inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 3 de juliol de 2014

Pastissets de Tortosa


Recepta tradicional número 772 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Els Pastissets de Tortosa, també són coneguts com a Casquetes, Panadetes, Panadons o Pastissets de Cabell d'Àngel. Són unes crestes de massa no fermentada amb forma semicircular, de 10 cm de llarg, 5 d'ample i 3 de gruix. La recepta original aragonesa està farcida de cabell d'àngel i s'elabora la massa amb oli, farina de blat, ou, anís i mistela o moscatell depenent de la zona. Existeixen variants com la que es prepara a la localitat tarragonina d'Amposta que pot portar moniato o mató en lloc de cabell d'àngel
Us mostraré el pas a pas de la seva elaboració amb la única salvetat que jo els faré més petits. He considerat que unes mides més reduïdes, si més no, faran més desitjable d'un pastisset terriblement calóric. 
Però què bo que està!


INGREDIENTS
350 g de farina
100 g de sucre
30 cl d'oli
1 tassa de moscatell
1 ou
cabell d'àngel

VARIANTS:
- També es farceixen de confitura de moniato, de brossat i de massapà
- Es pot afegir un grapadet de matafuluga i de coriandre a la massa
- Es poden afegir ous a la massa
- Es pot posar anís a la massa

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
En un bol on ho amassarem tot plegat, hi posem la farina.
A continuació, el moscatell, de bona qualitat.
Molt bé.
Ara l'oli, preferiblement d'oliva.
Cap a dins.
I el sucre.
Addicionalment hi podeu afegir una mica de matafaluga.
No cal ni pesar-la, un grapadet.
Posem el ganxo...
i a amassar a velocitat baixa.
Només busquem barrejar tots els ingredients. Podeu fer la barreja a mà perfectament.
Posem la massa sobre el taulell. Notareu que és força oliosa i, per tant, no se us enganxarà fàcilment.
Agafeu un tros, a ull i...
feu una bola.
Amb un corró, estireu la bola fins que tingui el gruix d'una galeta.
Jo he utilitzat un tallant d'uns 7-8 cm de diàmetre, però els podeu fer més grans.

Un tallant és molt recomanable si voleu fer-los tots iguals.
A continuació, i com el que fa unes empanadillas, aplicarem una petita quantitat de cabell d'àngel en el centre de la massa.
La pleguem sobre sí mateixa...
procurant, alhora, distribuir correctament el farciment.

Per acabar, haurem de segellar les cantonades i...
recargolar-les sobre sí mateixes procurant donar aquest característic acabament que tenen els pastissets.
Els anirem col·locant en una safata de forn amb paper tipus cuisson.
Batem un ou.
Pintem els pastissets i...
els ensucrem.
Sense por.
Només ens quedarà enfornar-los a uns 190º-200ºC durant uns 15 minuts.
Vigileu-los bé, ja que cada forn és un mon. Busqueu el punt torradet ideal.
Deixeu reposar els pastissets fins que siguin completament freds.
I ja els podeu servir. Per les seves característiques, aquest pastisset us aguantarà força dies en bones condicions, sempre que els reserveu en un lloc fresc i sec.
Ummm....que si empalaguen? doncs sí, una mica sí, no us negaré, però estan molt bons.

Bon profit!

7 comentaris :

  1. Qué ricos que estan els pastissets!! Tengo una amiga de por allí y cuando los trae nos gustan mucho. Bss.

    ResponElimina
  2. Molt bona pinta Albert, segur que estan boníssims. Un petó

    "Les receptes que m'agraden"

    ResponElimina
  3. Empalagar els pastissets... mai!!!!! A mi és que em tornen boja!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  4. En casa siempre gustan,ya me los hacia mi abuela,madre y ahora suelo hacer yo mas de una vez al año.Ricos siempre estos pastissets¡
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  5. Sempre m'havien agradat. Amb aquesta fantàstica explicació potser m'animo a provar de fer-los. Petonets!

    ResponElimina
  6. Hola!! Em dic Cristina i seguéix o el teu blog de fa temps, he provat de fer algunos de les receptes i son molt bones, Felicitats!!
    Ara tinc un dubte existencial je!,je! A la receptaet deos pastissets dius que porta 30cl d'oli, no se si vaig errada, jo creía que 10cl son 100ml i crec que si es així, 300ml d'oli sembla molt. A la fotografia sembla que poses mig got gran, que per mi serien uns 100ml, m'ho pots aclarir si us plau?

    Molt agraïda.
    Cristina

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !