inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 3 de juny de 2014

Llamàntol a la barbacoa


>Llamàntol a la barbacoa o a la brasa.
El nom de la recepta parla per sí mateix.
Com veureu, he servit mig llamàntol per persona. Normalment, almenys a casa nostra, quan es fa marisc es reserva el llamàntol per final. Per tant, prèviament, haurem menjat un vermut, uns entrant o, fins i tot, un segon plat. D'aquesta manera, mig llamàntol per comensal serà suficient.
Però si voleu que el llamàntol sigui tot un segon plat és recomanable fer-ne un de sencer per persona.
Tsch! i no us penseu que és habitual consumir aquesta mena de plats a casa nostra, eh? però un cop l'any, com aquell qui diu, encara ens ho podem permetre.
I com es gaudeix, eh?
...si no fos per aquestes petites coses...

INGREDIENTS
1 llamàntol per persona

Per fer la picada
oli d'oliva
julivert
all
sal

VARIANTS:
- Es pot acompanyar amb un allioli suau
- La picada d'all i julivert és opcional
- Podeu tirar pebre negre per sobre

ELABORACIÓ
Els llamàntols sempre els heu de comprar vius. Després potser se us morirà algún a la nevera, però la seva frescor només us l'assegurarà el fet que estiguin vius.
Els nens se'ls miren amb cara de sorpresa i és tota una atracció veure com es mouen al plat.
Abans de res, prepararem una picada amb oli d'oliva, all, julivert i sal.
La podeu fer amb la batedora elèctrica, si voleu.
A continuació prepararem una barbacoa amb unes pinyes que ens aportaran aquell aroma especial de brasa al plat d'avui.
Netegem bé la graella.
Arriba el moment de matar la bèstia. No us ho penseu massa. Talleu els llamàntols per la meitat començant pel cap, i així no allargar massa l'agonia de l'animal. Amb una ma de morter, piqueu les pinces fins que s'esquerdin. D'aquesta manera ajudarem als comensals en el procés d'extreure la carn del seu interior.
Els podeu fer directament a la graella o utilitzar una paella grossa com a planxa, cosa que resulta molt còmode a l'hora de manipular-los.
Els heu de fer primer per la part de la closca i així aprofitarem els sucs interiors de l'animal durant la cocció.
Quan comencin a canviar de color, saleu i ruixeu els llamàntols amb la picada d'all i julivert.
Ja per últim, els deixarem daurar per la part de la carn.
Vigileu bé l'alçada de la graella i el temps de cocció, Només busquem marcar la carn.
I ja podem emplatar el marisc, sense gaire parafernàlies addicionals.
Ummmm.....
Per al meu gust, el punt ideal de cocció d'aquest marisc és daurat per fora i semi-cru a l'interior.
En obrir les pinces n'ha de sortir suquet, aquell suquet de mar tan excepcional.
I si el llamàntol té coral, encara és més saborós.
El maridatge d'aquest marisc és vital, per tant, doneu-li la importància que correspon.
Bon profit!

I PER BEURE...
Castellroig Brut Xarel·lo Celler: Castellroig DO Cava
Varietats: Xarel·lo Vermell Criança en rima 12 mesos.
Preu aproximat: 15€
Un plat especial, una recepta de lo més engrescadora per dies on hi ha quelcom que celebrar, o, celebrar que estem junts. Hem escollit un cava especial, i engrescador per què està elaborat amb una varietat quasi perduda, la xarel·lo vermell. En que es diferència de la xarel·lo?, en essència és una mica més suau, i els aromes i sabors a cítrics són més tirant a mandarines i taronges. Ens trobem davant un cava llaminer, sense estridències, no és dolç, i molt equilibrat, us l’empassareu ràpidament ja que és equilibrat. Un final amb un xic de fruits secs que ens donarà la sensació de frescor a la boca. Segur que el tornareu a olorar i llavors també percebreu aquests fruits secs d’ametlles i avellanes torrades i amb pell al nas.Us recomano la visita al celler Castellroig, a més dels productes el Marcel i la seva familia us ensenyaran quelcom més dels diferents “terrers” de la finca, flipareu. Em sap greu, necessitareu dues ampolles de tant que us agradarà.. segur!!
Maridatge cortesia de La Guia de vins de Catalunya

5 comentaris :

  1. oh, que n'ha de ser de bo, aquest llamàntol!! I l'acompanyaries amb alguna cosa? Verdura...? patata...? arròs...? Salsa...? O tal qual? Petons!

    ResponElimina
  2. Brutal, quin plaer de tant en tant, no? Petons.

    ResponElimina
  3. D'escàndol !!!! i cava potser ???jejeje.....

    ptons

    ResponElimina
  4. @Chus, i tant!
    @Dolors, cava, i tant que si! no seré pas jo qui li discuteixi el maridatge a la Sílvia de la Guia de vins de Catalunya....jeje

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !