inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 9 de setembre de 2014

ARTICLE: El menjar picant



Molta gent opina que el picant mata el sabor dels menjars.
Jo no estic d'acord amb aquesta afirmació, però sí és cert que el grau de picant pot condicionar un plat.
El picant, ben utilitzat, proporciona una important i atractiva gama de matisos als plats i al paladar.
Però què és el picant?
La substància picant més habitual i que trobem a totes les varietats de xilis és la capsaïcina, que provoca aquella sensació de cremor o picor quan entra en contacte amb la mucosa bucal.
Aquesta sensació causada per la capsaïcina, també la podem trobar a la piperina (es troba a la pebre negre i al gingebre) i a la allicina (present en l'all i la ceba crus).
Aquí, a Catalunya, no tenim massa cultura de menjar picant i el que pensem que pica una barbaritat (com podria ser un jalapeño que està a la posició número 13 de l'escala Scoville), en altres cultures no es digne ni de ser advertit. 
La veritat es que aquí, en general, quan et demanes un plat picant, s'acostuma a pecar de poc picant que no pas de massa. I es que, si sou amants del picant, pot resultar frustrant demanar unes patates braves o una bomba picant i comprovar que allò no pica una merda. O també aquell oli suposadament picant que et serveixen a la majoria de pizzeries, que t'acabes fotent la pizza submergida en oli per poder trobar una mica de regustet picant al final.
Penso que seria interessant proporcionar als clients la possibilitat d'incrementar el picant dels plats, tal i com ja es fa, per exemple, amb el grau de cocció d'un filet. Tsch, que no tot s'arregla amb un pot de tabasc... 
Però això no passarà, ja ho sé. 
Alguns com jo, de tant en tant, gaudim d'una picor intensa, d'aquella calor, d'aquella pujada d'adrenalina, d'aquella coïssor a la boca i als llavis i d'aquella sotragada al paladar que et fa sentir viu.
Si algun dia munto un restaurant, ho tindré en compte.
Avui, doncs, us recomanaré un consum moderat de picant, amb coneixement, sí home sí.
Jo procuro donar picant als meus fills, no massa fort, és clar, però considero important educar el paladar des de ben petit, i es que hi ha gent que pensa que tot el sigui picant és tabú i ho descarten automàticament, sense miraments. 
Ara, veiem quins són els beneficis i els inconvenients de menjar picant.


BENEFICIS DE MENJAR PICANT 
PREVÉ EL CÀNCER
Nombrosos estudis han demostrat que la capsaïcina és un antioxidant natural que redueix el creixement de les cèl·lules canceroses. De fet, en països amb dietes riques en aquesta substància, els índex d'alguns càncers són molt baixos. Altres investigacions demostren que l'aplicació tòpica de la capsaïcina pot calmar el dolor neuropàtic.
 

REDUEIX LA PRESSIÓ ARTERIAL I MILLORA LA CIRCUL·LACIÓ
Els picants han estat utilitzats per la medicina natural des de l'antiguitat per estimular la circulació sanguínia, promoure la sudoració, millorar la digestió i per les seves propietats antisèptiques i antiinflamatòries.
A més, la capsaïcina va ser capaç de reduir el pressió arterial en animals d'assaig, segons investigacions realitzades en una universitat de la Xina. 
Aquesta mateixa substància, la capsaïcina, s'ha demostrat que combat la inflamació de les artèries i millora la circulació, pel que és beneficiosa per reduir les malalties cardiovasculars. Quan es mengen aliments picants, la temperatura del cos s'eleva, de manera que augmenta el flux sanguini i arriba millor la sang al cor.  
A més, la majoria de substàncies picants són riques en vitamines A i C, que ajuden a reforçar les parets dels vasos sanguinis.

AJUDA A PERDRE PES I CREMAR CALORIES
La capsaïcina és la responsable que el cor s'acceleri i el nostre metabolisme també, per la pujada de la temperatura del cos, de manera que es cremen calories més ràpidament. A més, provoca una sensació de sacietat.  
Per això, el menjar picant pot ajudar a les persones que volen reduir el seu pes.


BAIXA EL COLESTEROL I PREVÉ LA DIABETIS
I com si tot això fos poc, un estudi dut a terme a Austràlia suggereix que el menjar picant ajuda a millorar els nivells de colesterol en sang i redueix la demanda d'insulina, el que podria ser un factor per a la prevenció de la diabetis.

AJUDA A PASSAR LA CALOR
En els països calorosos és molt habitual que des de sempre es consumeixin aliments picants i begudes calentesEl nostre cos augmenta de temperatura en ingerir un aliment picant i que per tant en estar més "calents" nosaltres la diferència tèrmica amb l'ambient és menor, en conseqüència la sensació de calor és també menor.
Imagineu-vos que el nostre cos està a 36 º i que estem a 39º a l'exterior. Si prenem alguna cosa calenta o picant el que fem és acostar-nos a aquests 39 i, per tant, tindrem la sensació que fa menys calor.

Com sabeu, i com passa en èpoques estivals, si prenem un got d'aigua molt freda en un entorn calent el que provocarem és una bona suada i una sensació de xafogor important.
Per aquest motiu, els berbers també prenen el té ben calent.
Un altre tema ja seria si ens ve més o menys de gust consumir begudes calentes a l'estiu.
Personalment, jo prefereixo passar més calor, però es que una cerveseta ben freda quan fa pica el sol... no té preu!.
En qualsevol cas, la climatologia a Catalunya tampoc es excessivament extrema, oi?

ÉS CONSERVANT
En el passat, els adobs amb picant s'han utilitzat sempre com a conservants.

ÉS AFRODISÍAC
Algunes teories defensen que el menjar picant és afrodisíac pel seu alt contingut en vitamina C, que estimula la producció d'endorfines. 

CONTRA EL REFREDAT
La capsaïcina promou la sudoració equilibrant la temperatura del cos en cas de grip o refredat. També obre els conductes nasals millorant la congestió, la sinusitis, bronquitis i fins i tot l'asma.

MILLORA L'ESTAT ANÍMIC
El menjar picant genera endorfines i serotonines oferint una sensació de benestar general.



INCONVENIENTS DE MENJAR PICANT
IRRITACIÓ
La capsaïcina que contenen la majoria de xilis és altament irritant.
Irrita la gola, la pell i els ulls. Eviteu-ne el contacte directe, feu servir guants i, en cas de contacte amb els ulls, netegeu amb abundant aigua, oli o sol·lució salina.

COÏSSOR
Les llavors dels xilis son les parts que acumulen més picant. Retireu-les si es possible.
Si voleu rebaixar-ne el picant dels pebrots, la caseïna dels làctics us ajudarà, per aquest motiu molts plats es farceixen o s'acompanyen de salses fetes amb llet i/o formatge.
També són útils el vinagre i els àcids com la llima i la llimona.

HEMORROIDES?
Un mite bastant estès és que el menjar picant provoca hemorroides. Això no és cert. Si una persona té hemorroides, ha d'evitar el menjar picant per a no agreujar la inflamació, però el picant en si no és el que provoca les hemorroides, només les inflama.

A EVITAR
Encara que alguns estudis han demostrat que el menjar picant pot millorar la digestió i curar certes malalties estomacals (durant anys, la cayena es receptava per a dolors d'estómac), la veritat és que si es pateix alguna úlcera d'estómac o una altra afectació de l'aparell digestiu s'ha d'evitar abusar dels picants ja que podria provocar alguna irritació.
També han d'evitar els aliments picants en excés en cas d'hemorràgies, malalties de fetge o de les vies urinàries. En aquest cas s'ha de consultar amb el metge abans de consumir aquest tipus d'aliments.

L'ESCALA SCOVILLE
L'escala Scoville és una mesura de la picor dels xilis (també coneguts com bitxos, pebrots o ajíes). El nombre d'unitats Scoville (SHU, de l'anglès Scoville Heat United) indica la quantitat present de capsaïcina. Moltes salses picants fan servir l'escala Scoville i així ho mostren a les seves etiquetes comercials.


CONCLUSIÓ
Un cop vistos els beneficis i els inconvenients de menjar picant, el millor consell que us puc dir es que busqueu el vostre propi equilibri: gaudiu del picant, però no el patiu.
Mengeu picant amb mesura, trobeu el vostre límit i, per suposat, eviteu-lo, com ja hem vist, en situacions on sigui poc recomanable.
En aquest blog trobareu algunes receptes de plats picants fent una recerca per la paraula PICANT.

3 comentaris :

  1. Excel.lent explicació Albert !! A casa ens agrada picantet i ara saben les virtuts que té...

    Una abraçada

    ResponElimina
  2. Hay una preparación superpicante que se llama kimchi, lo venden en massita en la boquería y es super eficaz, para matar el helicobacter pylori. ;)
    como siempre me encanta, todo lo que publicas. Feliz diada, demà!!! una abraçada

    ResponElimina
  3. @Dolors, gràcies. Tothom hauria de trobar el seu punt.
    @Alumna, kimchi? no lo conozco, pero lo buscaré. Interesante comentario. Gracias, igualment!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !