inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 12 de juny de 2014

Navalles a la planxa


Recepta tradicional catalana número 696 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Doncs resulta que les galeres fregides també son un plat tradicional català. I es que tenim un riquesa gastronòmica excepcional. Tenim l'horta de l'interior, bona fruita i verdura, la caça, l'aviram i tot el bestiar, i a més "l'horta" marina.
Les navalles són molt bones i es preparen molt fàcilment, però també és cert que sovint les trobem plenes de sorra o amb textura xiclosa per un excés de cocció.
Veurem, doncs, com tractar-les prèviament i com fer-les per gaudir del seu intens sabor a mar.
Per cert, jo encara no he aconseguit que les navalles quedin 100% netes de sorra.
I vosaltres? Teniu cap altre truc?


INGREDIENTS
24 navalles fresques
oli d'oliva
pebre negre
julivert fresc
un raig de vinagre
sal


VARIANTS:
- Hi podeu afegir all picat juntament amb l'oli

ELABORACIÓ
Habitualment trobarem packs de navalles d'aquesta mena.
Les navalles han de ser vives, com tot el marisc.
Les rentarem amb abundant aigua. Ara es hem de purgar de sorra.
Buscarem un recipient on col·locar-les i submergir-les en aigua. Un got ample i gran és ideal.
Hi posarem una bona quantitat de sal primer...
i un raig d'aigua.
Perfecte.
Ara, si us hi fixeu bé, haurem d'identificar quina és la part superior i inferior de la navalla.
La part més fosca és la inferior.
I la part més clara, que és per on treuen la llengua, és el superior.
Començarem per col·locar les navalles amb la part inferior abaix.
Una a una les anirem col·locant.
Molt bé.
Finalment, un raig de vinagre provocarà que les navalles purguin tota la sorra dins d'aquest preparat.
Acabeu d'omplir el got fins dalt.
 D'aquesta manera, les navalles expulsaran tota la sorra per la part inferior.
Si les col·loqueu en posició horitzonal també es purgaran, però costarà més.
És una senzilla qüestió de gravetat. Les haureu de tenir submergides un mínim de 30 minuts, aconsellable un parell d'hores i també ho podeu fer la nit anterior.
Mentrestant, podeu anar trinxant una mica de julivert fresc.
Que quedi ben petit.
Passat el temps de purgat, rentarem de nou les navalles.
Quan tinguem la planxa molt i molt calenta, col·locarem les navalles a sobre...
Les podeu tapar per provocar que s'obrin amb el mateix vapor.

Molt bé.
De seguida que s'obrin, hi tirarem una mica de pebre negre per sobre.
Si voleu les podeu salar una mica, però no gaire ja que són salades de per sí.
Les navalles, així que s'obrin, les mantindrem un minut a la planxa, però no més.
Si les hi deixeu més temps us poden quedar xicloses.
Per acabar, una mica de julivert trinxat per sobre...
i ja les podem emplatar.
S'han de consumir ben calentones.

Bon profit!

I PER BEURE...
Bouquet d’Alella Blanc + Celler: Bouquets d’Alella DO Alella
Preu aproximat: 14€
Varietats Pansa blanca i garnatxa blanca. Criança En barrica de roure centreeuropeu de tres mesos.
Hi ha tres Denominacions d’Origen al voltant de la ciutat de Barcelona, dues: Penedès i Cava estan barrejades a la mateixa zona perquè molts cellers elaboren vins i caves cadascun reconegut amb el segell dins la seva DO. Però també hi ha una denominació petitona, just a l’altra banda, que cada vegada pren més força, la DO Alella. La varietat estrella és la pansa blanca i amb raó, avui dia tots els cellers n'elaboren al menys un vi.
Hem seleccionat el Bouquet d’Alella Blanc + , el signe + és perquè no el confonguem amb l’altre vi blanc del celler, que tot i tenir el mateix nom i cupatge no ha passat per fusta, tasteu-lo també, però amb un aperitiu més lleuger. El sabor a mar de les navalles i el toc salí dels vins d’Alella, una combinació de deu. El blanc+ és un vi amb força subtilesa però contundent, amb molta personalitat i que no us deixarà indiferents, de ben segur lligarà a la perfecció amb el plat . A les aromes de fruites com pomes i peres afegirem la de la mel que també estarà present a la boca. Elegant i llaminer al final. I no sé què dir-vos, potser necessitareu o més navalles o més vi. Salut.
Maridatge cortesia de La Guia de vins de Catalunya

2 comentaris :

  1. jo encara diria més, tenim una riquesa gastronòmica infinita! M'ha agradat molt, aquesta manera de netejar les navalles. Jo ho faig abocant-les en un bol amb aigua i sal, i les deixo una estona. Però el teu sistema de posar-les verticals, segur que encara funciona més bé! Ho provaré!

    ResponElimina
  2. @Marina, m'ho va dir el peixater....gràcies!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !