inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 20 de març de 2015

Coc d'espinacs i pinyons

Recepta tradicional número 367 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Avui us presento una alternativa a la coca de recapte, on es substituïxen el farciment de la coca per espinacs amb panses i pinyons. De nou, i tot i que aparentment podríem pensar amb un gust previsible, aquesta recepta us sorprendrà gratament, i gaudireu d'una coca saborosa, autèntica i amb caràcter propi.
Tsch, que no es una pizza, eh?... és una coca catalana!.
Esperi que us agradi.

INGREDIENTS
400 g de farina
150 g d'aigua
20 g de llevat premsat
1 ceba trinxada
2 tomàquets madurs
1 manat d'espinacs frescos
un grapat de pinyons
un grapat de panses
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Podeu afegir una mica de pebre vermell al sofregit
- Podeu fer servir panses tipus Corinto o tipus Sultanes (millor sense pinyol)

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
Utilitzaré una amassadora KitchenAid per a fer la massa, tot i que també la podeu fer fàcilment a mà.
Després de la farina, hi tirarem la sal, que barrejarem bé amb la farina.
A continuació hi tirarem el llevat premsat esmicolat.
I l'aigua.
Ho posarem a treballar uns 15 minuts
Si trobeu que falta humitat podeu tirar un petit raig d'aigua.
Ja tenim la massa a punt.
A mi m'agrada treballar una estona amb les mans totes les masses.
Feu servir el palmell de la mà.
Finalment farem una bola que reservarem dins un bol amb una mica de farina.
Tapeu-la amb un drap i deixeu que llevi fins que dobli el seu volum.
Mentrestant, ens dedicarem a fer el sofregit i preparar el farciment de la coca.
Com sempre, tallarem les puntes dels espinacs i els submergirem sota l'aigua (a la pica). D'aquesta manera n'extraurem tota la sorra que contenen. Podeu repetir el procés un parell o tres de vegades.
Ara, tallarem la ceba a la juliana.
Ratllarem els tomàquets madurs.
Si voleu, és opcional, hi podeu afegir una mica de pebre vermell dolç, per enfosquir el sofregit.
Poseu la ceba a daurar amb un raig d'oli d'oliva.
Quan sigui transparent...
hi afegirem el tomàquet.
Un punt de sal i a sofregir a foc baix durant uns 10-15 minuts.
Heu de notar que s'ha consumit tota l'aigua del tomàquet i el conjunt comença a caramel·litzar.
Reservem el sofregit.
Els espinacs que teníem en remull...
els escorrem bé.
 Tornem a la massa.
 Aixeu-la bé...
 ...amasseu-la una mica i feu una coca gran o dues més petites.
Jo us aconsello fer-ne dues amb la base més prima, que una massa gruixuda.
 Amb el corró, estirarem la coca.
 Ben prima
 I la col·locarem sobre una safata de forn amb paper tipus cuisson.
A continuació, sense deixar que llevi de nou, hi posarem el sofregit.
Si en feu dues, poseu-ne la meitat del sofregit a cadascuna. No caldria dir-ho, oi?.
Que quedi ben repartit.
I per fi, hi col·locarem a sobre les fulles d'espinac.
Així.

Anem a per les panses i els pinyons.
Tireu-ne una grapadet ben repartit.
Finalment, un punt de sal addicional...
i un bon raig d'oli d'oliva.
Ja la tenim a punt. Fa molt de volum, però veureu com les fulles de seguida s'abaixen.
Posarem la coca a coure al forn a uns 180-190º C durant uns 12-15 minuts.
Quan tingui bon color, ja la podreu treure del forn.
A que ara fa millor pinta? jeje.
La massa ha de quedar cruixent. Serviu-la ben calenta.
Voleu tastar-la?
Bon profit!


I PER BEURE...
Nom: Josep Foraster Collita
Varietat/s: Ull de llebre, Cabernet sauvignon.
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Conca de Barberà
Fabricant: Josep Foraster

El vi Josep Foraster Collita és el guanyador d'un premi Vinari d'Or 2013 com un dels millors vins negres joves. Color: cirera, ribet amb tons violacis.
Aromes: Fruits vermells i flors com la violeta.
Boca: és un vi molt llaminer, fresc, agradable i persistent.
Font: www.esperitdevi.cat

4 comentaris :

  1. Quina super-recepta Albert, ideal per consumir espinacs d´una manera més llaminera.
    Com sempre bona feina Albert.

    Una abraçada

    ResponElimina
  2. Deliciosa, res a veure amb tot lo industrial ni amb les pizzes, a aquesta no li cal ni formatge. Les receptes del corpus són molt interessants i es agradable a vegades fer una vista enrere i recuperar aquesta mena de delicies, es ideal per un sopar lleugeret en familia!

    ResponElimina
  3. bona, però bona, eh?....cal tastar-la!
    una abraçada Mireia!

    ResponElimina
  4. Hola Albert :-) quina bona pinta que té, aquesta setmana m'hi poso i ja et comentaré el resultat. M'agrada molt la web, felicitats, però des de fa un temps que soc vegana i ja no puc cuinar moltes de les coses que cuinava, estaria molt bé si posessis en l'opció receptes per categoria una secció vegana. Una abraçada, Lidia

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !