonyina prèviament, fins i tot, amb pebrots verds.
Fins i tot hi ha qui munta les clares i els rovells per separat, per donar més volum.
I trobareu els que barregen l'ou batut amb la tonyina en fred i després l'emboliquen com una truita a la francesa. Aquesta última és la variant que he fet jo.
Personalment, m'agrada notar la textura de la tonyina i trobar-me algun grumoll per dins.
I es que la truita de tonyina, ben acompanyada d'un bon pa amb tomàquet, és l'enveja dels que han demanat una altra cosa.
A que si?

INGREDIENTS
2 ous
100 g de tonyina en oli
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Amb el mateix procediment es fa la truita de formatge, de pernil, etc..
- Es recomana acompanyar la truita de pa amb tomàquet

ELABORACIÓ
 Preparem els dos ingredients. La tonyina l'heu d'escórrer d'oli.
 Primer de tot, trenquem els ous en un plat fons.
 Saleu-los una mica.
 Ara, heu de batre els ous amb intensitat.
Es tractar d'oxigenar-los i fer que muntin una mica.
 Ara, incorporeu-hi la tonyina esmicolada.
Barregeu-ho bé i reserveu-ho. Poseu a escalfar una paella antiadherent.
 Mentre s'escalfa la paella, tallarem unes llesques de pa.
 Un bon tomàquet i un bon oli d'oliva verge extra, que no faltin. 
 Quan la paella comenci a fumejar, hi tirarem un raig d'oli d'oliva i abocarem els ous i la tonyina.
 Procureu estendre-la bé.
 Quan la part interior estigui quallada, comenceu a plegar els costats.
 A poc a poc, amb l'ajuda d'una forquilla o d'una espàtula, plegueu la truita sobre sí mateixa.
Doneu-li la volta amb un moviment ràpid i decidit.
 I deixeu-la uns instants fins que s'acabi de fer. La podeu deixar més o menys crua de dins, segons us agradi.
 Serviu-la immediatament.
Vigileu-la bé que tothom us en demanarà!
 Ummm, què bona!
Bon profit!

I PER BEURE...


Nom: Via Edetana
Varietat/s: Garnatxa negra, garnatxa peluda i carinyena.
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Terra Alta
Fabricant: Edetària
El vi Edetana Negre és un cupatge de garnatxa i carinyena reconegut a nivell internacional.
Aromes a fruïts vermells madurs i licorosos amb notes balsàmiques com la regalèssia.
En boca és llaminer, amb tocs a pruna i mora i és persistent. 
Font: www.esperitdevi.cat 

4 comentaris :

  1. Buenos días, Albert!!! qué rica la tortilla de atún, yo según el día, la hago como tú, o una vez tengo en la sartén el huevo en el centro pongo el atún. La coca de Sant Joan la harás? o la compras hecha,es el santo de mi mami, la sra. Juana, ya no recuerda como se llama :( pero creo que me voy a animar a hacerla, para que la comamos con fuet, qué rica que está así y que raros que somos lo sé. una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Princesa!
      Este año no tendré tiempo de hacer la coca y la compraremos.... no siempre se puede, jeje.
      Y ese de comer fuet con coca, lo habia oido, si.
      Bona revetlla!

      Elimina
  2. La truita de tonyina és un clàssic de casa nostra !!! Boníssima!!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !