inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 2 de juny de 2014

Coca de iogurt


>Recepta tradicional número 372 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
L'entranyable coca de iogurt, sí senyors. Un clàssic de clàssics.
Aquella tradicional coca que totes les mares i àvies ens han preparat en alguna ocasió.
I para de comptar, eh? Vull dir que tret d'aquesta coca i, potser, alguna de pinyons per Sant Joan, les mares i àvies ja no te'n feien més... que tot s'ha de dir. Almenys a casa nostra.
Però que bé que les feien!
Recordo que la meva mare emprava un iogurt de llimona directament, i així no calia posar un iogurt normal amb ratlladura de llimona. Ben pensat, no?
Com veureu, jo he utilitzat un motlle rectangular de ferro i folrat amb paper de forn tipus cuisson.
D'aquesta manera, i amb les quantitats proposades a la recepta, ens quedarà una coca flonja però baixeta, no massa alta. Si la voleu més alta podeu fer-ne el doble de quantitat o utilitzar un motlle més petit.
Però què bona i què senzilla de fer, amb ingredients bàsics que tot tots tenim a casa en qualsevol moment.
Vinga va, poseu-vos a preparar una coca ara mateix!.
Ni que sigui com a homenatge a les àvies...

INGREDIENTS
220 g de sucre
180 g de farina
3 ous
1 iogurt
1 sobre de llevat en pols
1 pell de llimona ratllada
un raig d'anís
oli

VARIANTS:
- Es poden afegir pinyons a la pasta o posar-ne per sobre abans de coure-la al forn
- En lloc de iogurt es pot fer amb recuit

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
En un bol abocarem la farina.
I el sucre.
I els ous.
I el llevat en pols.
I el iogurt.
I un bon raig d'oli d'oliva.
I ho remenarem tot plegat.
Us ha de quedar una barreja ben integrada.
Ara hi posarem la ratlladura d'una llimona.
Procureu no arribar fins a la part blanca de la llimona, ja que és amargant.
I per acabar, l'anís...
un raig al gust.
Com us comentava, jo he folrat una safata de forn amb paper de forn.
Hi aboquem dins la nostra barreja.
Per acabar, hi posarem uns pinyons per sobre, tot i que també els podeu introduir a la barreja inicial.
I a coure. La coca la tindrem entre 30-40 minuts a uns 170-180º C, segons motlle i forn.
Podeu punxar-la amb una barnilla de ferro...
i comprovar si surt neta o bruta.
Si surt neta significarà que ja la tenim ben cuita.
Deixarem refredar la coca abans de retirar-ne el paper.
Finalment, i si voleu, podeu tirar una mica de sucre llustre per sobre.
Què divertit és cobrir amb llustre!
Finalment, i amb l'ajuda d'una paletina, passarem la coca a la safata definitiva.
I la presentarem a taula.
Ummmm... quina flaire!
És una gran coca que mereix els respectes de tothom.
La tastem?
Flonja, suau, es nota la llimona i l'anís. Molt bona.
I la podeu utilitzar com a acompanyament d'altres postres.
Bon profit!

8 comentaris :

  1. Queda boníssima aquesta coca, jo també he fet aquesta recepta I és veritat, quan la fas te'n recordes de la infantesa I les padrines. Aquí et deixo la meva versió. Petons.
    http://mansanesinopomes.blogspot.com.es/2014/04/coca-de-iogurt-amb-anis.html

    ResponElimina
  2. Doncs si és una delicia de coca i saps que sempre surt bé, per això ha passat i passa de generació en generació a totes les llars. Quan comencem a cuinar postres és la primera coca que fem.

    M`alegro molt que l`hagis fet Albert.

    Una abraçada.

    ResponElimina
  3. @Chus, gràcies maca! em miraré la teva versió!
    @Lourdes, doncs jo també m'alegro que aparegui en aquest blog la recepta de la coca de iogurt, tan nostrada, oi? gràcies!

    ResponElimina
  4. que bona Albert, tot i que jo la conec la tipica que es fa amb les mesures del iogurt, deu ser més o menys el mateix!! ideal per a qualsevol hora oi? petons

    ResponElimina
  5. Albert, aquesta coca fa molt, molt bona pinta. La setmana passada vaig estar fent un taller de coques de Sant Joan i vam fer experiments molt xulos, i m'he quedat amb les ganes de seguir treballant aquestes masses... o sigui que aquest pròxim cap de setmana em sembla que provaré de fer noves receptes. Aquesta teva coca de iogurt té tots els números per acabar al forn de casa. :-)

    ResponElimina
  6. Aquesta coca la fem a casa, amb unes mides molt fàcils de recordar... Amb la mida del iogurt...

    - 4 ous
    - 3 mides de farina
    - 2 mides de sucre
    -1 mida d'oli

    I cap al forn! La coca del 4,3,2,1!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dons si Hector, jo també la feia amb les mides de llagurt, però ja no les recordava. Provaré les teves, és molt més ràpid. 😉

      Elimina
  7. La millor coca de iogurt que he fet mai, la textura de pa de pessic és extraordinària. I mira que n'havia fet moltíssimes amb d'altres modalitats, no menyspreables. Gràcies per compartir. Ara és temps de pomes, què m'aconselles?

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !