inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 29 de maig de 2015

Brou de verdures


Recepta tradicional número 218 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
De nou, una recepta de les bàsiques.
Per la seva versatilitat, sempre convé tenir una mica de brou de verdures fet al congelador. Us servirà per fer qualsevol altra recepta o, si més no, per gaudir d'una bona i sana sopeta i d'un àpat lleuger.
No cal dir que si la verdura és de temporada i ecològica el brou quedarà mil vegades més bo.
Que vagi de gust!


INGREDIENTS
1 ceba
1 pastanaga
1/2 porro gros
1 branca d'api
2 dents d'all
1 xirivia
1 nap
una mica de julivert fresc
2 fulles de llorer
4-5 litres d'aigua
sal

VARIANTS:
- Podeu afegir o treure les verdures que us interessin.
- Es poden sofregir lleugerament abans de fer-les bullir.

ELABORACIÓ
 Netegem i preparem tota la verdura.
 Posem abundant aigua a bullir, uns 3 o 4 litres en aquest cas.
 I, en fred, hi començarem a introduir ingredients com la ceba...
 el porro...
 el nap...
 la xirivia...
 la pastanaga...
 una mica de julivert fresc...
 una branca d'api...
 unes fulles de llorer...
i un parell d'alls.
 Ho remenem una mica i...
 ho salem lleugerament, no us passeu ara.
 Tapeu-ho i deixeu-ho coure uns 25-30 minuts a foc mig.
Passat aquest temps ensumeu-ho. A què ja fa una altra pinta?
Podeu deixar-ho coent una estona més si voleu, fins als 35-40 minuts, però no cal més.
Ja ho tenim.
Podeu tastar-lo i rectificar de sal, tot i que es preferible deixar-ho fluix de sal. Penseu que quan utilitzeu aquest brou per fer altres plats ja ho tornareu a salsar tot plegat. Sempre som a temps d'afegir-hi més sal.
Què ens queda?
 Passar-ho per un colador.
 Molt bé.
 Amb la verdura sobrant podeu fer un puré o una crema si us ve de gust. Li podeu afegir alguna patata.
 Ara si, ja hem acabat. Deixeu-lo refredar abans de reservar-ho a la nevera o al congelador.
 Semblen pijats, oi?...que noooo! que està molt bona!
Bon profit!

2 comentaris :

  1. Bon brou,la meva mare per amanir-lo i torraba una cullaradeta de farina amb oli de oliva...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon apunt, sí senyora!... la farina també farà espessir una mica el brou.

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !