inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 20 de gener de 2015

Mongetes tendres bullides amb patates


Recepta tradicional número 689 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Som molts els que, quan parlem de gastronomia catalana, de seguida fem aparèixer l'escudella, els canelons, els calçots, l'allioli, el pa amb tomàquet o la botifarra de pagès amb seques, però rarament parlem de les mongetes tendres bullides amb patates, o de l'arròs bullit, o de l'amanida verda.
Aquestes, són receptes que sempre han estat (i estaran) presents a les nostres taules, amb un protagonisme especial dins el receptari tradicional. De vegades, podem arribar a tenir un sentiment contradictori envers aquests plats tant poc lluïts. De forma inconscient, fins i tot, els podem arribar a infravalorar.
I la importància de mantenir-los és cabdal.
Per això, aquesta recepta no podia faltar en aquest blog.
De forma silenciosa, aquest és un dels plats més consumits de la nostra cuina, i potser sigui aquesta la recepta que millor representa aquella expressió que tots tenim al cap de "menjar verdura".
No falta mai en cap dieta equilibrada i és un recurs nutritiu habitual per aquells moments de les nostres vides quan necessitem "fer net" d'excessos o, senzillament, volem mantenir una alimentació cardio-saludable.
Una plat extremadament senzill de cuinar, que només necessita de patates i mongeta tendra (o verda).
Hi ha més de 100 varietats de mongeta, tot i que habitualment, per elaborar aquest plat, se'n fan servir dues de molt concretes: la tipus "perona", anomenada així per tot allò de la Eva Perón que ja sabeu, i que tenen la beina ample i aixafada, i la mongeta "fina" o "rodona", que és més petita que la "perona" i amb la beina circular.
Respecte la patata, ja sabeu que a Catalunya disposem d'extraordinàries varietats de patata, com la patata de la Vall d'en Bas, la patata de l'Alt Solsonès, la Trumfa de la Vall de Camprodon, la patata del Bufet d'Osona o la patata IGP de Prades. En realitat, per aquesta recepta, podeu fer servir la que més us agradi. Jo utilitzo la clàssica patata ecològica vermella de l'horta del Baix Llobregat, coneguda popularment com a "patata per bullir".
Com podreu intuir, en plats amb tan pocs ingredients la matèria primera determinarà el resultat, i molt!.
Si els ingredients son prou bons, només necessitarem amanir-los amb sal i un bon raig d'oli d'oliva verge extra. Esforceu-vos una mica en trobar bona matèria primera, que sigui de qualitat, més bona i saborosa el que també ajudarà a apreciar millor la verdura a tots aquells a qui us costa menjar-la, inclosos els més petits de la casa.
Respecte a la cocció, jo considero que la mongeta verda necessita menys temps de cocció que la patata i, per tant, les hi afegeixo als 10 minuts de coure les patates. Hi ha qui ho posa tot junt.
Podeu veure el consell: Temps de cocció de les verdures.
Us recomano la lectura de la variant d'aquest plat Patates amb mongeta tendra, camagrocs i allada.
Les fotografies corresponen a la meitat de les quantitats proposades a la recepta.


INGREDIENTS
1 kg de mongetes tendres
500 g de patates
oli d'oliva
aigua
sal

VARIANTS:
- Es pot preparar amb diferents verdures: carbassó, col, bledes, etc.
- Hi ha qui retira la pell del lateral de la mongeta

ELABORACIÓ
Preparem els ingredients
Posem a bullir abundant aigua amb una mica de sal
Mentrestant, anirem preparant les verdures.
Un cop alineades, talleu les dues puntes de les mongetes.
Seguidament, renteu-les sota l'aixeta.
Ara, talleu les mongetes a trossos de 3-4 centímetres i reserveu-les.
A continuació, peleu les patates i renteu-les.
Talleu-les a trossos grans.
I feu-ne daus.
Poseu les patates a bullir.
Quan portin uns 10-12 minuts...
afegiu-hi les mongetes.
Deixeu-ho coure tot plegat uns 20 minuts més.
Escorreu la verdura...
i serviu-la directament al plat.
Saleu-la al gust i, si voleu, poseu-hi també pebre negre.
I finalment, amaniu-ho amb oli d'oliva verge extra.
I tothom a dinar a taula!
Es pot menjar així directament...
però a ningú se li escapa que la millor manera és aixafant-t'ho tot junt amb la mateixa forquilla.
Bon profit!

I PER BEURE...
Nom: Origami Wines Mysti Syrah 2011 
Varietat/s: Syrah 
Capacitat: 75cl 
Zona: D.O. Montsant 
Fabricant: Cava Berdié
D'un color cirera amb tonalitats granats, aquest vi de la D.O. Montsant, que inicia una criança de 6 mesos en barriques de roure francès després de la fermentació malolàctica, presenta un aroma intens de fruits vermells i negres madurs, amb petits records a aiguardent i regalèssia, i sensacions de xocolata i cafè en la seva fase olfativa, mentre que en boca és persistent, sedós i un punt de dolçor, amb un pas llarg amb una acidesa molt equilibrada. 
Font: www.petitceller.cat

11 comentaris :

  1. buenos días, Albert!!! qué ricas, yo les pongo también una cebolla, una zanahoria y con el pelador le quito los laterales a las judías y por supuesto, chafaditas con un huevo duro y buen chorrito de aceite de oliva. Y cierro los ojos y me traslado a mi niñez. Pero qué bien, cocinaban nuestras madres, variado y sano. Felíz día, frío y nublado desde Gavá.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola princesa, es cierto que mucha gente le quita la tira del lateral. A mi nunca me ha molestado. Ya veo que enriqueces bien el plato. Muchas gracias por tu feedback y si, hoy hace un dia bastante feo, la verdad. Una abraçada!

      Elimina
  2. hola Albert jo tambe i poso una ceba de figueras i ben amanit amb un bon oli verge i un poquet de sal (l'oli anem a buscar-lo directament a Mas Pujols) bonissim.Gracies per les tevas receptes

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament, molta gent hi posa ceba també, si. L'hauré de tastar aquest oli que dius. Gràcies a tu Conxita!

      Elimina
  3. Una gran recepta imprescindible! Es el sopar a casa nostra moltíssims dies, ben bo! Una abraçada Albert!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A moltes cases és el sopar en moltes ocasions! Gràcies!

      Elimina
  4. i molt sa !!!!! ideal per sopar amb una truiteta....

    una abraçada !!

    ResponElimina
  5. A casa dels meus tiets sempre deien " la vianda ", era cosa d'ells o sabeu si hi ha mes gent que li diu així també ?, com sempre un plat senzill fet amb bons ingredients i ben amanit , és un plat extraordinari.

    ResponElimina
  6. La vianda...doncs no ho havia sentit mai, Jesús, gràcies per la lliçó!
    Salut!

    ResponElimina
  7. Potser no en parlem als blogs però estic segura que a la majoria de cases la bajoca i patata cau una o més d'una vegada a la setmana.
    Les bajoques i les patates han de ser bones però el que és IMPRESCINDIBLE és un bon OOVE!!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  8. A casa amb el caldo la mama feia un arros bullit l endema d llepar-se els dits. Jo faig pure d patates amb una mica d llet i mantega. Afegint dspres pernilet

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !