inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 23 de gener de 2015

Gambes amb xocolata


Recepta tradicional número 586 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Sí, sí, gambes amb xocolata. Gran recepta, companys.
Avui, veurem com elaborar un d'aquells plats que fan pujar alguna cosa més que l'estat anímic.
Us recomano tastar-lo amb calma i bona companyia, que no us destorbin els nens, si es possible, i aneu xuclant caps com si no hi hagués un demà, i suqueu pa a poc a poc, fins que sentiu com toquen les cinc o les sis de la tarda al campanar del poble. Hi ha coses en aquesta vida que demanen el seu temps.
En definitiva, un plat representatiu de la cuina empordanesa.
No cal que us recordi allò de la qualitat de la matèria primera, oi?.
Espero que us agradi.


INGREDIENTS
24 gambes
2 grans d'all trinxats
1 ceba gran tallada a la juliana
1 manat d'herbes: llorer, farigola, orenga
pell de taronja seca
oli d'oliva
pebre negre
aigua o brou de peix
sal

Per fer la picada:
40 g de xocolata
un grapat d'ametlles i d'avellanes
uns brins de safrà una mica torrats

VARIANTS:
- En lloc d'aigua podeu fer servir brou de peix

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
Renteu les gambes.
Saleu-les.
Empebreu-les i poseu a escalfar una planxa al foc.
Quan la planxa sigui calenta, tireu-hi un petit raig d'oli i col·loqueu les gambes a sobre.
Ruixeu-les amb una mica més d'oli. Deixeu que es facin uns dos o tres menuts per cada banda.
Mentrestant, peleu unes ametlles torrades i poseu-les dins un morter.
El mateix amb unes avellanes.
Torreu durant uns instants uns brins de safrà en una paella i...
incorporeu-los a la picada.
I trinxeu a poc a poc, amb paciència.

Vigileu les gambes i doneu-li la volta quan calgui.
Un cop fetes, reserveu-les. Al mateix temps, ja podeu posar a bullir el brou, si en teniu.
Ara, trinxarem uns alls...

...i tallarem també la ceba.
A la juliana.
A continuació, en una olla baixa, hem de daurar l'all trinxat amb una mica d'oli.
Abans no es cremi, hi afegirem la ceba.
I ho remenarem.
I seguidament hi afegirem les especies i la pela de taronja.
Ho deixarem sofregir una mica.
Mentrestant, acabarem de fer la nostra picada. Talleu la xocolata a trossos...
i poseu-los dins el morter.
Quan el brou sigui calent...
hi posarem un cullerot a la picada per deixatar-la.
Remeneu-ho bé fins que es desfaci tota la xocolata.
Us ha de quedar d'un color ben fosc. Ho reservem.
Quan la ceba tingui un color transparent, hi afegirem les gambes.
Ho remenarem tot plegat.
I finalment, hi tirarem tres o quatre cullerots de brou, però que no acabi de cobrir completament les gambes.
Deixar coure tot junt uns 5-8 minuts...
i llavors hi afegirem la picada.
Quins colors i quins aromes, eh? un plat divertit de cuinar.

Ja només ens queda trinxar una mica de julivert fresc...
i afegir-lo.
Deixeu-ho coure durant 2 o 3 minuts més i ja podem aturar el foc. Si us passeu amb el brou i us queda una salsa massa liquida, podeu afegir a la cassola una cullerada de farina i deixar que bulli uns minuts més, així espessirà.
Deixeu reposar el plat uns minuts, millor si son un parell d'hores.
Escalfeu-ho i serviu-ho a taula ben calent.
Que no us falti el pa. I a  gaudir de la vida, que son dos dies!
Bon profit!

I PER BEURE...
Nom: Raventós i Blanc Silencis 2013
Varietat/s: Chardonnay, Xarel·lo
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Penedès
Fabricant: Raventós i Blanc

Un cupatge de xarell·lo (60) i chardonnay (40), parcialment criat sobre lies en bótes de roure, elegant, aromàtic i cremós 
Font: www.petitceller.cat

20 comentaris :

  1. Impresionantes de buenas!! esa salsita..... Bss.

    ResponElimina
  2. Quina pinta, les faré segur!!!

    ResponElimina
  3. Ufff....que bones !!!!..jo les acompanyare amb un bon cava....jeje

    bon cap de semana Albert!!!

    ResponElimina
  4. Con bien dices con una buena materia prima, estan para saborearlas lentamente y chuparse hasta los dedos y todo regado con buen vino como este que nos propones.
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  5. Uuau!!! Això m'encantaría! No les coneixia amb xocolata ni sabía que era un plat típic empordanès! Me l'apunto, la picada es espectacular, està clar que necesita calma, amor i un bon vinet^^

    ResponElimina
    Respostes
    1. La xocolata va molt bé a moltes picades i receptes. Gràcies!

      Elimina
  6. Niñoooooo, qué rico!!! Albert, a mi me encanta el Rabo de Toro, también con un punto de chocolate, Hoy en casa, toca calçots, que estoy de dieta jejeje. Buen finde!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, son guisos de sabor intenso, gracias princesa!

      Elimina
  7. Les gambes me encantat, amb xocolata te que ser per xarrupar-se els dits Albert ! Molt bè Jaume

    ResponElimina
    Respostes
    1. ...doncs ja m'estranya que no les hagi provat mai.....jeje

      Elimina
  8. I a sucar-hi pa! Molt bona recepta!
    Anna

    ResponElimina
  9. Ostres Albert, quina recepta tan bonísima! Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues si, una gran recepta tradicional, gracias Pilar.!

      Elimina
  10. un plat per xuparse els dits...te de estar bonisima.Gracies Albert...

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !