inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dijous, 29 de maig de 2014

Galeres fregides


>Recepta tradicional número 574 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
Sí, sí, com ho sentiu. Estem parlant d'una recepta tradicional catalana.
L'altre dia ho comentava amb la meva germana: ja no hi ha galeres com les d'abans.
De grosses vull dir. Al menys per la meva zona, el Baix Llobregat.
Potser a les terres de l'Ebre, on se celebren cada any les Jornades Gastronòmiques de la Galera, sigui possible trobar galeres ben grosses, maques, plenes, amb corall. Aquelles galeres que podies pelar sense problemes.
En qualsevol cas, no ens podem queixar. Les peixateries acostumen a tenir galeres fresques, més o menys grosses, i a preus realment baixos. Per aquí es considera un peça de sopa i som pocs els que gaudim de xuclar una bona galera fregida o feta a la planxa.
Jo us convido a tastar-ho, a risc de fer créixer la demanada i, per tant, el seu preu. Però és de les poques coses bones bones de veritat que m'estranya que siguin tan econòmiques.
Temps al temps, oi?
De moment, anem-ne gaudint.

INGREDIENTS
500 g de galeres fresques
oli d'oliva
sal

ELABORACIÓ
 Preparem les galeres.
 Les rentarem amb aigua a sota de l'aixeta.
 Mira que són curioses les galeres, eh?
Ens sorprèn que als països asiàtics mengin escorpins, però entre això i els cargols, nanos...
Realment és un animal estrany. oi?
 Posem a escalfar abundant oli en una paella i salem les galeres.
Quan l'oli sigui calent, les anirem fregint poc a poc. Compte! perill de cremades! ja sabeu què passa quan l'oli roent entra en contacte amb aigua.
 Feu-les per totes dues bandes.
 I no massa estona, o quedaran eixutes.
 Serviu-les ben calentes a taula.
 I a xuclar!
Bon profit!


I PER BEURE...
Torelló Brut Nature Gran Reserva 225 Celler: Torelló. DO Cava
Varietats: Macabeu, xarel·lo i parellada
Preu aproximat 24€
Sabor suculent, què carai! per llepar-se els dits una vegada i una altra. I que podem fer per acompanyar-les?. Us suggerim un cava amb sabor suculent també. El cava és gastronòmic i nosaltres pensem que lliga molt bé amb molts menjars però amb el marisc és sublim!. Parlem d’un tipus de cava com el Torelló 225 Brut Nature Gran Reserva. El vi base s’ha passat per bota de 225 l uns mesos (per això es diu així), el cupatge és el tradicional català :macabeu, xarel·lo i parellada. Al nas trobareu els aromes clàssics d'aquestes varietats, pomes i peres però aquesta vegada com si haguessin passat pel forn. Ja a la boca, sortiran cremes i pastisseria degut al pas per fusta. Un final molt elegant i sec que us netejarà la boca deixant-la absolutament fresca. Apa! cap a embrutar-se els dits una altra vegada!
Maridatge cortesia de La Guia de vins de Catalunya

2 comentaris :

  1. Hauràs de venir cap a les terres del Sud... de Tarragona fins al Delta es fan Jornades gastronòmiques de la galera i en època de fred ( febrer, març i una miqueta d'abril) tenim unes galeres magnífiques. Ara bé, la galera gran te la fan pagar
    La alera per ser maca vol fred... ara ja no n'és l'època bona.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  2. @MGlòria, n'estic segur que a les Terres de l'Ebre encara se'n troben de bones galeres. Serà qüestió d'acostar-s'hi! Gràcies maca!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !