inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 24 d’abril de 2015

Mongetes a l'estil pobre


Recepta tradicional número 678 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
De nou, un plat senzill i tradicional de casa nostra.
Només haureu de molestar-vos en tenir a punt el bacallà dessalat.
La seva elaboració és força bàsica, un d'aquells plats que recomano fer a tots aquells que us inicieu a la cuina. Respecte a la salseta, penso que és suficient amb el sofregit i la mateixa aigua que deixar anar el bacallà, però si us agrada més sucós, podeu afegir-hi una mica de brou de cocció de les mongetes, brou de peix o, directament, una mica d'aigua calenta.
Que vagi de gust!


INGREDIENTS
800 g de mongetes bullides
200 g de bacallà esqueixat i dessalat
2 grans d'all trinxats
2 tomàquets madurs trinxats
1 culleradeta de pebre vermell dolç
1 ceba trinxada
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Hi podeu posar una mica de julivert picat al final
- Si cal mulleu-ho amb brou de la cocció de les mongetes

ELABORACIÓ
 Començarem per bullir les mongetes o, si voleu, compreu-les ja bullides.
 El bacallà l'hem tingut un parell de dies dessalant-se en aigua. Si voleu més informació sobre com dessalar el bacallà us recomano la lectura del consell Com dessalar el bacallà salat.
 Escorreu-lo.
 Prepararem tots els ingredients de la recepta.
 Com veureu, a mi m'agrada posar més quantitat de bacallà (gairebé el doble).
 Trinxeu una ceba vermella o de Figueres.
 El mateix amb l'all.
 Ben picadet.
 Renteu els tomàquets i talleu-los a trossos petits. Si us molesta la pell, també els podeu ratllar.
Posarem a escalfar una cassola de fang. Primer a foc baix, per a no malmetre'l. Ja sabeu que el fang necessita de "carinyo". Els canvis sobtats de temperatura el poden fer esquerdar o trencar, fins i tot.
Poseu-hi i oli i quan aquest sigui calent, hi posarem l'all.
 Deixeu que canvii de color.
 Afegiu-hi, ara, tota la ceba.
 Remeneu-ho i deixeu-ho que agafi color, fins que la ceba sigui transparent, gairebé marró.
 Seguidament, hi posarem el tomàquet i ho remenarem.
 Ho deixarem coure a foc baix durant uns minuts.
 Notareu que el tomàquet es desfà. Feu un bon sofregidet.
 Quan el sofregit comenci a caramel·litzar, hi afegirem la cullerada de pebre vermell dolç.
 La quantitat dependrà de si us agrada més o menys fort de gust el sofregit.
 Molt bé.
 Ho remenem tot plegat i esperem dos o tres minuts més.
 Saleu-ho lleugerament i depenent de com de salat heu deixat el bacallà.
 Afegirem el bacallà a la cassola...
 i ho remenarem durant uns instants.
 Que quedi tot ben impregnat.
 A continuació, ja hi podem abocar les mongetes bullides.
 I ho remenem de nou. Deixeu coure tot junt una mica.
 Per acabar, i opcionalment, podeu trinxar una mica de julivert fresc i...
 tirar-lo per sobre. Rectifiqueu de sal, si cal.
 Un cop sigui ben calent, ja podrem apagar el foc.
 I ja hem acabat.
 Tasteu sempre el menjar, sobretot abans de servir.
 I emplatem.  Ummmmmm! un gran platillo!
Bon profit!


I PER BEURE...
Nom: Finca Renardes Tempranillo Cabernet
Varietat/s: Ull de llebre, Cabernet Sauvignon, samsó.
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Penedés
Fabricant: Paratò

El Vi Finca Renardes Tempranillo Cabernet és un vi elaborat pel celler Parató, un celler en constant cerca de la qualitat des de la seva fundació el 1975.
Color: Color roig-cirera picota, avellutat i brillant.
Aromes: fruites vermelles madures (cirera, pruna seca, melmelada de mora) i aromes a sotabosc.
Boca: Pas en boca potent i cremos, untuós i fresc, amb molta fruita vermella. 
Font: www.esperitdevi.cat

4 comentaris :

  1. Si senyoror...un gran platillo...senzill i bò..
    Com va la mudança Albert ...jeje..cansadet oi??
    que disfruteu de la nova llar..!!!!

    Bon cap de semana i a gaudir

    ResponElimina
  2. Platillo molt bo i de pobre res de res¡
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  3. Hello!! ;-)
    He parlat amb tu per email i estic provant si puc enviar comentaris per aquí. Em comentes que cap a finals d'any sortirà un llibre teu de reposteria, no m'ho voldria perdre, confio que ens vagis informant.
    Gràcies.
    Ah! He fet uns calamars farcits amb la teva salsa, que ara ja es meva jajajaja, que estaven per llepar-se els dits i la ma sencera!!! jejeje, si han deixat algun els hi faré una foto per enviar-te-la.
    LIDIA

    ResponElimina
  4. Un platillo que al final lo he probado y esta delicioso, plato completo y divino.
    Lo acabo de publicar.Gracias por compartir
    Una abraçada

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !