inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 16 d’octubre de 2014

ARTICLE: LCDS Jurat al XX Concurs Gastronòmic de la Fira del Bolet de Vilada 2014



Aquest passat Diumenge 12 d'Octubre de 2014 es va celebrar el XX Concurs gastronòmic de Vilada dins del marc de la XX Fira del Bolet de Vilada.
Enguany, l'Ajuntament de Vilada em va convidar personalment a formar part del jurat i per a mi ha estat tot un plaer poder col·labora-hi.
A continuació us faig saber la composició del jurat, les bases del concurs i el detall del concurs gastronòmic en sí mateix.Al final, us adjunto el vídeo de la fira fet per TV Berguedà.

EL JURAT (d'esquerra a dreta):
ALBERT VILAS: Autor de la prestigiosa i recomanable pagina web  “La cuina de sempre”.
ADAM TUBAU: Forner i pastisser titulat per l'escola del gremi de pastisseria de Barcelona.
MARGARITA CABALLOL: Participant del concurs des de el seu inici. 
GEMMA COMELLAS: Directora de la coral “Las Veus del Picancel” de Vilada.
MANEL MEDINA: Director de Televisió del Berguedà. 

LES BASES DEL CONCURS
 1. Tots els concursants hauran de portar un sobre amb la recepta del concurs, que s'haurà d'entregar a l'organització en cas de ser premiats.
2. Número màxim de concursants: 14 places.  (Inscripcions a l'Ajuntament de Vilada per telèfon o personalment fins el dia 8 d'octubre a les 14:00 hores. Si queden places lliures es podran inscriure al recinte el mateix dia del concurs).
3. Tots els participants no premiats rebran una bonificació de 12 euros, per gastar als comerços i establiments de Vilada.
4. Els plats es poden portar mig preparats, però s'hauran de cuinar els bolets i acabar-los en un temps de 45 minuts.
Categories:
Carn amb bolets:
1r premi  > 120 euros
2n premi > 60 euros
Peix amb bolets: 
1r premi  > 120 euros
2n premi > 60 euros
Originalitat:
1r premi  > 120 euros

EL CONCURS GASTRONÒMIC
Els concursos gastronòmics sempre atrauen a la gent, això no és cap novetat.
L'emoció dels concursants, les expectatives del jurat i un públic molt interessat van fer de l'esdeveniment una més que recomanable jornada boletaire. L'experiència personal, ha estat molt positiva i he pogut constatar la gran influència que tenen programes com TOP CHEF o MASTERCHEF en tots nosaltres. Sota el meu humil punt de vista, penso que aquesta influència es, d'una banda, positiva per haver despertat un gran interès gastronòmic en la gent del carrer, però d'una altra, penso que provoca que molts concursants sobrecarreguin d'ingredients (de vegades sense sentit) les seves elaboracions, a la recerca d'un plat 10. Aquesta forta influència mediàtica, també pot comportar certs perills i fer que un concursant converteixi una jornada alegre i festiva en (més enllà de la seriositat) un preocupant i rigorós repte personal amb risc de frustració i "emprenyamenta".
Que no va ser el cas, eh?, però podria passar en algun d'aquests concursos.
A continuació, us mostro unes fotografies de l'esdeveniment.
 Benvinguts a la petita i bonica població de Vilada, al Berguedà.
Sempre podeu comprar bolets a les botigues del poble.
El dia es va aixecar amb uns núvols amenaçadors, però poc a poc va anar millorant.
De fet, i degut a l'alta probabilitat de pluja prevista, la fira es va acabar muntant dins el local cultural, un ampli recinte cobert.
 Allà es va presentar l'interessant exposició micològica.
Abans del concurs, el meu amic i company de feina, en Joan Serra, que viu a Vilada, em va ensenyar el poble tot fent un petita ruta turística.
 Vam aprofitar per visitar la masia d'un veí del poble que fa blat escairat de forma molt rudimentària.
Ens va explicar el procés d'elaboració d'aquest producte tan peculiar, poc conegut i típic de la zona.
Recordeu que en aquest blog podreu trobar algunes receptes fetes amb Blat de moro escairat i Pèsols negres i n'estan previstes de més.
Per cert, si voleu dinar bé i a preu econòmic, el vostre restaurant és Cal Candi, a les afores del poble.
 A la fira del bolet, no hi van faltar els bolets acabats de collir.
A quarts de cinc, ens vam acostar al local cultural on ja estava tot preparat.
Inicialment estava previst que l'actor i humorista Toni Albà fes d'speaker, però ens va fallar a última hora.
L'Alcalde de Vilada, en Pere Farré, el va substituir i va donar el tret de sortida a la preparació dels plats.
Els concursants disposaven de 45 minuts per enllestir els plats.
De concursants n'hi ha havia de tota mena: professionals del mon de la restauració i "mares o avies de tota la vida", aquelles que costen tant de superar amb un guisat.
La gran majoria de participants duia el plat mig preparat de casa a falta de, només, acabar de fer alguna salsa o acompanyament.
Com no, durant aquesta estona prèvia al tast, el jurat vam fer una mica "pressió" als participants...je,je.
I quines olors! eh? això només ho sabem els que vam assistir-hi.
Hi havia plats molts senzills i, també de molt elaborats, fets amb cura i molt d'amor, que diuen.
Els concursants presentaven, un per un, el seu plat al jurat, tot explicant la seva elaboració i ingredients.
El jurat, de forma individual, fèiem el tast del plat i anotàvem la puntuació i comentaris en una carpeta.
No ho vam tenir fàcil, i això de jutjar és sempre una opció molt personal.
Poc a poc, el pavelló es va anar omplint, i es que el reclam de la coca de bolets gratuïta no falla mai.
Molta expectació del públic assistent a l'hora d'escoltar els resultats.
Després de la nostra deliberació,  es va fer entrega dels premis als guanyadors.
Com us comentava al principi, en general, els plats més originals i innovadors (al meu parer) pecaven tots d'estar excessivament carregats d'ingredients. Els plats guanyadors també, tot i que les propostes arriscades sempre tenen bona acollida.
Els plats més tradicionals, òbviament, eren més senzills i menys sofisticats però fins i tot aquests es van veure afectats per aquesta fòbia pretensiosa de portar-ho tot a l'extrem més innovador. Em va semblar tot un despropòsit acompanyar una clàssica vedella amb bolets amb una torrada untada amb melmelada.
Sempre he cregut que la senzillesa, ben tractada, és insuperable.
I es que saber cuinar passa per combinar adequadament ingredients i coccions amb un cert sentit culinari.
Vagi per endavant que tota opinió es criticable i discutible, està clar, i particularment penso que vaig fer una lectura força objectiva de l'elaboració de cada concursant, valorant i puntuant de forma proporcionada el resultat de cada plat.
Per acabar, l'Alcalde de Vilada, el senyor Pere Farré, i agraint la nostra participació, va fer entrega al jurat d'un lot de productes de la zona que contenia vi, galetes, embotit, pèsols negres i, com no, blat de moro escairat.
Com a conclusió, una bonica experiència que recomano a tothom, no tant als que no us agradi que us observin mentre mengeu, però sí a tots aquells a qui us agradaria sentir-vos per un dia com l'excèntric cuiner Alberto Chicote.
Agraeixo sincerament a l'Ajuntament de Vilada  la deferència de convidar-me i els animo a mantenir aquest concurs gastronòmic que promou les nostres tradicions i la nostra cultura i, com no, els productes de la nostra terra.
Una cordial i lúdica jornada on tots ho vam passar molt bé.
Al cap i a la fi, això és el que compte, no?.

Moltes felicitats a tots els que han participat en l'organització del concurs gastronòmic i en la Fira del Bolet de Vilada d'enguany!

VIDEO DE LA FIRA DEL BOLET A VILADA (TV BERGUEDÀ)

3 comentaris :

  1. Segur que tu has passat molt bé Albert...

    ResponElimina
  2. Caram Albert....quin goig!!!
    Segur que has disfrutat moltt !!!
    ptons

    ResponElimina
  3. Si, ho vaig passar bé. Es interessant fer de jurat, però també es dur haver de provar segons quins plats. Sobretot aquells que no entren ni per la vista, jeje!
    Gràcies!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !