inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 19 de setembre de 2014

Pastís de trufa cuita amb nous


Avui veurem com elaborar un senzill pastís de trufa cuita, d'aquells que sempre agraden a tothom, sobretot al més menuts de la casa.
Sempre recomano tenir la precaució de preparar el dia anterior el sucre bany, el pa de pessic i la trufa cuita, ja que convé que reposin. A l'endemà, només necessitareu una hora per enllestir-ho tot.
Per tant, és interessant repassar prèviament l'elaboració d'aquests ingredients que he anomenat ja que, en el fons, són altres receptes.
Aquest pastís es conserva molt bé a la nevera i el podeu fer tres o quatre dies abans de ser consumit.
I per acabar, recordar-vos que si no voleu utilitzar licor pel sucre bany, podeu banyar el pastís directament al almívar o amb llet.
Molta sort!


INGREDIENTS
1 pa de pessic
sucre bany (80% almívar + 20% brandi)
trufa cuita
fideus de xocolata
nous per decorar

VARIANTS:
- Podeu cobrir tot el pastís amb fideus de xocolata o canviar la decoració

ELABORACIÓ
Com hem vist en anteriors elaboracions de pastissos, el pa de pessic sempre s'ha de repelar. Se li ha de treure la crosta superior i lateral, ja que no es gens estètica. Els retalls es poden aprofitar de moltes maneres.
Tallarem el pa de pessic per la meitat horitzontalment. Es millor procurar que la part inferior sigui sempre una mica més gruixuda que la superior, per temes d'estabilitat. Que us quedi més o menys recte ja és qüestió de pràctica.
Preparem el sucre bany. Ja teníem fet l'almívar del dia anterior i reservat a la nevera. Ara, el barrejarem amb una mica de brandi. És una quantitat molt minsa d'alcohol i els nens poden menjar el pastís sense problemes, així es fa a moltes pastisseries. En qualsevol cas, podeu obviar el licor o, com us comentava a la introducció d'aquesta recepta, banyar el pastís amb llet.
Banyeu-lo bé, feu dues passades si cal. Això evitarà que el pa de pessic quedi eixut.
Preparem la trufa cuita. També la tenim feta del dia anterior i reposada a la nevera. Ara, només és qüestió d'escalfar-la lleugerament al foc, en un cassó, fins que tingui una textura més untuosa.
Si us passeu i es desfà massa, deixeu reposar una estona o afegiu-ne de freda.
Apliquem una bona quantitat sobre la capa inferior del nostre pa de pessic ja banyat.
Ara, amb l'ajuda d'una paletina, escudillarem la trufa a fi i efecte de repartir una mateixa quantitat per tot arreu. No us recomano fer servir altres estris de cuina. Quan agafeu pràctica, la paletina serà la vostra millor aliada.
Col·loquem la capa superior de pessic sobre trufa i apliquem una certa pressió. Si fos un pastís de nata li podríem donar la volta a la capa superior del pa de pessic, que mai queda torrada, i d'aquesta evitaríem deixar entreveure aquesta part més fosca. Vaja, que ens quedaria més estètic en un pastís de farciment més clar. Però si l'hem de cobrir amb trufa cuita, que és ben fosca, ja ens està bé.
De nou, aplicarem una bona capa de sucre bany.
Una nova capa de trufa cuita.
I ho repartirem bé.
Per poder manipular correctament el pastís així com per poder aplicar la trufa als laterals del mateix, és molt aconsellable utilitzar una base rodona i ferma de la mateixa mida que el pastís. Aquesta base pot ser de plàstic, de ferro o de qualsevol altre material. De forma casolana, podeu emprar la base del mateix motlle de ferro on heu cuit el pa de pessic (si es que no heu fet servir un motlle de silicona, és clar!).
Un cop li hem dedicat el temps necessari per repartir correctament la trufa a tot el pastís, serà el moment d'arrebossar-lo (total o parcialment) amb fideus de xocolata, de venda en qualsevol gran superfície.
Amb l'ajuda de la base inferior que us comentava abans, aplicarem els fideus amb la ma oberta.
Retireu-ne l'excés inclinant el pastís lleugerament.
Només arrebossarem la meitat en aquesta ocasió. D'aquesta manera sempre teniu la possibilitat d'escriure un "Felicitats" amb cobertura a l'altre meitat. En aquest punt, podem reservar el pastís a la nevera una estona. Recordeu que estem treballant amb molta xocolata i heu de tenir sempre en compte la temperatura ambient.
A continuació, preparem el necessari per a la decoració del pastís.
Omplirem una mànega pastissera amb un cornet arrissat.
Seleccionarem unes quantes nous pelades però senceres, les més maques.
Prepararem un cartró i blonda de la mida corresponent.
I ara, amb l'ajuda de la paletina i amb la trufa més quallada, traslladarem el pastís de la base per treballar al cartró i blonda. Col·loqueu la paletina a la part dreta del pastís i la mà esquerra subjectant la part esquerra del pastís.
Si ho feu bé, només haureu de retirar la paletina amb molt de compte.
Ara, amb la mànega, aplicarem una certa decoració al pastís, la que més us agradi.
Unes roses de trufa no hi poden faltar.
I ho rematarem amb les nous.
Ja està el pastís acabat. Reserveu-lo a la nevera fins el moment de ser consumit.
I aquí el teniu.
Un pastís bo, i relativament fàcil d'elaborar.
El voleu veure per dins, oi? tafaners?
Vinga, servirem una porció.
Ummmm.... una copeta de cava, si us plau!
Bon profit!

8 comentaris :

  1. uf, quina delícia, Albert!! Aquí es nota la professió, eh? he he he. Crec que enguany ens coneixerem a Manlleu, oi? Petons!

    ResponElimina
  2. @Marina, gràcies. I respecte a Manlleu, serà que no. He volgut fer la meva aportació a la revista CUINA d'una recepta amb pernil i cuit i, tot i haver estat escollit com a finalista, ja els he manifestat que NO vull participar en el concurs. Tampoc tindré disponibilitat d'anar a Manlleu aquell dia, així que us ho passeu molt bé. Una abraçada!

    ResponElimina
  3. Quin bona feina i com sempre super ben explicat

    salutacions
    xela

    ResponElimina
  4. mmm... un pastís de vici, per a xocoaddictes de veritat.
    La decoració dividint el pastís en dues meitats queda molt elegant. Me l'apunto ;)

    ResponElimina
  5. @Chela, gràcies!
    @Gemma, sí, la decoració és força habitual a les pastisseries. Una abraçada!

    ResponElimina
  6. Bona tarda Albert!!
    Soc una gran admiradora teva,m'encanta la teva cuina i pastisseria,
    precisament ahir vaig fer aquest pastis per el complanys d'una amiga, va ser tot un èxit.
    tot gràcies a tu , i a les teves explicacions, moltes moltes gràcies.

    ResponElimina
  7. Ahir el vam tastar, espectacular!!!!
    Li vaig pisar mermelada d albercoc al centre perque no havia fet prou trufa!!
    Moooooltes gracies p la feina q fas!!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !