inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 12 de gener de 2015

Arròs de calamars de llauna


No fa massa, visitant blogs de cuina d'altres bloguers (que tots ho fem, eh?), vaig veure una recepta que em va cridar l'atenció. Es tracta de l'arròs amb calamars de llauna del magnífic blog Cuina generosa.
Pel que sembla, el seu autor va fer la seva pròpia versió a partir d'una altra recepta. Només heu de veure el resultat.
Avui, us presento la meva versió, concentrant també el sofregit, però afegint-t'hi la dolçor dels pèsols, que m'ha semblat que contrastaria bé amb la intensitat de gust de l'arròs, com així ha estat.
Està molt bo, i us el recomano. Tot i que, en general, pel meu gust, no seria el millor arròs del món. Això sí, estem davant d'un arrós molt "socorrido" que dirien en castellà, molt econòmic i molt agradable de cuinar. Si el tasteu, segur que el fareu més d'un cop.
Les quantitats d'aquesta recepta corresponen a quatre persones.
Espero que us agradi.

INGREDIENTS
1 litre de brou de peix
3 tasses d'arròs
2 llaunes de calamars farcits en la seva salsa (o en salsa americana)
50 g de pèsols
2 tomàquets madurs
pebre vermell dolç
pebre negre
1 raig de brandi
1 ceba
2 alls
oli d'oliva
sal


VARIANTS:
- Es pot fer amb trossos de calamars amb salsa americana

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
Seleccioneu els calamars o xipirons que més us agradin. Poden ser en salsa americana o en la seva tinta.
A cada llauna d'aquestes hi ha entre 8-10 xipironets.
Aquest son una mica picantons i tot, però molt poc. No resultarà un arròs picant.

Fins i tot, a mi m'agrada posar una mica de pebre negre recent mòlt.
Trinxem la ceba.
A la paella, amb un raig d'oli d'oliva, enrossirem l'all.
A continuació hi afegirem la ceba, que es faci a poc a poc.
Quan sigui transparent, hi afegirem el tomàquet amb una culleradeta petita de pebre vermell dolç.
Ho deixarem reduir 5 minuts.
I ara hi tirarem un raig de brandi. Els sucres del brandi faran que tot el sofregit caramel·litzi.
A foc baix, i a poc a poc, notareu com s'enfosqueix.
Si cal, afegiu-hi un raid de fumet o d'aigua, per evitar que es cremi i continuï caramel·litzant.
En aquest punt, hi abocarem els calamarcets en salsa.
Molt bé.
Ho barrejarem tot plegat.
Ho deixarem sofregir uns minutets més, fins que no quedi aigua.
Finalment, us ha de quedar un sofregit molt concentrat com aquest, amb els calamars lleugerament torrats.
Serà el moment d'incorporar l'arròs.
I torrar-lo una mica abans de posar-hi el brou. No deixeu de remenar o se us enganxarà.
El repartim una mica i...
hi aboquem el brou de peix ben calent fins cobrir-ho tot. Jo sempre tinc brou de peix al congelador. Si us acostumeu a fer-lo, els plats que feu amb aquest fumet casolà sempre us quedaran més bons que amb un fumet industrial. De fet, la gràcia d'aquest plat està en un bon fumet i un sofregit ben concentrat.
Ho salem una mica.
I deixarem coure l'arròs uns 15 minuts a foc mig-baix.
Quan porti 10 minuts de cocció, hi afegirem els...
pèsols, que poden ser frescos o congelats. La quantitat a gust de cadascú.
I ara sí, ho deixem acabar de coure tot junt. Rectifiqueu de sal abans no s'acabi el brou.
Aquest ha de ser un arròs sec.
Passats els 15 minuts notareu que el gra d'arròs encara és una mica dur. Tapeu la paella amb paper d'alumini i deixeu que la cocció passiva faci la resta.
En 10 minuts de rellotge l'arròs estarà perfecte.
Ja es podria menjar.
Però a mi m'agrada torrar-lo una mica i el posarem 5 minuts al forn, en mode grill.
La capa superior agafarà un bonic color torrat.
I ara sí, ja el podem servir a taula.
Fa bona pinta, no?
Emplatem.
És un arròs sec però gustós.
I sense "entrebancs", que diuen.
Que no falti un bon vi d'acompanyament o, fins i tot, un cava rosat com el que us proposo.
Bon profit!

I PER BEURE...
Nom: Raventós i Blanc de Nit Rosat 2011 
Fabricant: Raventós i Blanc 
Tipus : Rosat, Cava Brut Reserva 
Varietat/s : Xarel.lo, Monastrell, Parellada, Macabeu 
Capacitat : 75Cl. 
Zona : Conca del riu Anoia
Color rosaci pàl·lid. Aroma intensitat mitjana, elegant, fruita vermella, expressió fruiter. Boca bona acidesa, fruita madura, bombolla final.

18 comentaris :

  1. Es unn arroz resulton y va genial cuando no tienes tiempo de hacer uno de los buenos.Y que coincidencia hoy tambien he comido arroz con calamares de lata en su tinta y salchichas,otra receta que aprendi del Chep Pep Nogue.
    El Manel es un consumidor de arroces tiene 75 publicados, de todas maneras y colores.
    Bona setmana

    ResponElimina
    Respostes
    1. El Chep....jeje. Gracias por la info Miquel!

      Elimina
  2. Una recepta genial, aquestes practiques m'encanten també! Una abraçada Albert,

    ResponElimina
  3. Delicia d'arrós si senyor i fàcil. Aquests plats m' encanten i menges molt bé.Gràcies Albert!!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es com que no fa tanta mandra fer-los, oi? jeje

      Elimina
  4. Quan vaig veure que el manel feia aquest arròs vaig pensar que s'havia de provar, ell n´és el mestre dels arrossos. Però si tu en dones els vist-i-plau ja no me'n queda cap dubte que el faré ben aviadet.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. ...el colega fot uns arrossos tremendos, si...

      Elimina
  5. Que bo !!! Ja que provar-lo a casa ens agradan tots els arrosos...Gracias Albert. Ja esperaba una recepta nova....

    ResponElimina
  6. Bon dia, Albert, me encantan este tipo de recetas "las socorridas" aunque discrepo de una cosa, de que puede que no sea el mejor arroz del mundo, en el momento adecuado, todo puede ser lo mejor del mundo jajaja. Y voy a buscar el que dice Miquel de arroz con salchicas y calamares en su tinta, también pinta bien. Que tengas un buen día ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, todo depende del momento y de como te entre un plato. Entonces, la receta más tonta puede transformarse en el mejor plato del mundo, jeje. Gracias por tus comentarios y un abrazo!

      Elimina
  7. en sembla un arròs fantàstic el provaré.

    ResponElimina
  8. Raventós Blanc, no és dintre de la denominació D.O.Cava, fugint de la lluita per la producció massiva i de preus, ha creat la seva pròpia denominació.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cert, no ho sabia. He vist que l'any 2012 Raventós i Blanc va decidir no acollir-se més a la D.O. Cava, a la recerca d'una nova D.O. més autòctona. Gràcies per la info!

      Elimina
  9. Genial el plat! Però una pregunta, una tasa d'arròs més o menys quants grams serien? Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una ració són (aproximadament) uns 60 grams d'arròs (1 tassa).

      Elimina
  10. En cas de no tenir usualment brandi, amb que el puc reemplaçar? Aqui disposo de rom, estaria bé? Gràcies a tots

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !