inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 12 de desembre de 2014

Xai al forn amb romaní


>La d'avui tampoc és cap recepta de l'anomenat Corpus del Patrimoni Culinari Català, que no tot acaba en aquest llibre!
Avui veurem com fer una variant del tradicional Xai al forn afegint-t'hi una unes quantes branques de romaní i el suc d'una llimona.
El resultat, un xai al forn com tots coneixem però amb un marcat sabor a muntanya.
Tingueu en compte que les quantitats d'aquesta recepta corresponen a quatre persones tot i que les fotos son del doble (8 persones).
Que vagi de gust!

INGREDIENTS
1 cuixa de xai marcada en quatre trossos
4 o 5 branques de romaní fresc
4 o 5 grans d'all
1 ceba tallada a rodanxes
un tros de llard de porc
1/2 got d'aigua
un raig de brandi
el suc d'una llimona
pebre negre
oli d'oliva
sal


VARIANTS:
- Ho podeu acompanyar d'unes patates al forn
- Podeu substituir el llard per oli d'oliva
- Podeu fer servir vi ranci enlloc de brandi

ELABORACIÓ
Netegem bé tota la carn.
Quan la compreu, digueu que és per fer al forn i que us marquin els talls.
Salem la carn per totes dues bandes.
I l'empebrem també.
Ara, col·locarem una base de branques de romaní en una safata de forn.
A sobre hi posarem la carn que ruixarem amb suc de llimona.
Podeu deixar els talls de llimona pel mig. Ho reservem i, mentrestant, escalfem el forn a 160º C graus.
Ara, preparem uns alls i el greix.
El llard, o greix de porc, es poc recomanable des de el punt de vista nutritiu, però molt de tant en tant, li dona un gust molt especial als menjars, sobretot als rostits.
El que acostumo a fer sovint és posar meitat oli d'oliva i meitat llard. Poseu-ho a escalfar.
Si voleu, feu un petit tall als alls per extreure'n el seu aroma.
Sense esperar que sigui l'oli calent, hi posarem els alls a daurar una mica.
Poc a poc aniran agafant color, però no massa tampoc. Només volem aromatitzar el greix.
A continuació, ruixeu tota la carn amb aquesta barreja de greix i alls.
A continuació, posarem la carn al forn i la deixarem fer uns 90 minuts inicials.
Anem a per la guarnició. Mentre es fa la carn, podeu rentar unes patates i partir-les per la meitat.
Peleu un parell o tres de cebes també, i reserveu-les.
Col·loqueu les patates en una safata de forn...
i saleu-les.
Empebreu-les també, si us agrada. Reserveu-les.
Quan hagin passat uns 30 minuts de cocció del xai, omplirem un got per la meitat amb brandi.
I l'altre meitat amb aigua. Podeu fer servir vi ranci o vi blanc, si voleu.
L'abocarem sobre la carn i ho deixarem coure els 60 minuts més que queden.
Passat aquest temps, la carn començarà a agafar color, però ni de lluny estarà cuita.
Li donarem la volta a cada tros...
i ho ruixarem amb el seu propi suc. Ho tornarem a coure 90 minuts més, a 160-170º graus també.
En aquest punt podeu posar també les patates, a la part baixa del forn, i que es vagin fent.
No oblideu ruixar tant la carn com les patates amb el suc de la carn.
Passats els 90 minuts les patates estaran cuites i les haurem de retirar del forn temporalment.
En aquest punt, hi afegirem la ceba tallada a trossos per sobre de la carn.
I ho deixarem fer de 30-40 minuts més, però ara a 200º graus.
De tant en tant, volteu la carn.
Assegureu-vos de ruixar-la amb la salsa.
D'aquesta manera no quedarà tan seca i agafarà molt gustet de romaní.
Com veureu, i en total, el xai haurà estat al forn un mínim de tres hores.
Quan la carn sigui pràcticament feta, podeu apagar el forn i deixar-la dins amb la porta una mica oberta.
D'aquesta manera es conservarà fins el moment de servir.
A mi, però, abans de servir-la, sempre m'agrada donar un cop fort a 240-250º graus durant uns 10-15 minuts i fer aquesta capa cruixent tan atractiva a la vista. Escalfeu també les patates.
I ja només ens quedarà emplatar.
I gaudir del xai, del romaní, de la patata.
Que no falti un bon vi a taula, amics meus, i encara menys, una bona companyia.
Bon profit!


I PER BEURE...
Nom: Arnau Oller 2007 
Fabricant: Oller del Mas 
Tipus : Vi Negre Criança 
Varietat/s : Merlot 
Capacitat : 75Cl. 
Zona : D.O. Pla De Bages 
En aquest vi s'uneix història del terrer, mentalitat de qualitat en les escasses produccions, no tenir pressa i un enòleg que ha sabut donar-li tipicitat tant de raïm com de territori. I és que no és fàcil fer un vi excel lent de la Merlot, ja que majoritàriament la Merlot al nostre país produeix bons vins, però especials com és aquest cas poc.D'una banda un cos i equilibri típic dels Bordeus i d'altra l'elegància i sensualitat dels Borgonya. Ric en matisos, suau, llaminer i càlid, però ens tot amb un nas molt fresca que combina elegància entre fruites, balsàmics i espècies. Es podria dir que expressa caràcter i noblesa, marcats per un clima i una zona molt especial com és el Pla del Bages o les fredes terres de Manresa.
Font: www.petitceller.cat

10 comentaris :

  1. Muy bueno y aromatico este cordero al horno con romero y fantastico el resultado y sin apenas trabajo,el horno trabaja.Como bien dices que no falte un buen vino para tener el equilibrio perfecto¡
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  2. Aquesta recepta es molt bona i la carn resulta molt tendra. M'agradat molt!!!!!!
    Ara voldria fer la corona de costelletes de xai amb els sus som retrets i un farcit lleuger i gustós, amb piqués grases

    ResponElimina
  3. Tinc molts problemes x escriure. S'esborra contínuament. Com et deia un farcit poc greixos però sabròs. Tens alguna recepta?
    Mil gracies

    ResponElimina
  4. Te la vaig copiar el passat dissabte vespre, que tenia un amic a sopar a casa.... el llit de romaní... els alls... tot.

    L'únic diferent, va ser que el meu forn actual (el vell va fer pufff), té uns programes específics dels que primer no em fiava, però amb els dies he vist que resulten prou bons... i crec que és el P34 "espalda cordero con hueso", que l'indiques el pes i ja ho deixes... Resultat?. Va sortir boníssim...

    Salut!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. plas! plas! molt bé Ricard!, passa'm una foto quan facis aquestes coses, jeje! gràcies!

      Elimina
    2. No vaig fer foto... però com aquests dies la repetiré amb diferents convidats, faré foto i la publicaré a la meva secció de receptes, fent esmena a la teva i amb link 'do follow' i tot..!!.

      Salut!!

      Elimina
  5. Podràs trobar-me la recepta que et demano pel final de setmana? Si no es possible m'ho dius i intentaré buscar-la jo. El que passa es que les teves receptes so garantia d'exit!!!!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aurora, et vaig contestar per correu però em penso que no et va arribar el missatge. Tinc un llom farcit amb salsa de castanyes i cava, però no sé si et valdrà. De xai farcit no tinc res.

      Elimina
  6. Dons no m''ha arrivar. Quina llàstima.. En realitat no es ben bé un farçit, perque queda al descobert dintre del costillar. Ja pensaré alguna cosa. Moltes gracies i bones festes! !!!!!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja em diràs que fas, doncs. Molta sort i bones festes!

      Elimina

Gràcies pels teus comentaris !