inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 28 de maig de 2014

Mongeta verda amb pernil


>Recepta tradicional número 677 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Recepta fàcil, ràpida, bona i sana. No es pot demanar més.
Com sempre, els millors resultats els obtindreu si les verdures són de temporada i ecològiques.
De fet, feia molt temps que no menjava aquest plat i sabeu què? em va fer recordar els plats que sopaven els meus avis. Plats d'aquells que, quan ets petit, fan una certa angúnia i em preguntava
- ...però què coi s'estan fotent aquests?
...mentre li feia una nova queixalada al meu entrepà de xoriço.
Hi ha molts plats tradicionals d'aquest tipus, sobretot de verdura, que, amb el pas del temps, he aprés a valorar i a gaudir com cal.
I és que de petit no menjava massa verdura, sincerament.
No culpo els meus pares d'aquesta mancança alimentària ja que, ara que jo també sóc pare, els entenc molt millor i sé com costa fer menjar verdures els més petits de la casa.
Ara, els entenc.
S'ha de tenir molta paciència i treballar-s'ho a diari...i tot i així hi ha moments de desesperació.
I és que s'ha d'entendre que el paladar d'un nen necessita ser educat, poc a poc, amb el pas del temps.
Menys mal que ara puc gaudir dels plats que gaudien els meus pares.
Ara, els entenc.
I quina il·lusió que fa collir les teves mongetes verdes del teu hort, eh?... que les has vist créixer.
No, si collir les verdures de l'hort agrada a tots els nens, oi?. El problema ve quan se les han de menjar.
En fi.
Som-hi!


INGREDIENTS
1 kg de mongeta verda
100 g de pernil tallat petit
3 tomàquets madurs tallats petits
2 grans d'all trinxats
oli d'oliva
aigua
sal

ELABORACIÓ
 Preparem tots els ingredients.
 Posarem abundant aigua amb sal a escalfar.
Treurem les puntes de totes dues bandes i...
les tallem a trossos d'uns 3 o 4 centímetres.
Quan l'aigua bulli, les posarem a coure.
Deixarem que es facin les mongetes entre 15-25 minuts, segons la mida i el tipus de mongeta.
Si voleu, i un cop cuites, es poden refredar en aigua i gel per a conservar el seu color.
 Mentrestant, anirem trinxant els tomàquets a trossets.
 Tallarem l'all.
 I farem daus de les tires de pernil.
 Quan la mongeta sigui cuita, l'escorrerem i la reservarem.
 En una paella amb un petit raig d'oli saltarem els daus de pernil.
 Els reservem.
 En el mateix oli daurarem els alls.
 A continuació, hi afegirem el tomàquet.
 Ho deixarem una estona fins que el tomàquet estigui ben cuit.
 Seguidament, hi incorporarem els daus de pernil...
 la mongeta verda...
 i ho remenarem tot plegat.
 Ho saltarem uns minutets i rectificarem de sal. Vigileu que el pernil ja en porta, de sal.
 I emplatem, ben calentó.
 No costa pas gaire donar al plat una presentació més decent.
 Un bon raig d'oli d'oliva en cru...
 I aquí teniu la mongeta verda amb pernil de tota la vida. Boníssima!
Bon profit!

8 comentaris :

  1. Deliciós, Albert! Un plat senzill i molt gustós. Jo ara no puc menjar pernil salat, per això de l'embaràs, però quan torni a atacar m'hi poso! He he he. Petons!

    ResponElimina
  2. @Marina, si que en pots menjar si el congeles prèviament. En qualsevol cas, enhorabona i moltes felicitats !!!!!

    ResponElimina
  3. Ah, això sí, Albert. Però mai hi penso, hauria de tenir més previsió... he he he. Gràcies!

    ResponElimina
  4. A casa meva també es feia igual! quins records, hauria de fer-ho algun dia, gràcies per recordar-m'ho! Un petó!

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  5. mongetes a coure 25 minuts. A partir que arrenca el bull ?

    ResponElimina
  6. @Jaume, això de la cocció de la verdura és sempre rel·latiu. Rel·latiu al tipus de mongeta, a la seva frescor, a la grandària del tall, a la força de l'aigua bullent (foc més o menys fort) i, és clar, al gust de cadascú. Hi ha qui prefereix la verdura al dente o molt passada.
    A l'article següent:
    http://www.lacuinadesempre.cat/2012/03/article-temps-de-coccio-de-les-verdures.html
    ...hi trobaràs els temps promig de cocció de les verdures més habituals.
    En aquest cas, 25-30 minuts seria al màxim temps de cocció per a unes mongetes.
    Les mongetes s'han de coure sempre i no es poden menjar en cru, ja que porten una substància tòxica que desapareix en coure-les.
    I sí, jo sempre les poso quan l'aigua bull ostensiblement.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  7. Per cert, faltava l'explicació en algunes fotografies. Ja està corregit!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !