inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 13 de maig de 2014

Sopa de caldo


>Recepta número 974 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Tradicionalment, a casa nostra, hem preparat la sopa del caldo bullint en el brou de l'escudella una mica de pasta, normalment galets de mida petita.
Vaja, el que es coneix com a "Sopa de galets" de tota la vida.
http://www.lacuinadesempre.cat/2011/10/escudella-i-carn-dolla.html
Però si a aquesta sopa li afegiu un sofregit de ceba i tomàquet, com veurem avui, i també uns trossos de gallina de la carn d'olla us quedarà una sopa de caldo extraordinària.
No cal dir que podeu fer servir qualsevol tipus de pasta, encara que jo utilitzaré la pasta de lletres per presentar-vos, alhora, la recepta tradicional número 980 del Corpus, també anomenada "Sopa de lletres".

INGREDIENTS
brou de gallina o de l'escudella
2 tomàquets trinxats
1 ceba trinxada
carn de gallina esmicolada de l'escudella
120 g de pasta de lletres
sal

VARIANTS:
- Es pot fer amb brou de verdures
- Es pot fer sense sofregit

ELABORACIÓ
Preparem la pasta, la ceba i rentem els tomàquets.
Com us comentava, avui farem servir pasta de lletres.
Per una banda, ratlleu els tomàquets.
Per una altra banda, trinxeu la ceba ben petita.
També podeu anar escalfant el brou de gallina o pollastre.
En una paella amb unes gotes d'oli sofregirem la ceba.
Mentrestant, tallarem uns trossos de la gallina sobrant de l'escudella. Si no en teniu, podeu passar per la planxa un pit de pollastre. Ho reservem.
Quan la ceba agafi color...
hi afegirem el tomàquet. Ho deixarem sofregir a foc baix durant uns 10 minuts.
Notareu que poc a poc es consumeix tot el líquid i el sofregit comença a caramel·litzar. Fins i tot a enganxar-se una mica en el cul de la paella. Remeneu-lo per evitar que es cremi.
En aquest punt hi afegirem un bon cullerot de brou i remenarem.
A continuació, aquest sofregit deixatat l'afegirem a l'olla on tenim el brou.
Seguidament, incorporarem a l'olla la gallina que teníem reservada.
I ja per acabar, la pasta.
Deixeu que bulli uns 15 minuts aproximadament o fins que la pasta sigui cuita.
Si cal, rectifiqueu de sal.
Ja la podem servir ben calentona.
No cal dir que per garantir l'èxit del plat haurem de fer servir un brou de qualitat.
Bon profit!

2 comentaris :

  1. No havia vist mai aquesta versió de l'escudella...la trobo Excel.lent!!!!!
    Un bon caldo de gallina.....molt gustós..
    Molt bona recepta Albert!!

    una abraçada

    ResponElimina
  2. Jo també trobo que és una proposta molt gustosa! La faré, gràcies! Precisament tinc tots els ingredients, els compro a www.hoydeldia.com, frescos a casa, molt recomanables!
    Salutacions

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !