inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dilluns, 19 de maig de 2014

Empanada de llom


>L'empanada de llom... no sé què té, però és especial. És la millor de totes i, com totes les empanades, té aquell poder de seducció gastronòmic que la fa desitjable a totes hores.
Avui us presento aquesta clàssica empanada que acompanyo amb una recepta gallega de massa tradicional, que es fa a partir de l'oli sobrant del sofregit del farciment, d'aquí aquest coloret tan maco.
Ara recordo quan les feia la nostra mare... Quins records! Eren sopars molt especials aquells.
Ella, la mare,  sabia fer-ne la massa però, moltes vegades, li pujava ja feta la nostra veïna Mercedes, una dona gallega. Però gallega, gallega, gallega, eh?... ja m'enteneu oi?... de les que els han fet "la pregunta" de petites i per això s'han quedat així de grans... Juas! Disculpeu-me si sou gallecs, però per aquí és com una llegenda el tema... com dir que els catalans som "garrepes", vaja.
M'encanta la gastronomia gallega i la gran riquesa de productes autòctons que tenen. Com ara el marisc: envejable.
Aviam, una mica celta... sempre he sigut jo.
Tinc sentiments d'arrels celtes. No sé, em surten de dins. De fet, l'àvia de la nostra mare era gallega, de Vigo, i per tant puc dir que tinc arrels celtes.
Suposo que per això m'agrada tant aquella cuina....
Suposo que per això m'agrada tant el marisc...
Suposo que per això m'agrada tant Galícia...
Suposo que per això m'agrada tant Escòcia...
I suposo que per això em diuen "soplagaitas", juas, juas! (és conya).
Per cert, aquesta recepta és per fer dues empanades. Si en voleu només una, feu-ne la meitat.
No us perdeu visitar altres receptes d'empanades, que també són brutals.
Que vagi de gust!

INGREDIENTS
400 g de llom de porc de dos colors
200 g de daus de xoriço i pernil ibèric
5 tomàquets madurs
2 pebrots verds
1 ceba grossa
un tros de porro
pebre vermell dolç
sal i pebre
oli d'oliva

Per fer la massa:
500 g de farina de força
15 g de llevat premsat
175 g d'aigua
2 cullerades de pebre vermell dolç
4 cullerades d'oli del sofregit

VARIANTS:
- Podeu utilitzar pernil del país
- Podeu afegir una mica de vi blanc al sofregit
- S'hi pot posar all al sofregit i també pebrot vermell
- Si us agrada molt picant podeu substituir el pebre vermell dolç per picant o posar-hi un bitxo trinxat

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients. 

També hi posarem un tros de porro. La ceba la tallarem en juliana.
El porro a trossos petits.
El pebrot verd també, a trossos.
Renteu bé els tomàquets...
i ratlleu-los.
Als tomàquet li incorporarem un parell de cullerades de pebre vermell.
Remeneu-ho i reserveu-ho.
En una cassola amb abundant oli d'oliva farem el sofregit.
Primer la ceba en juliana.
Quan s'estovi, hi afegirem la resta de verdures.
Ho deixarem fer fins que s'estovi tota la verdura, uns 15 minuts aproximadament. Li donarem unes voltes de tant en tant. No cal daurar la ceba.
En aquest punt, hi afegirem el tomàquet que teníem reservat.
Ara, deixarem que es faci el tomàquet uns 15 minuts més a foc baix. Remeneu-ho de tant en tant i tireu-hi una mica de sal. Un cop fet, deixeu-lo refredar.

Quan el sofregit hagi reposat, notareu l'aparició d'un excés d'oli en el sofregit.
Aquest serà l'oli també l'afegirem al que teníem reservat per fer la massa.
Anem a pel llom. Si és de dos colors millor, és més gustós.
El tallarem a tallets petits. El pernil i el xoriço també, a dauets.
Salem la carn...
i l'empebrem.
En una paella amb un raig d'oli fregirem la carn.
Fins que agafi coloret.
Llavors hi abocarem el xoriço i el pernil.
Ho remenarem durant uns 5 minuts...
i ho barrejarem tot plegat amb el sofregit que tenim reservat. No cal tornar a escalfar-ho tot.
Ben remenat.

Reservem el farciment.
Posem la farina, el llevat, l'aigua el pebre vermell i l'oli del sofregit en la màquina d'amassar.
Podeu fer la massa a mà si voleu.
Quan estigui feta, funyirem la massa, farem una bola i la deixarem llevar una hora tapada amb un drap.
Passat aquest temps la massa haurà doblat la seva mida inicial. L'abaixarem, funyirem i farem una nova bola.
Ara, farem pesades d'uns 350 g. i la resta la deixarem per decorar l'empanada.
Com podeu observar, jo he fet el doble de massa (1 kg) ja que aprofito l'avinentesa per fer dues empanades: una de llom i l'altre de pop.
Deixem reposar les boles 10 minuts...
i amb l'ajuda d'una mica de farina, les estirarem fins que tinguin la mida de la safata de forn.
La desplegarem sobre una safata de forn amb paper cuisson.
Hi aboquem el farciment per sobre.
El distribuïm bé.
Un cop estirada, enrotllarem la massa en el mateix corró i cobrirem l'empanada.
Ara, amb paciència, anirem lligant les cantonades poc a poc, tot pessigant les dues capes de massa.
Això evitarà que el farciment s'escapi durant la cocció al forn.
Ja tenim l'empanada gairebé acabada.
Amb la massa sobrant farem unes tires.
Aquestes tires, inicialment, ens delimitaran les porcions de l'empanada.
Ja està. Ja podem pre-escalfar el forn a uns 190-200º C.
Bateu un ou i...
pinteu tota l'empanada. L'ou farà que tingui un color daurat molt atractiu.
Ara només ens queda coure-la. Hi estaré uns 30 minuts, segons cada forn. Engegueu la ventilació.
I ja la tenim cuita.
Porta feina una empanada, però sempre val la pena. A més, la podeu congelar si voleu.
La tallem?
Ummmm, m'encanta.
En voleu un tall?
I aquí la teniu.
Com més pebre vermell hi poseu, més vermella quedarà la massa.
Aquesta és una empanada que vaig fer un altre dia, més pujada de color, però igual de bona.
 Fuas !!...sense paraules !!!
Recordeu que si us agrada més picantona podeu utilitzar una mica de pebre vermell picant, tant per la massa com pel farciment.
La podeu guardar dins el forn (apagat) tapada amb un drap....tota la nit, que es conservarà molt bé. Si la guardeu a la nevera....es pot estovar a l'agafar humitat. En qualsevol cas, les empanades a casa meva no duren més de dos dies !!!! (ni de un).
 Per cert, també podeu tallar-la en petites porcions i presentar-les en un dinar més formal.
Sempre triomfen.
Que dius....em sobra farciment...qué més puc fer?....doncs d'empanada....a empanadilles...jeje.
 Compreu una mica de pasta d'empanadilla i les farciu. Tal qual o triturat...i veureu quina cosa més bona.
Bon Profit !!!


I PER BEURE...
Caminito. Celler: Terra Remota. DO Empordà.
Varietats; Garnatxa Negra i syrah. Criança en barrica de roure francès 6 mesos.
Preu aproximat:15€
Uix, que oblidats que queden els vins rosats durant l’hivern. Anem a reivindicar el consum.
Penseu que ens trobem davant d’un vi rosat, el Caminito, que passa per barrica de roure francès durant 6 mesos i heu de saber que hi ha molts pocs vins catalans rosats amb fusta. Al nas trobareu moltes maduixes, gerds i cireres de color taronja que són més àcides. A la boca us sorprendrà, confitures de fruites amb mantega i regalèssies vermelles i negres d’aquelles de llaminadures que mengen els nens i no tan nens. El resultat un vi fresc amb cos que us prendreu sense adonar-vos entre mos i mos d’empanada.
Maridatge cortesia de La Guia de vins de Catalunya

5 comentaris :

  1. Així que aquesta és l'empanada de llom que comentaves l'altre dia? Quan vas presentar-nos l'empanada de tonyina? Vaja, vaja, la cosa promet! I més si parteix d'aquesta història tan xula de la gallega, gallega!! Petons!

    ResponElimina
  2. Tremenda aquesta empanada! Amb la gana que tinc ara mateix no deixaria ni les engrunes! jejeje Un petó!

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  3. Impresionante empanada, no le falta detalle!! Riquísima se ve. Besos

    ResponElimina
  4. Albert aquesta no se t, acudeixi treure.la del receptari!!! Que l, he de fer!!!

    ResponElimina
  5. @Marina, jeje, gràcies
    @Pilar, sempre entra bé, eh?
    @Conchi, gracias compi!
    @Núria, que noooooooooooooo....juas,juas!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !