inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 6 de març de 2015

Llom de corball gratinat amb allioli de nyàmeres


Us havia parlat mai de la nyàmera?... un producte autòcton del Berguedà i de la Noguera.
Segons el portal www.gastroteca.cat, la nyàmera (helianthus tuberosus) és una planta conreada pel seu tubercle que pertany al mateix gènere que el gira-sol. A Catalunya també es coneix amb el nom de pataca, patarota o patata de canya. A França l’anomenen Topinambour i als Estats Units és coneguda com a Jerusalem Artichoke.
D'aspecte similar a la patata però de forma més irregular, presenta una coloració que va de groc a vermellós. Tradicionalment s’ha destinat més al consum animal i les persones l’han consumit en èpoques de carestia. Això pot explicar el seu poc coneixement entre la població. El seu cultiu és molt senzill i té una alta productivitat. Viu bé en sòls molt variats i necessita poca aigua. Es reprodueix a partir de trossos del tubercle.  És un aliment de molta qualitat tant des del punt de vista nutricional com organolèptic. Té una textura més farinosa que la patata i un gust un punt més dolcenc, similar al de la carxofa. És una planta resistent, de fàcil reproducció i, com que un cop collida s'asseca, es sol mantenir en conserva amb vinagre llesta per consumir.
Avui, en aquesta recepta, farem servir la seva variant conservada en vinagre que trobareu (més fàcilment que la nyàmera fresca) en botigues i supermercats.
Aquesta nyàmera encurtida, formarà part d'un plat fet amb corball, un peix de temporada que tampoc és fàcil de trobar. Si en veieu a la peixateria, us aconsello que el compreu. Cuineu-lo fresc, si pot ser, i si no, el podeu congelar. La seva carn és ferma, però suau al paladar.
En aquest cas, vaig demanar a la peixatera, la Loli (molt simpàtica ella), que em treies els dos filets. D'aquesta manera, podrem gaudir de la carn sense patir per les espines.
Tsch!, però no llenceu les espines ni el cap d'aquest peix, eh?.... ho congeleu fins que necessiteu fer fumet.
Aquest és un d'aquells plats elaborats que fan molt de goig quan els serveixes a taula.
En realitat, el protagonisme d'avui el comparteixen el corball i la nyàmera.
Espero que us agradi.


INGREDIENTS
1 filet de corball per persona
1 o 2 carxofes per persona
1 ou
oli de gira-sol
oli d'oliva
1 pot de nyàmeres en vinagre
pebre negre
sal

VARIANTS:
- Podeu fer el mateix amb llom de qualsevol altre peix
- També ho podeu fer amb carn 

ELABORACIÓ
Netegem bé el peix i preparem la resta d'ingredients.
La pell la conservarem, ja que ens ajudarà a coure el peix més endavant.
Com que es tractava d'un corball ben gros, m'han sortit quatre lloms ben macos.
Començarem per les carxofes, que serà la guarnició del nostre plat.
Tallat la part superior i inferior.
Col·loquem les carxofes en una safata de forn i les salem.
Un raig d'oli d'oliva...
i cap al forn a 180º C durant uns 35-45 minuts aproximadament, segons la mida que tinguin.
No cal dir que si les feu a la brasa encara quedaran més bones.
D'altra banda, salarem el peix...
i l'empebrarem.
Posem una planxa o grill a escalfar, i quan estigui fumejant hi tirarem un petit raig d'oli i el peix a sobre, per la part de la pell.
Passats un parell de minuts, i quan estigui daurat li donarem la volta i aprofitarem per retirar la pell.
Un parell de minuts més i el reservem.
Ara farem un allioli convencional amb un ou sencer.
Mig gra d'all, ja que li volem donar més protagonisme a la nyàmera que a l'all.
Una mica de sal
I unes quantes làmines de nyàmera en vinagre. Jo n'he posat unes 10 aproximadament, però podeu fer aquest allioli al vostre gust.
Un bon raig d'oli de gira-sol fins que ho cobreixi tot i....
li passem la batedora elèctrica a màxima velocitat sense moure-la del fons.
En menys d'un minut tindreu fet l'allioli de nyàmera.
Tasteu-la i rectifiqueu de sal o de nyàmeres.
Quan tinguem les carxofes fetes les reservarem en calent.
Ummmm... quina flaire!
Per acabar, col·locarem els lloms de corball a la mateixa safata de les carxofes...
Pre-escalfeu el forn a uns 200-220ºC.
Apliqueu una generosa capa d'allioli de nyàmeres sobre els lloms de corball.
I cap al forn, on hi estaran fins que es l'allioli quedi gratinat.
En 3 o 4 minuts ho tindreu a punt.
Està perfecte, ja podem muntar el plat.
Col·loqueu un llom de corball amb allioli de nyàmeres gratinat i acompanyeu-lo d'una carxofa al forn.
Per acabar, decorarem el plat amb unes làmines més de nyàmera en vinagre.
I ja ho podem servir.
Magnífic plat que recmomano a tothom tastar.
Ummmm....
I aquí teniu el Llom de corball gratinat amb allioli de nyàmeres.
La carn és exquisida. Un bon vi no pot faltar.
Bon profit!

I PER BEURE...
Nom:  Sentits Blancs
Varietat/s: Garnatxa Blanca Vinyes Velles
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Catalunya
Fabricant: Bodegues Puiggròs
Bodegas Puiggròs ens porta aquest vi Sentits Blanc Garnatxa Blanca Vinyes Velles, un vi d'excepcional qualitat. Un vi per celebrar!
Color: Tons grocs llimona.
Aromes: potent, flors blanques gessamí, fruites tropicals, mel.
Boca: bona acidesa, especiat, fresc i molt llaminer. Sedós i untuós.
Elaboració: Criança en mares durant 5 mesos en botes de roure francès.
Font: www.esperitdevi.cat

6 comentaris :

  1. Que bò...el corvall és un peix Excel.lent !!!
    llàstima que, com tu dius, no es troba sempre ...val la pena aprofitar -lo quan el trobes a la peixateria... Has provat mai de tirar un xorret de vinagre dins les carxofes ???
    i dona un toc boníssim....

    Bon cap de semana ...una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, això del raig de vinagre ho havia sentit, però mai me'n recordo de posar-ne, jeje.
      Gràcies!

      Elimina
  2. buenos días, Albert!!! yo hago con las alcachofas como Dolors un chorrito de vinagre, uhmm.... que plato más sano y rico. Nosotras hoy que hace un día precioso, nos vamos a pasear a la playa y de camino pararemos en los pageses a comprar calçots y otra vez calçotada jejeje, y de pescado abriré el congelador para ver cual hacemos. Buen fin de semana para todos!

    ResponElimina
  3. bon día, te dejo siguiente enlace http://www.complicacioneslasjustas.com/2015/03/kedada-barcelona-18042015.html hace años fui y lo pasé muy bien, Tito es un crack, conocí también a Miquel que comenta de les receptes de Miquel, la Ana de la cocina de Bétulo y mucha gente maja, te animo a que vayas, yo no sé si podré, justo es mi cumple, pero no lo descarto

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !