inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 27 de juny de 2014

Arròs amb gambes


Si sou amants dels arrossos i les gambes, com ho soc jo, la preparació d'avui serà d'aquelles que no oblidareu fàcilment. I es que hi plats que fan diumenge, com aquest.
Imagineu que fa bon dia, un solet d'aquells agradables, acompanyat d'una suau brisa.
Imagineu que sortiu a fer una volteta pel barri i compreu el pa i el diari.
Més endavant, us atureu a fer un vermut en una terrassa.
Unes patates de la xurreria, unes olives farcides, unes escopinyes... i un vermut negre, amb gel, un tall de taronja i dues olives.
I vinga, a veure passar la gent.
Mentrestant, els nens juguen amb altres nens, nens desconeguts, d'aquells amics volàtils que amb tanta facilitat, constància i enveja, fan els nens petits.
Sense prejudicis.
Imagineu que aquest aperitiu us obre la gana i decidiu marxar cap a casa, a dinar.
Tsch, però passejant, eh? amb tota la tranquil·litat del món. 
Imagineu que pel camí recordeu que avui teniu aquest arròs amb gambes per dinar i, en arribar, noteu que tot el pis fa una fantàstica oloreta que us fa exclamar: Ummmmm!
En definitiva, parlem d'aquelles poques hores de bon rotllo que tenim durant la setmana.
És quan estem més a gust amb tot el que ens envolta.
Al cap i la fi, la felicitat és la suma d'aquests petits moments... diuen.
Que vagi de gust.

INGREDIENTS
20 gambes vermelles
1 sípia de platja amb la melsa
2 o 3 tomàquets madurs
1 ceba trinxada
3 grans d'all trinxats
1 tros de pebrot vermell trinxat
1 cullerada de pebre vermell
5 tasses d'arròs bomba
1,5 l de brou de peix (brou de pelut)
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Podeu utilitzar altres varietats d'arròs
- Els últims 5 minuts de cocció, s'hi poden afegir cloïsses
- S'hi pot afegir un raig de vi blanc al sofregit

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients: la verdura i...
el peix.
Com que la protagonista d'aquest arròs és la gamba, us recomano fer servir gamba vermella, de la més gustosa. Si és fresca millor, però amb la congelada obtindreu un gran resultat i estalviareu diners.
És important que la sípia tingui la melsa, aquesta salsa marró que tan bon gust li dona a l'arròs.
Primer de tot, escalfarem la paella i, amb un bon raig d'oli d'oliva, fregirem les gambes.
No les feu completament. Deixeu-les una mica crues.
Les reservem i esperem que es refredin una mica per poder pelar-les.
Però compte, que només en pelarem la meitat. La resta aniran senceres.
Per tant, les que no pelem juntament amb les ja pelades les hi posarem a l'arròs més endavant.
Ara, passarem els caps i les pells per un colador o "xino" i amb una ma de morter n'extraurem tot el suquet.
Les hi podeu posar amb l'oli de fregir-ho, que no serà gaire quantitat.
L'objectiu és aconseguir aquest suquet intens i concentrat de caps de gamba. Ho reservarem.
Ara, en la mateixa paella amb una mica més d'oli, saltarem la sípia que haurem fet a daus.
Mentrestant, podeu aprofitar per ratllar els tomàquets...
afegir la melsa de la sípia...
i una cullerada de pebre vermell. Ho reservem.
Podeu anar trinxant l'all, la ceba i el pebrot vermell també. 
Quan la sípia tingui un bonic color daurat i comenci a esclatar...
la reservarem.
En la mateixa paella, amb una mica més d'oli si cal, sofregirem la ceba.
Quan tingui bon color, hi afegirem el pebrot vermell.
Quan tingui bon color, hi afegirem l'all trinxat.
I deixarem fer el sofregit fins que s'enfosqueixi.
Per evitar que es cremi, hi podeu afegir un raig d'aigua.
L'aigua garantirà que continuí el procés de confitat evitant que es cremi el sofregit.
Quan el sofregit estigui ben concentrat, hi posarem el tomàquet ratllat amb la melsa i el pebre vermell.
Ho deixarem reduir entre 5 i 10 minuts a foc baix.
Poc a poc agafarà textura de configura.
En aquest punt, ja hi podrem incorporar de nou la sípia reservada.
La remenarem una estona, que s'impregni bé dels sofregit.
Ja tenim el sofregit de l'arròs preparat.
En aquest punt, podem parar el foc i sortir a fer el vermut.
Tapeu-lo per evitar que s'hi posin les mosques, je,je.
Continuem amb l'arròs. Compteu una tassa de cafè plena d'arròs per persona més una addicional.
Deixeu sofregir l'arròs una estona, però vigileu que s'enganxa. No pareu de remenar.
Paral·lelament haurem fet bullir el nostre brou de peix, que afegirem a l'arròs.
Al mateix temps, hi abocarem el concentrat de caps de gamba, que podeu deixatar amb una mica del mateix brou de peix.
Salarem lleugerament.
Poseu-hi les gambes que havíem reservat.
Ummmm, quina olor que fa!
Amb el brou bullent, de seguida començarà a coure's l'arròs.
Mantingueu un foc mig i constant durant uns 14-16 minuts.
Recordeu de no remenar mai l'arròs. Màxim podeu sacsejar la paella una mica.
Rectifiqueu de sal si cal.
Quan l'arròs hagi consumit prou líquid i es vegi el gra, però amb una mica de suquet, ja podeu parar el foc.
Tapeu la paella amb paper d'alumini i deixeu que la cocció passiva faci la seva feina.
Passats 10-15 minuts l'arròs estarà perfecte.
I ja el podrem emplatar.
Bon profit!

6 comentaris :

  1. Fabulós !!! ja tinc el plat de diumenge...
    gràcies...Bon cap de semana...

    ResponElimina
  2. Quin bé de Déu! Sembla que parlis del paradís, amb aquesta bella caminada cap a l'arròs... perquè això del vermut era això, no? El preludi d'un festival? Un arròs fantàstic, Albert! Sóc de terres palamosines, això de les gambes toca la fibra... clac, clac, clac.

    ResponElimina
  3. Mare meva quin arròs! Em fa venir salivera i això que acabo d'esmorzar. m'apunto aquesta recepta per un dia que vulgui quedar mol, però molt bé! jejeje Un petó ALbert!

    "Les receptes que m'agraden"

    ResponElimina
  4. Fa temps que no menjo un arròs com déu mana... aquesta teva recepta, Albert, fa una pinta alucinant, com sempre.

    ResponElimina
  5. Un pla fantàstic i un arròs meravellos!! Petonets!

    ResponElimina
  6. És el que penso fer demà! Amb vermut inclòs! Moltes Gràcies

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !