inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 30 de gener de 2015

Botifarra amb salsa de mostassa


No fa massa temps vam decidir provar de sopar en un bar del meu poble, d'aquells bars que has passat mil vegades per davant però que son tan cutres que no t'atreveixes mai a entrar.
En aquesta ocasió, però, estàvem ben decidits a continuar amb el nostre objectiu de sopar unes tapes.
La veritat es que la presència d'un iaio fotent-se un conyac a la barra i d'un bala perduda amb xandall jugant a la màquina escura-butxaques no feia presagiar res de bo.
Tot i així, vam decidir entrar, ja que algú ens havia parlat bé del lloc.
De fet, ens van haver d'obrir les llums d'aquell petit i buit menjador, el que sempre et deixa aquella trista sensació d'estar molestant, sensació que també et fa pensar en com de net estarà un entorn on habitualment no hi va massa gent a menjar.
Com que jo sóc així de "raret", com diu el senyor Pla del Club Super3, sempre que entro en un lloc caspós com aquest de seguida penso en el bany. Si resulta que hi hauries d'haver entrat amb escafandre.... millor no imaginar com pot arribar a estar la cuina. I es que, jo penso, que l'estat del bany és un clar indicador de la pulcritud dels propietaris. I ara us parlo de propietaris de bars, de restaurants, d'hotels i també de cases particulars, eh?.
Però, no,no... sorprenentment tot estava prou net.
Total, que vam demanar per menjar una mica de tot i ens vam deixar aconsellar per les recomanacions del cambrer, que també era l'amo, que també era el cuiner i que també era la dona de la neteja.
I van començar a arribar plats.
Tsch, i vam sopar molt bé!.
Ens va sorprendre gratament tot el que vam tastar, en particular, aquesta tapa que avui us presento. En realitat, es tracta d'una cassoleta feta amb trossos de botifarra a la planxa submergits en una salsa de mostassa molt interessant.
Per sucar-hi pa, vaja.
Li vaig demanar la recepta al cambrer i avui us presento la meva versió.
Com veureu, he fet servir una barreja de mostassa d'Estragó i mostassa picant de la casa Leo Boeck, que és la mateixa que serveixen als frankfurts Casa Vallés (frankfurt més conegut a Barcelona com a Frankfurt de Pedralbes).
Podeu substituir les botifarres per altres tipus de salsitxes (cervela, bockswurt, bratswurt) o fins i tot trossos de carn magra, gall d'indi o pollastre. En qualsevol cas, podeu fer servir els ingredients que més us agradin en una recepta que us permetrà divertir-vos fotent invents.
Estic segur que aquest platillo agradarà a la majoria dels vostres convidats.
Al final, vam sortir ben contents d'aquell bar, on l'amo va resultar ser un paio molt simpàtic, humil i treballador.
De cop i volta, aquell recomanable bar havia deixat de ser un lloc cutre i caspós.
El prejudici de la imatge.
Com som...eh?.


INGREDIENTS
3 botifarres crues
1 got de vi
250 ml llet evaporada o nata líquida
1 ceba trinxada
3 o 4 cullerades de mostassa
50 g de mantega
una mica d'orenga
una mica de pebre negre
sal

VARIANTS:
- Es pot afegir una cullerada de curri
- Es pot fer amb altres tipus de mostassa i carn

ELABORACIÓ
Preparem els ingredients.
Aquesta és la mostassa que us comentava. Pica una mica, però si sou de mostasses us encantarà.
També he posat una mica de mostassa a l'estragó.
Em fa gràcia el nom d'estragó, a vosaltres no?
... es com el missatger del Zar aquell... el Miguel Estragón, no?
Ai! no!... era Strogoff!... es que avui estic una mica tonto.
Seguim trinxant la ceba.
Jo he comprat unes botifarretes molt bones al mercat.
El que farem primer serà fer-les a la planxa. Si les podeu fer a la brasa molt millor, és clar.
Un cop fetes, les tallarem a trossos i les reservarem.
En la mateixa paella, amb una mica d'oli, sofregirem la ceba.
Espereu a que tingui color daurat i...
afegiu-hi un got de vi blanc.
Deixeu-ho reduir uns 10 minuts a foc lent, fins que quedi poc suquet.
En aquest moment hi afegirem la mostassa d'estragó...
i també el sobre de mostassa Leo Boeck.
Una mica de pebre negre en pols.
I també, una mica d'orenga.
A mi me'l porten d'Extremadura i és un orenga molt aromàtic aquest.
Ho deixarem reduir una estona més.
Quan gairebé s'hagi consumit tot el suquet...
hi afegirem la llet evaporada o nata líquida.
Un polsim de sal.
Deixeu que arrenqui el bull.
Passeu-ho tot a un pot per triturar.
Tritureu-ho ben fi.
I ho torneu a passar a la paella.
Ara, deixeu-ho bullir uns 5-8 minuts, que redueixi una mica.
Quan la salsa tingui la textura desitjada, hi afegirem la mantega.
Ho deixarem bullir un minutet més.
Ara, col·locarem els trossos de botifarra en una cassoleta de fang.
O dues.
I ho regarem tot amb la salsa.
Assegureu-vos que tots els trossos de carn queden impregnats o submergits per la salsa.
I poca cosa més. Potser una mica més de pebre negre per sobre.
Ho podeu deixar preparat una bona estona abans.
Bon profit!

I PER BEURE...
Nom: Signes
Varietat/s:  Garnatxa negra i sumoll
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Catalunya
Fabricant: Bodegas Puiggròs
Color cirera, vermell intents.
Aromes: fruites vermelles, cirera i pruna, confitures, flors de violeta.
Boca: pas per boca molt elegant i sedós, amb un toc especiat.
El Vi Signes Sumoll Garnatxa ens presenta un cupatge amb la varietat autòctona recuperada sumoll. Un vi per descobrir nous plaers.
Font: www.esperitdevi.cat

8 comentaris :

  1. buenos días, Albert, pero qué rico, me ha salido el colesterol por las nubes y creo que tu página tiene algo que ver jajajaja. Esperaré un tiempo, ayer caldito de hojas de alcachofa, perejil y cebolla. Oye que también lo encontré rico. En Gavá, me parece que ya te hablé, hay un sitio así, vamos si no te llevan, no entras, pero cuando entras y ves todas las mesas con su botella de cava, ejecutivos, trabajadores, pero todos sibaritas, sabes que no te has equivocado. Aunque no haya mantel, es el único sitio que conozco donde el cava te lo sirven en su punto justo de frío y mira que he ido a sitios. Buen fin de semana!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hay que buscar un equilibrio en la dieta, princesa, lo que no siempre es fácil. Pues el sitio ese me lo tienes que decir, que me pasaré. Gracias!

      Elimina
  2. Aquesta botifarra deu estar de vici. M'encanten aquest tipus de receptes. i això de jutjar abans de coneixer ho fem tots però no està bè. Les aparences moltes vegades amaguen la realitat. M'ha sobtat de tu aquest comentari del aturat de llarga durada, perquè és una pena estar en aquesta situació. Suposo que ha sigut per ilustrar el comentari..

    Bon cap de setmana Albert!

    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lourdes, tots els meus respectes a tots els aturats i més als de llarga durada. He fet servir aquesta expressió no de forma despectiva, si no de forma il·lustrativa, però reconec que no ha estat massa encertada. Ho canviaré.

      Elimina
  3. Hola, mi nombre es Francesca y yo soy italiano. Encontré tu blog por casualidad y me encantó. Yo te sigo. Si quieres seguirme, también. Hasta pronto.

    ResponElimina
  4. en recorda al llom a la mostassa de ma mare,aquet el faré mmmmmmmm

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !