inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

divendres, 16 de maig de 2014

Semifred de torró de Xixona


>En ocasions, quan fem pastissos, ens sobren retalls de pa de pessic que podem aprofitar de diverses maneres. Tanmateix, passades les festes de Nadal ens trobem amb altres sobrants al rebost com pot ser el torró de Xixona. Obviament, no cal que es donin aquests dos condicionants per a preparar la recepta d'avui però és molt interessant tenir sempre present aquesta cuina d'aprofitament que tantes sorpreses ens pot arribar a proporcionar.
Avui veurem el pas a pas de com elaborar una mousse o semifred de torró de Xixona.
Utilitzaré un motlle de ferro d'uns 28cm de diàmetre.
Espero que us agradi.

INGREDIENTS
1 base de pa de pessic
50 g de cobertura de xocolata negra al 80% de cacau
125 g de llet + 50 g de sucre
4 rovells d'ou
4 clares d'ou + 30 g de sucre
5 fulls de gelatina
aigua 
sucre bany (almívar + brandi)
1 barra de torró de Xixona esmicolada
500 ml de nata per muntar + 100 g de sucre 
ametlla filada i torrada per decorar

VARIANTS:
- Podeu omplir tot el pastís amb roses de nata i tirar pols de torró de Xixona per sobre.
- Podeu decorar-lo amb motius de xocolata
- Podeu fer servir retalls de pa de pessic o planxes de pa de pessic com a base. Fins i tot melindros.
- Si us en sobra una mica podeu servir-lo en uns gotets de postre

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
Primer de tot separarem els rovells de les clares en recipients diferents.
Molt bé.
Ara, posarem en remull, en aigua freda, els fulls de gelatina.
Aquests fulls els podeu comprar en qualsevol supermercat. Els hi tindrem uns 5 minuts submergides.
Ara el torró.
Amb les mans, esmicoleu-lo fins a deixar-lo ben fi. Farem servir gairebé tota la barra per a fer la mousse.
Però reserveu una petita part per poder decorar al final el nostre pastís.
Comencem a muntar les clares...
amb el sucre. Podeu afegir el sucre a les clares quan gairebé estiguin ja muntades.

Que vagi fent.
Mentrestant, prepararem la base del pastís. La foto potser us enganya, ja que no cal un pa de pessic sencer per fer aquesta recepta. Però us vull mostrar d'on podeu obtenir la base de pa de pessic: dels retalls.
 
Altrament, podeu fer una planxa expressament per a l'ocasió.
Agafem el motlle i retallem la part sobrant de pa de pessic.
Es aconsellable col·locar una mica de paper de forn (cuisson) a sota, per poder manipular-lo després.
Per una altra banda, prepararem el sucre bany...
per banyar la base de pa de pessic. Ho reservem.
Recordeu que tenim les clares muntant-se. Ara, en un cassó, posarem la nata a escalfar.

Quan arrenqui el bull la parem.

Ara, agafem els fulls de gelatina...
i els escorrem bé.
Els incorporarem a la llet.
Remeneu-la bé fins a dissoldre completament la gelatina.
Seguidament, i amb la llet encara calenta, hi afegirem també la cobertura de xocolata...

que barrejarem un cop s'hagi fos. Ho reservem.
Ara, batrem els rovells d'ou una estona. El que se'n diu blanquejar.
No els volem muntar, només que s'oxigenin una mica.
Afegirem la barreja de llet, gelatina i cobertura als rovells.
I ho remenarem.
Ha de quedar ben lligat.
A aquesta barreja li afegirem el torró esmicolat.
Ho integrarem bé i ho reservem.
Les clares ja estan muntades.
Les reservem en un altre bol ja que necessitarem el primer per muntar, ara si, la nata.
Ja sabeu que jo utilitzo una amassadora Kitchen Aid.
Aboquem la nata dins el bol, hi posem el sucre corresponent i...
la muntem.
Per fi, per una banda tenim la barreja de rovells, gelatina, cobertura i torró. Per una altra banda tenim les clares muntades. Per una altra, la nata muntada i la base de pa de pessic preparada.
Ens queda l'últim pas: muntar-ho.
Primer de tot, no us oblideu de reservar una mica de nata muntada per fer la decoració final.
Poseu una mica de clares muntades a la barreja de rovells...
i barregeu-lo.
Ara, barregeu dins el bol la resta de clares amb la nata, però sense remenar massa.
Afegiu-hi la barreja inicial i barregeu-lo tot plegat.
Heu de procurar fer moviments que envoltin la barreja, per evitar abaixar-ho en excés.
Es millor utilitzar una pala de fusta que no pas una barnilla.
Finalment, us ha de quedar una barreja com aquesta.
Cremosa sobretot.
Amb això farcirem el nostre motlle que tenim preparat amb la base de pa de pessic.
Amb una paletina, allisarem la part superior.
Ens ha de quedar arran.
Molt bé.
I ja podem posar el nostre semifred a la nevera. Allà el tindrem un parell d'hores mínim.
També el podeu posar al congelador durant una hora.
Passat aquest temps, i amb l'ajuda d'un ganivet, separarem el semifred del motlle de ferro.
Amb compte de no malmetre el pastís.
I ja el tenim desemmotllat. Compte, però, que necessitarà més hores de fred i l'estabilitat no serà la millor, però suficient per a decorar-lo i acabar la recepta.
Amb la nata que hem reservat abans omplirem una mànega pastissera.
I decorem al nostre gust.
Jo he fet dos pastissos amb decoracions diferents.
Una mica de torró esmicolat per sobre.
Amb molt de compte, i amb una paletina, podreu moure el pastís a un cartró i blonda.
Ja per acabar, una mica d'ametlla filada i torrada aportarà un toc de color.

Suficient.
I ja el podem reservar a la nevera unes 3 o 4 hores abans de consumir.
El podeu congelar també i treure'l una hora abans de servir-lo.
És un pastís molt saborós i lleuger en boca.
El voleu tastar?
Tallem-ne una porció.
La podeu acompanyar de més nata o...

d'una mica de coca de iogurt amb salsa de gerds. I un bon cava, és clar.
Bon profit!

2 comentaris :

  1. Albert compro compro i m'ho porto a pendents ja no dic res mes¡
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  2. Bon día, Albert. Este si que es un clásico, sobretodo cuando en Navidades me aprovisiono de turrón, aunque mi base siempre es de galletas, probaré con la tuya. Feliz día :*)

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !