inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 26 de juny de 2014

Wok de fideus soba amb pollastre i shiitake


Recepta tradicional número 150 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Xinés....
Ja, ja ja!, no que es és broma!
Cuinar amb wok pot arribar a convertir-se en una autèntica obsessió.
Aquesta forma de cuinar amb poc oli, foc molt fort i coccions ràpides proporciona al cuiner una sensació de productivitat i eficiència que torna addictiva.
Cuinar amb wok és divertit i enganxa.
Sovint cuino amb wok i, tot i ser aquest un blog de cuina tradicional catalana, estic convençut que amb el pas del temps el wok formarà part del nostre receptari habitual.
Amb un mínim coneixement base de la cuina asiàtica, la majoria de woks que feu poden ser improvisats i el tractament de totes les quantitats a ull. Per tant, és una forma diferent de cuinar que sempre permet fer ús de la creativitat del xef.
Ens divertim una estona?

INGREDIENTS
fideus soba
alls tendres
pit de pollastre a tires
shittake en remull
salsa de soja
salsa de soja dolça
salsa sukiyaki
gingebre
vi de Shaoxing
bitxo
farina de blat de moro
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Podeu abusar més o menys de cada salsa, segons el vostre gust
- Podeu obviar l'ús del picant
- Podeu substituir el vi d'arròs Shaoxing per xerès sec

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
Els fideus soba els podeu comprar en qualsevol botiga especialitzada. Però també podeu fer aquest plat amb fideus Udon o fideus d'arròs.
Avui en dia podeu comprar bolets shiitake en moltes botigues de barri. És un bolet molt sa i gustós.
Els bolets shiitake s'han de posar en remull un dia abans. Altrament, els podeu fer tous bullint-los 10 minuts en abundant aigua.
Dediqueu-hi el temps necessari. Si no estan ben hidratats, en menjar-los, notareu una textura xiclosa.
El bitxo. Podeu fer servir xile o qualsevol altre picant.
Però només en farem servir la meitat. Netegeu-lo de llavors i talleu-lo a llesques primes.
Trinxeu també els alls tendres.
Ara, haurem de pelar el gingebre fresc...
que tallarem a trossos petits.
El xampinyons també els farem a làmines. És important tenir-ho tot ben tallat i preparat abans de començar a cuinar amb un wok, que per cert, ja podeu posar a escalfar.
El pollastre també el tallarem a tires primes.
Abans de continuar amb el wok, haurem de coure els fideus soba.
Coeu-los en abundant aigua bullent durant 5 minuts.
A continuació refredeu-los amb aigua freda i reserveu-los.
Mentrestant, el wok ha d'agafar molt temperatura. El foc al màxim. Salem la carn...
i ja podem començar amb un raig d'oli, el pollastre i els xampinyons.
De seguida, hi afegirem un raig de soja dolça.
Aquesta soja aportarà un gust dolç molt interessant, a banda de color.
No deixeu de remenar. Si remeneu mantindreu la temperatura del wok.
Quan la carn sigui daurada, la retirem...
i la reservem.
Ara, poseu-hi una mica més d'oli i sofregiu durant uns instants el gingebre i el bitxo.
El vi d'arròs Shaoxing....que utilitzo, és com dir vi de l'Empordà a Catalunya. És un vi per cuinar d'una zona concreta de xina, però hi ha moltes marques i tipus. Jo he anat a un supermercat xinés i he demanat vi d'arròs de Shaoxing... i ells t'ho donen.
El sofregit típic de la zona de Shaoxing es fa amb gingebre, all i xile picant, juntament amb aquest vi.
És la base de molts plats. Hi posarem un tap d'aquest vi al sofregit.
PERILL DE CREMADES! Compte al tirar el vi que farà una reacció important. Tingueu a mà una tapa.
Quan baixi la reacció ja hi podem incorporar els bolets escorreguts. Reserveu l'aigua d'hidratar els bolets.
Remeneu fins que s'evapori tota l'aigua que tenen els bolets, que comencin a enganxar-se al wok.
És el moment d'incorporar una mica de salsa sukiyaki, ideal per a qualsevol wok.
No us passeu, una cullerada serà suficient.
De seguida, hi afegirem les parts més blanques i grosses de l'all tendre.
La resta, la reservarem per posar en cru al final de l'elaboració.
Saleu lleugerament els bolets. Però compte que també hi posarem soja al plat.
Incorporeu ara el pollastre i els xampinyons.
També els fideus soba.
I, per fi, un parell de cullerades de salsa de soja.
Remeneu-ho tot plegat durant tres o quatre minuts.
Ja fa molt bona pinta. Però li falta aquella textura enganxosa pròpia de la cuina asiàtica.
Dissoldrem una cullerada de farina de blat de moro ("maizena") en una got amb l'aigua d'hidratar els bolets.
Remeneu-ho bé.
Incorporeu aquesta barreja al wok.
De seguida, també els alls tendres reservats, que aportaran un toc cruixent al conjunt.
Un parell o tres de voltes més i la salsa espessirà. És el punt que busquem.
Emplateu immediatament.
Tots els woks s'han de consumir ben calents, al moment, recent fets.
I a gaudir!
Bon profit!

3 comentaris :

  1. Deu ni dó Albert !!!! una mica de feina eh?? Ara ,el resultat final és genial....

    una abraçada

    ResponElimina
  2. @Dolors, feina?....no veig pas massa feina....es preparara força ràpid. Una abraçada!

    ResponElimina
  3. Jeje...es que quan veig tans ingredients m'espanto !!!

    ptons

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !