inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 12 de juny de 2015

Tomàquets de Monserrat amb anxoves


Recepta tradicional número 1034 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Segons el portal www.gastroteca.cat, el tomàquet Lycopersicon esculentum, també conegut amb el nom de tomàquet de rosa o tomàquet de Montserrat, és una varietat tradicional a les hortes vallesanes que ha estat objecte d'una recuperació en els darrers anys i que també es cultiva en altres indrets del país.
El tomàquet de Montserrat és una hortalissa delicada i de baixa productivitat, de gran calibre, força buit per dintre, amb poca polpa i de color extern rosa, que presenta forma de carbassa, amb ondulacions arrodonides i suaus. Té un gust lleugerament dolcenc i refrescant. Com que té poca polpa és ideal per menjar cru, en amanides i altres plats freds.
Es comercialitza preferentment en fruiteries de la província de Girona i al Vallès, tot i que també es pot trobar en alguns establiments d'arreu de Catalunya.
El principal component del tomàquet és l'aigua i, per tant, el seu valor energètic és molt baix. El contingut en sucres és lleugerament superior a la resta de verdures, la qual cosa fa que tingui un lleuger gust dolç. La seva importància recau en l'elevada aportació de vitamines, minerals i fibra. Té un elevat efecte antioxidant gràcies al seu contingut en vitamina E, vitamina C i carotens.
En definitiva, una combinació senzilla però extraordinària alhora.
Gaudiu d'unes bones anxoves de l'Escala i gaudiu del tomàquet de temporada ecològic, un plaer cada cop més valorat.


INGREDIENTS
tomàquets varietat "Montserrat"
anxoves de l'Escala
oli d'oliva verge extra
sal

VARIANTS:
- S'hi poden posar unes olives
- S'hi pot afegir ceba

ELABORACIÓ
Avui n'utilitzaré un parell amb els que faré una amanida d'entrant per a quatre persones.
Les anxoves, com m'agrada a mi, les dessala prèviament i les reservo en oli.
Si voleu més informació al respecto us recomano la lectura del consell: "Com dessalar anxoves".
 Renteu i talleu els tomàquets a quarts.
Emplateu-los directament.
 Talleu unes tires fines de ceba dolça.
 Acabeu el plat amb les anxoves i un bon raig d'oli d'oliva.
Jo, fins i tot, hi he afegit ou dur.
I ara us ensenyaré una forma diferent de presentar el plat què, penso, fa una mica més de goig.
Un cop rentats, talleu els tomàquets a llesques primes.
Col·loqueu-ne tres a cada plat.
Amaniu-ho amb oli d'oliva verge extra i, si voleu, una mica de sal. Jo no en poso, ja que considero que les anxoves ja son prou salades.
I completeu el plat amb quatre filets anxoves per sobre.
I a gaudir.
Mitja vida.
Podeu preparar el mateix plat fent trossos amb el tomàquet i les anxoves.
Bon profit!


I PER BEURE...
Nom: Parató Samsó
Varietat/s: Samsó (Carinyena)
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Penedès
Fabricant: Parató

El Vi Parató Samsó és un monovarietal de carinyena, que encara que pugui sembla estrany s'elabora al Penèdes. Samsocional!
Color vermell cirera, ribet vermellós-caoba.
Aromes torrats, a fruites vermelles pruna, tocs àcids de mandarina, closca de fruit sec, espècies (nou moscada), i rerefons vegetal (flor seca, terra mullada).
Entrada en boca càl·lida i amable però potent, cacau, làctics, postgust llarg i sedós, presència de fruita melmelada de mora.
Font: www.esperitdevi.cat

4 comentaris :

  1. Ese tomate, por el aspecto, es parecido al tomate Ralf de Almería. La combinación con unas buenas anchoas, la cebolla y un buen aceite, es un verdadero manjar.

    Saludos

    ResponElimina
  2. Quina delicia d'amanida, aquest plat passa sense gana.!!!!!!!

    Una abraçada Albert

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !