inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 30 de setembre de 2014

Entremesos


Un plat tradicional de casa nostra que ha anat a la baixa, probablement, per haver-lo servit (amb ingredients de baixa qualitat) en casaments austers dels anys 1980 i 1990, fins a convertir-lo en un plat "de pobres".
Però aquest blog vol reivindicar plats tan nostrats com aquest que, poc a poc, han anat perdent (de vegades de forma injusta) protagonisme a les nostres taules.
La recepta d'avui dur uns embotits concrets i permet una certa variabilitat, però també s'han trobat versions fetes amb pernil dolç, formatge, espàrrecs blancs, xoriço, mortadel·la o, fins i tot, chóped.
Vaja, que per dir -ho clar: s'ha utilitzat embotit envasat del súper.
I, és clar, això ha fet molt mal.
Per això, i és la meva opinió, penso que s'ha convertit en un plat "de pobres" i gens sofisticat.
Els entremesos han de dur embotit representatiu de Catalunya, no representatiu del supermercat més proper. Per tant, i en tractar-se d'un plat que gairebé no té cap elaboració, es molt important utilitzar embotit de bona qualitat, que en tenim i molt en el nostre país. Penseu que uns entremesos servits amb una bona ensalada russa (feta com cal) i un bon embotit català és un plat més que recomanable.
Tot i que encara el podem trobar en moltes cartes de restaurants de cuina tradicional catalana, la realitat es que cada cop consumim menys entremesos.
Us convido a tots a fer entremesos a casa vostra i així ajudar a revaloritzar una mica un gran plat tradicional.
Les quantitats proposades en aquesta recepta corresponen a una persona.
Recepta tradicional número 464 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.

INGREDIENTS
4 talls de fuet
2 talls de bull  blanc
2 talls de bull negre
2 talls de pernil
2 talls de catalana
2 talls de bisbe
ensalada russa

VARIANTS:
- S'hi poden posar altres embotits, com ara pa de fetge, paltruc, secallona, cap se senglar, llom curat, sobrassada, somaia, fuet axoriçat, etc
- A vegades s'hi posen uns talls de tomàquet d'amanir
- S'hi pot posar una sardina en oli
- A vegades es posen unes tires de pebrot escalivat a sobre de l'ensalada
- S'hi pot afegir una mica de tonyina
- S'hi pot afegir ou dur
- S'hi poden afegir un parell de calamars a la romana

ELABORACIÓ
Partirem que ja tenim feta l'ensalada russa. Us recomano la lectura prèvia d'aquesta recepta.
L'embotit, si el teniu a la nevera, es recomanable servir-lo a temperatura ambient, és a dir, traieu-lo de la nevera una hora abans per garantir una correcte temperatura.
Farem servir bull blanc...
bull negre...
cap de senglar...
catalana...
fuet o llonganissa de pagès...
 i, com no, el pernil, que pot ser serrà o ibèric.
Col·locarem una mica d'ensalada russa al mig del plat.
Si feu servir un motlle sempre li donareu una millor presència al plat.
Per una altra banda, prepararem un ou dur
que partirem en quatre parts.
Al voltant de l'ensalada russa anirem col·locant tot l'embotit.
Amb una mica de gràcia, si pot ser.
Molt bé.
Ja només ens quedarà decorar una mica el plat.
Que no falti un gran vi per acompanyar-lo.
Bon profit!

6 comentaris :

  1. M´ha agrada recuperar les receptes de abans !!
    Idel per diumenges i festius
    Sara

    ResponElimina
  2. Quins records!!! A casa no faltava mai aquest plat el dia de Nadal ò Sant Esteve...
    Això sí...amb bon embutit de la Plana....

    Gràcies Albert..una forta abraçada

    ResponElimina
  3. Tens tota la raó Albert quan dius que els entremesos ja no es porten i semblen d'una altra època, de menjar per pobres, però jo, i segurament moltíssima gent, en tinc molts bons records d'aquests plats. Ensaladilla rusa amb un bon plat d'embotits... això forma part de la meva infantesa, sens dubte. Ara sóc més de verdura i fruita, però mai renegaré del meu passat, hehehehe. :-)

    ResponElimina
  4. @CanJoaniSara, gràcies company!
    @Dolors, home, per Nadal? vols dir? jeje
    @Calvin, doncs jo et diria que, ni que sigui un cop l'any, et fotis uns entremesos ben a gust.... per recordar vells temps, no creus?

    ResponElimina
  5. I tant!!!! el plat preferit del pare..jejeje

    ResponElimina
  6. @Albert, totalment d'acord! Un cop a l'any, un bon plat d'entremesos em recordarà molts bons temps. I tant que si. :-)

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !