inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 15 de maig de 2015

Mandonguilles amb cigrons i ceps


Un nou platillo de la cantera d'aquest blog, molt complert i saborós.
Una recepta d'aquelles que ens permet sucar-hi pa i de les que genera enveges al comensal del costat. Avui, he considerat més adient fer servir el cigró com a llegum, però podeu fer el mateix plat amb mongetes. De la mateixa manera, podeu fer servir altres tipus de bolet.
El plat d'avui és d'aquells que podeu cuinar durant el cap de setmana i, degut a la seva bona conservació, consumir-lo durant la setmana o, fins i tot, congelar-lo.
Espero que us agradi.

INGREDIENTS
Per a les mandonguilles:
200 g de carn picada de porc
200 g de carn picada de vedella
1 ou
2 grans d'all
julivert
un raig de llet
molla de pa
pebre negre
sal

Per fer el plat:
1/2 porro
1 ceba trinxada
4 o 5 tomàquets madurs ratllats
30 g de cep deshidratat
20 mandonguilles
600 g cigrons cuits
un raig de vi blanc
aigua
sal

VARIANTS:
- Ho podeu fer amb pols de cep
- Podeu substituir els cigrons per mongetes o patates quadradetes
- S'hi pot afegir una picada de fruits secs
- Podeu posar un got de brou si us agrada amb més salsa

ELABORACIÓ
Podeu coure els cigrons prèviament o comprar-los ja cuits.
Preparem les verdures.
I el que farem primer serà posar a hidratar els bolets.
Que quedin submergits. Hi estaran uns 20-30 minuts en remull.
Mentre, farem les mandonguilles. Picarem un parell de grans d'all i julivert.
En un bol posarem l'all i julivert i quatre o cinc llesques de molla de pa.
Jo compro pa de pagès que va millor.
 Aprofiteu per esmicolar-lo una mica.
   Afegirem un raig de llet per aconseguir fer una pasta amb el pa.
I hi incorporem un ou.
 Una mica de pebre....
 una mica de sal...
i la carn picada.A mi m'agrada fer-la amb un 40% de porc i vedella en un 60%.
Es remena tot plegat i ja podrem començar a fer boles.
Seguidament les passarem per pa ratllat i farina.
Molt bé. Ja les tenim preparades. Ara posarem abundant oli a escalfar.

Ho tenim tot a punt.
Quan l'oli sigui ben roent, fregirem les mandonguilles.
Vigileu de no cremar-vos.
Mentre es fan les mandonguilles podem anar trinxant la ceba...
i el porro.
El porro s'ha d'obrir per la meitat.
D'aquesta manera el podreu netejar millor a sota de l'aixeta. Ja sabeu pot contenir sorra.
I el trinxem també.

Doneu la volta a les mandonguilles, que no es cremin.
Ratllarem els tomàquets madurs.
Quan estigui fetes les mandonguilles...
les reservarem.
Aprofiteu una mica d'oli de fregir les mandonguilles...
per fer el sofregit.
Primer la ceba. Deixarem que es faci transparent.
A continuació el porro. Deixeu-lo uns instants que es faci.
Ho barrejarem tot plegat una mica.
Quan comenci a daurar-se afegirem el tomàquet a la cassola.
Molt bé.
Al mateix temps, hi posarem un ragi de vi blanc (1/2 copa).
I també el suc d'hidratar els bolets.
una mica de sal...
i ho deixarem tapat a foc baix durant uns 15-20 minuts.
Quan el sofregit estigui concentrat, el passarem a un bol per triturar.
Molt bé.
I ho deixem ben fi.
Ho tornem a passar a la cassola i deixem que arrenqui el bull de nou.
Ara, hi incorporarem els bolets.
Ho deixarem coure uns 10 minutets.
Passat aquest temps, ja hi podrem posar les mandonguilles...
que barrejarem bé...
i els cigrons cuits.
Ja comença a fer bona pinta això.
Per acabar, deixeu-ho coure tot junt uns minuts.
Rectifiqueu de sal, si cal, i tireu-hi una mica de julivert trinxat per sobre.
Ja podeu emplatar.
I a sucar pa, que es mitja vida, nanos! 

I PER BEURE...


Nom: Mas Plantadeta Negre Roure
Varietat/s: Garnatxa negra
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Priorat
Fabricant: Celler Sabaté
Tota la força del Priorat en aquest vi Mas Plantadeta Negre Roure.
Val la pena muntar una costellada només per tastar-lo!
Color: vermell cirera, net, brillant amb tons violetes.
Aromes: a fruites vermelles, pruna, violeta, notes de fusta, tocs balsàmics, regalèssia.
Boca: té una entrada dolça i suau, amb un final rodó i persistent, certa mineralitat i molt llaminer.
Fon: www.esperitdevi.cat

2 comentaris :

  1. Esta combinación esta de muerte.Un platillo de los buenos y que también puede servir de aperitivo.
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  2. Quina pedazo de entrada t'has currat, el plat m'encanta, les mandonguilles son boníssimes, aquestes coccions amb salsa i tan ben guisades son un luxe per al paladar, t'han quedat estupendes!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !