inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 3 de març de 2015

Arròs "Tres Lozanos"


L'altra dia estava a la feina, treballant, com sempre, vaja.
O potser us pensàveu que jo no treballava?... això del blog és només una afició.
De cop i volta, em va trucar la noia de centraleta per dir-me si podia baixar un moment, que hi havia un noi que em portava unes coses de cuina. Total, que baixo i em trobo al Xavi Lozano, un seguidor d'aquesta pàgina.
Resulta que volia col·laborar amb el blog.
Em va portar una llengua d'escurar, una planxa i una cocotte de Le Creuset i d'aquesta manera, ha volgut contribuir amb el projecte que defensa aquest blog personal de cuina.
En realitat, aquella va ser una visita ràpida, de metge gairebé, però almenys ara ja ens coneixem en persona i li agraeixo moltíssim aquest magnífic detall que ha tingut, més encara, sabent que sóc tot un amant dels productes Le Creuset.
Moltes gràcies Xavi! De veritat!
Com agraïment al seu present, he volgut publicar aquesta recepta que em va fer arribar en Xavi i que a casa seva anomenen "Arròs Tres Lozanos". Com veureu, es tracta d'un arrosset senzill i força econòmic però que resulta ser molt gustós i recomanable. No trigareu massa en fer-lo, això sí, emprenya una mica haver de tallar tota la verdura en "brunoise", tot s'ha de dir.
Espero haver seguit correctament totes les passes de la recepta original i us animo a tots a provar de fer-la a casa vostra. Tot i que aquesta recepta no aparegui en cap recull de receptes tradicionals catalanes, he volgut incorporar-la a aquest blog ja que es tracta d'una elaboració de tradició familiar, d'aquelles que ens defineixen i que conformen el receptari del nostre dia a dia.
Us deixo, doncs, la llista d'ingredients per a 4 o 6 persones, que es una adaptació en proporcions de la recepta original.
Us agradarà, n'estic segur!



INGREDIENTS
1/2 albergínia trinxada petita
1/2 carbassó trinxat petit
1/2 pastanaga trinxada petita
1/2 ceba trinxada petita
1/2 porro trinxat
1/2 pebrot verd trinxat
1/3 pebrot vermell trinxat
2 pits de pollastre a daus
350 g d'arròs tipus bomba
1 tomàquet madur
2 grans d'all pelats
oli d'oliva
1 litre de brou de pollastre
pebre negre
sal

VARIANTS:
- per donar color podeu afegir-hi colorant alimentari per a paella o uns brins de safrà
- podeu afegir una cullerada de pebre vermell amb el tomàquet

ELABORACIÓ
I aquí està el lot de productes que m'ha regalat en Xavi.
La cocotte és formidable. És la primera que tinc i sempre havia volgut tenir-ne una.

I la planxa....com et caigui als peus estàs llest! pesa el que no està escrit.
Es nota que el material és bo. Gràcies de nou, Xavi!
Ara tornem a la recepta.
Preparem tots els ingredients.
Com que el pollastre és l'únic ingredient de tall que té el plat, he buscat pollastre ecològic, ben bo.
El farem a daus més aviat petits, com si fos per fer pinxitos.
Un cop neta la verdura, l'anirem trinxant. Primer la pastanaga...
l'albergínia...
el pebrot verd...
el vermell...
el porro...
la ceba...
i ho reservem tot plegat.
Qins colors més macos, oi? ... això semblarà un arròs de Walt Disney!
Ratllem el tomàquet i el reservem.
Ara, posarem una paella al foc, amb un bon raig d'oli que aromatitzarem amb dos grans d'all.
Quan l'all comenci a agafar color...
hi abocarem tota la verdura.
I la deixarem fer una estona, que "sui" com diu en Xavi.
A foc mig-baix. Els alls, els podeu deixar durant tota la cocció de l'arròs.
A l'hora de servir els plats, eviteu posar els grans d'all a cap plat, si no us agraden.
Mentrestant, podeu anar salant el pollastre.
I empebrant-lo també.
Vigileu no se us cremi la verdura.
Remeneu-la de tant en tant.
Quan la ceba estigui transparent...
Hi afegirem el pollastre.
Remeneu-ho tot plegat.
Deixeu que el pollastre canvii de color.

Ara, si voleu, podem donar-li una mica de color a l'arròs.
Si no teniu colorant, podeu posar uns brins de safrà.
No massa.
Barregeu-lo amb el tomàquet.
Seguidament, abocarem el tomàquet a la paella.
Ho remenarem i ho deixarem 5 minuts a foc baix per coure el tomàquet.
Quina flaire, eh?
Calcularem una tassa de cafè d'arròs per persona, que serien entre 70-90 grams aproximadament.
Jo n'he fet per quatre més una de regal, per si volem repetir.
Aboquem l'arròs a la paella.
Ara, ho anirem remenant sense parar durant uns minuts per evitar que es cremi.
L'objectiu és torrar lleugerament el gra d'arròs, el que li donarà un gust especial.
No pareu de remenar. Notareu que s'enganxa, però no es crema.
En aquest punt, i com diu en Xavi, apagarem el foc i deixarem reposar l'arròs 10 minuts.
D'aquesta manera es pretén que tots els sabors del sofregit penetrin dins el gra d'arròs.
De fet, jo ho recullo tot una mica...
ho tapo i marxo a comprar el pa i a fer el vermut. Així ho podeu deixar el temps que calgui.
Reprenem el nostre arròs i engeguem el foc.
De seguida hi abocarem el brou de pollastre ben calent.
Rectificarem de sal...
i deixarem coure l'arròs entre 12-14 minuts a foc mig.
De tant en tant, proveu-ho de sal.
Un cop consumit el brou, deixeu-ho una estoneta més.
Sentireu com comenci a espurnejar, a fer sorellet. Això vol dir que l'arròs s'està enganxant.
Deixeu-ho un parell de minuts i apagueu el foc.
Si li falta un punt de cocció a l'arròs, tapeu-ho amb un drap o amb paper d'alumini i deixeu que la cocció passiva l'acabi de fer. En 10 minutets estarà perfecte.
D'aquesta manera aconseguir que l'arròs s'enganxi una mica i tinguem el "socarrat" que en diuen els valencians, l'agarraet.
Aquest part més torrada de l'arròs apassiona a molts (a mi mateix) però hi ha gent a qui no li agrada.
Per tant, aneu en compte de no passar-vos. Penseu que, si val, podeu "socarrar" una part de l'arròs en una paella a banda.
Abans de servir l'arròs, rasqueu aquest "socarrat" i barregeu bé tot l'arròs. Deixeu-lo reposar 5 minuts.
I ja el podeu servir.
Ummm... ara, aquesta foto, m'ha fet venir gana, mira.
 Un molt bon arrosset, de veritat que us ho dic.
I per acabar, us deixo un parell de fotos de la mateixa recepta feta per en Xavi Lozano.
 Bon profit!

I PER BEURE...
Nom: Rombes d'Arlequí
Varietat/s: Ull de llebre, Cabernet sauvignon, carinyena.
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Tarragona
Fabricant: Celler Mas Vicenç
El Vi Rombes d'Arlequí del celler Mas Vicenç és un dels vins amb més projecció de la DO Tarragona.
Color: vermell rubí amb ribets violacis.
Aromes: elegant, fruites vermelles, prunes confitades, vainilla i espècies.
Boca: és fresc i voluminós, notes de fruites vermelles, balsàmic.
Criança en bótes de roure francès durant 12 mesos. Producció limitada a 6.000 ampolles de 75cls., 1000 ampolles de 50cls. i 250 magnums.
Font: www.esperitdevi.cat

9 comentaris :

  1. T'ha quedat un gra espectacular Albert! Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Està bo aquest arrosset, Marta!, Prova'l!
      Una abraçada!

      Elimina
  2. jelou, Albert!!!! que me apunto al arroz tres lozanos, amos, lo que me gusta a mi, eso de comer y sin tropezones :) :) como todo lo que haces espectacular. Y lo alucinante, no es en si el regalo, sino que te localicen en el trabajo ;) un 10 por Xavi, porque es un detallazo. Feliz día!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lo cierto es que tiempo atrás me pidió la dirección.... pero ya ni me acordaba, jeje. Gracies Princesa!

      Elimina
  3. ...i ara que ho penso, m'agrada el nom d'aquest arròs, li queda bé...

    ResponElimina
  4. Aplaudiment per l'arròs d'en Xavi......té molt bona pinta

    una abraçada Albert

    ResponElimina
  5. Avui he fet aquest plat. Brutal! Gràcies per la recepeta!

    ResponElimina
  6. Un arròs semblant hem preparat i em publicat avui al blog fem referencia a aquesta recepta.
    Una abraçada
    Joan i Sara

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !