inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 20 de juny de 2014

Braç de gitano de patata


Recepta tradicional catalana número 207 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Un clàssic a casa nostra.
Un plat que l'he menjat moltes vegades de petit.
Es estrany, però a mi sempre m'havia semblat un plat amb una certa sofisticació.
Però ara ja no.
Ara, de gran, el veig diferent. El veig com veig l'Amanida rusa, és a dir, d'aquells plats casolans que difícilment trobaràs a la carta d'un bon restaurant.
Això sí, manté aquell sabor característic de la infantesa i, en el fons, és el que més importa.
La nostra mare feia aquest braç o pastís de patata només a l'estiu. Recordo que, entre els cinc germans que som, hi havia una certa disputa sobre el farciment del braç: uns no volien trobar-se l'ou dur ni olives ni "coses rares" dins el farciment. Només amb tonyina. A d'altres, ens agradava un farciment més enriquit.
Total, que la meva mare acabava fent dos pastissos: un de farciment senzill i un altre amb un farciment més complert. Ara que ho penso, espero no arribar a aquest extrem amb els meus fills!
Us deixo amb l'elaboració d'un gran plat que és ideal per a les èpoques de molta calor, ja que es menja ben fred.


INGREDIENTS
1,5 kg de patates
2 pebrots vermells escalivats
2 ous durs
1 tassa de maionesa
1 llauna de tonyina en oli
100 g d'olives negres
aigua
sal

VARIANTS:
- En el farciment també s'hi poden posar pèsols cuits, pebrot vermell escalivat i ou dur
- El farciment pot ser de carn de vedella o de porc rostida
- Podeu fer servir olives verdes enlloc de negres
- Podeu decorar el pastís amb anxoves
- També podeu cobrir el braç amb un allioli suau (maionesa amb un gra d'all)

ELABORACIÓ
Preparem els ingredients.
Com podeu observar, he utilitzat patates blanques per bullir.

Però també podeu fer servir les patates de Prades, que us quedarà un pastís fabulós.
Les pelem.
Posem abundant aigua a bullir amb una mica de sal.
Bullirem les patates per fer-ne un puré. Aproximadament hi estaran uns 25-30 minuts, segons la mida.
Al mateix temps, posarem a escalivar un pebrot vermell al foc directe.
Podeu comprar el pebrot ja escalivat o escalivar-lo al forn.
Li anirem donant la volta fins torrar-lo bé per totes bandes.
Un cop fet, el pelarem...
i el tallarem a tires. Les reservem.
Mentre s'acaben de fer les patates, farem una maionesa casolana.
 Amb la batedora elèctrica és un moment.
Abocarem la tonyina sense oli dins un bol i hi afegirem un bona cullerada de maionesa.
Ho remenarem fins que ens quedi una pasta enganxosa.
Les patates ja sembla que son cuites.
Les deixarem refredar una estona dins un bol on les aixafarem posteriorment.
Aprofitarem l'aigua de la cocció de les patates per coure un parell d'ous.
Ja sabeu, 10 minuts com a màxim.
Poc a poc, i amb paciència, anirem aixafant la patata amb una forquilla.
Podeu afegir-hi una cullerada o dues de maionesa a la patata també. Us quedarà més fina.
Aprofitarem per incorporar una mica de sal.
Ho barregem bé.
I ja podeu estendre el puré de patata sobre un paper de forn o un drap ben net.
Us ha de quedar una capa generosa de patata. Feu-la rectangular.

Ara, hi posarem la tonyina que tenim reservada.
El mateix: distribuïm una capa per sobre de la patata.
Respecte als ous durs, reserveu les quatre rodanxes més maques i...
la resta ho trinxeu.
Tirarem l'ou dur pers obre.
Seguidament, enrotllarem aquesta preparació sobre sí mateixa...
igual que fem amb un braç de gitano.
Us ha quedar raonablement uniforme.
Aprofiteu el paper per fer rodolar el braç i col·locar-lo sobre la safata definitiva.
Apliqueu una capa generosa de maionesa.
Ja només ens quedarà fer la decoració.
Unes tires de pebrot escalivat....
unes olives farcides i les rodanxes d'ou dur.
I ja podeu reservar el braç de gitano de patata a la nevera, que agafi fred.
Quan torneu de la platja, tindreu el dinar fet!
Serviu-lo ben fresquet.

I ara us mostro una decoració diferent d'una elaboració anterior.

Bon profit!

6 comentaris :

  1. Mmmmh... quina gana! Fa temps que no en menjo, la veritat. Crec que ja tinc dinar per algun dia d'aquest pont.
    Per cert, ma mare hi posava calamars tallats petitons al farciment. No es la meva versió favorita, però no hi quedava gens malament.

    ResponElimina
  2. Fa un parell de dies els hi explicava al meus fills !! ho havia oblidat totalmente.
    La repceta de la tieta si que tenia "coses rares" : pernil, enciam, tomàquet, anchoes, ou dur, olives, pebrot i berberechos ... buff ... costava de menjar.

    ResponElimina
  3. Un braç de gitano molt fresquet i amb molt bona presentació!! Ideal per a l'estiu!! Petonets!

    ResponElimina
  4. @Moxi, calamars?....ups, quina variant més atrevida!
    @Queralt, es una recepta d'aquelles que es recorden amb "carinyo", oi?
    @Carmeta, igualment guapa, un petó!

    ResponElimina
  5. Avui m'hi he posat i m'ha quedat excel.lent! Gràcies per les indicacions. Et felicito pel blog.

    ResponElimina
  6. Avui m'hi he posat i m'ha quedat excel.lent! Gràcies per les indicacions. Et felicito pel blog.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !