inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 21 d’octubre de 2014

Trinxat de carn d'olla


Recepta tradicional número 1047 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Com ja sabeu, la cuina tradicional té com a base la cuina d'aprofitament. Avui veurem un exemple ben clar.
Podeu aprofitar la carn d'olla sobrant d'un àpat per fer un plat exquisit com aquest.
Com a ingredients, la recepta tradicional ens proposa unes parts concretes de la carn d'olla o del "bullit" que en diem a casa nostra. Però com veureu, jo us proposo, addicionalment, fer servir altres parts com la pilota, el xoriço, els cigrons i la vedella. Més bo us quedarà, no?.
Amb gairebé els mateixos ingredients també podeu fer el Menjar de traginers (recepta número 670 del llibre CPCC). Es fa com el Trinxat de carn d'olla, però substituint la salsa de tomàquet per un sofregit de tomàquet i ceba. Un cop barrejada la carn d'olla amb el sofregit, hi afegirem pa ratllat i allioli per sobre i ho posarem una estona al forn.
I també existeix la versió del Trinxat de carn d'olla de Sant Esteve, que consisteix en fer una salsa d'olives barrejades amb un ou dur i servir la carn d'olla esfilagarsada amb una mica de caldo i patates palla per sobre. Com ho sentiu, patates palla. Quines receptes, eh? i el més curiós de tot es que són receptes tradicionals de casa nostra de les que molts de nosaltres no havíem sentit mai a parlar.
I es que la nostra cuina tradicional és sorprenent.
El problema principal d'aquesta recepta d'avui, almenys a casa nostra, es que sobri carn d'olla per poder-la elaborar. No sé si a vosaltres us passa el mateix.
Per acabar, us aconsello la lectura de la recepta d'aprofitament Pilota arrebossada.
Que vagi de gust.


INGREDIENTS
Sobrants de la carn d'olla com:
1 tall de cansalada
1 botifarra negra
1 botifarra blanca
1 tros de pollastre o gallina amb els seus menuts
1 tros de pit o de coll de xai
salsa de tomàquet

VARIANTS:
- S'hi poden posar altres parts de la carn d'olla
- Es pot fer amb sofregit i presentar amb pa ratllat i allioli gratinat (Menjar de traginers)
- Es pot servir amb salsa d'olives i patates palla per sobre (Trinxat de carn d'olla de Sant Esteve)

ELABORACIÓ

Aquí tenim la nostra carn d'olla d'avui.

Imagineu que ens sobra, que ja és molt imaginar.

Seleccionar un tros de cada ingredient (el que més us agradi)
D'altra banda, hem preparat una salsa de tomàquet tradicional, però podeu fer servir tomàquet en conserva també. I si voleu, tal i com es fa pel Menjar de traginers, podeu fer un sofregit de ceba i tomàquet.
Desosseu i esfilagarseu la carn d'olla. La vedella...
la gallina...
la botifarra la podeu tallar a llesques
així com la pilota i el xoriço.
Es tracta de fer un mos ben petit amb tots els ingredients i retirar les parts no comestibles.
A continuació, escalfarem un bon raig d'oli en una paella i hi abocarem la carn d'olla que hem preparat.
Deixeu-la una estoneta, fins que comenci a daurar-se. Llavors remeneu-la.
Quan comenci a tenir tot el mateix color...
hi abocarem la salsa de tomàquet.
La remenarem bé...
fins que quedi ben repartida.
Ho mantindrem uns instants més al foc, que es barregin bé tots els gustos. Vigileu no es cremi.
Emplatem.
I, en aquesta ocasió, l'acompanyarem d'uns bastonets de pa.
I a gaudir d'un gran plat català.
Bon profit!

5 comentaris :

  1. Bona recepta Albert....i ara que tot va com va...son plats exquisits i econòmics.....
    La mare feia croquetes amb les sobres de la carn d'olla....Boníssimes....

    una abraçada

    ResponElimina
  2. Un plato de aprovechamiento delicioso. Yo cuando sobra cocido suelo hacer o "Ropa Vieja", que es parecido a lo que has preparado, con o sin tomate o bien un Arroz de Cocido, que de los arroces que más me gustan, utilizando por supuesto, el caldo del cocido.
    Saludos

    ResponElimina
  3. Buena idea de cocina de aprovechamiento Albert.
    una abraçada

    ResponElimina
  4. Molt bo a casa,no posabem xoriço,i tambe feiem croquetas bonisimas!!!

    ResponElimina
  5. @Dolors, croquetes, ummmm.
    @Marques, ropa vieja, si señor, yo la hago al estilo cubano
    @Miquel, gràcies company!
    @Conxita, si es que no s'acostuma a posar, però a mi m'agrada. Gràcies pel comentari!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !