inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimarts, 6 de maig de 2014

Bacallà al forn


>Recepta número 165 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
En aquest blog ja hem vist unes quantes maneres de cuinar el bacallà.
La d'avui, és una de les més senzilles.
Com sempre passa amb tots els plats cuinats amb bacallà dessalat, haureu de dessalar-lo prèviament. Per tant, us recomano la lectura del consell Com dessalar el bacallà salat abans de continuar.
I és que el bacallà dessalat, el fem com el fem, sempre està bo. És d'aquells productes, una mica cars avui en dia, tot s'ha de dir, però que sempre triomfen.
La meva conclussió és que amb un plat fet amb bacallà sempre quedes bé.
Que vagi de gust!

INGREDIENTS
800 g de bacallà remullat
3 tomàquets tallats a rodanxes
2 cebes tallades a rodanxes
1/2 kg de patates tallades a rodanxes
farina
oli d'oliva
sal

VARIANTS:
- Podeu acompanyar el plat amb allioli

ELABORACIÓ
Preparem un parell de lloms de bacallà que haurem dessalat prèviament.
Podeu fer servir lloms o supremes, que son les cues obertes i sense espina.
Ara prepararem la resta d'ingredients.
Com que no és temporada de tomàquet madur he optat per utilitzar tomàquet de penjar, que anirà molt millor per sucar.
La patata, si és ecològica i de proximitat, millor.
Ja podem pre-escalfar el forn a uns 200ºC. Mentrestant, Pelem i rentem les patates.
Les tallarem a rodanxes una mica gruixudes...
i les col·locarem en una safata de forn que hem untat amb oli.
Ruixarem les patates amb una mica més d'oli d'oliva.
I les salarem.
La  ceba, de proximitat també. Al supermercat no es troben cebes amb aquest aspecte tan lleig.
Pelem la ceba i tallem a rodanxes.
L'escamparem per sobre de les patates.
Els tomàquets els tallarem per la meitat, senzillament.
I els distribuïm sobre les patates.
Finalment, un nou raig d'oli d'oliva...
sal...
i cap al forn, on s'hi estaran uns 40-45 minuts. Coeu les cebes, les patates i el tomàquets.
Ara, posarem a escalfar una bona quantitat d'oli en una paella o fregidora.
Enfarinarem el bacallà...
per totes bandes...
i el reservarem. No cal salar-lo.
Quan l'oli sigui roent hi posarem el bacallà.
Fregiu-lo fins que agafi color...
per les dues bandes.
I el reservem.
Vigileu les patates de tant en tant.
Quan ja siguin toves...
i en els últims 10 minuts, hi afegirem el bacallà a la safata.
Deixeu-lo acabar de coure...
i ja tindrem el plat acabat.
Un cop cuits, tracteu tots els ingredients amb cura ja que els tomàquets es desfaran, les patates es trencaran i el bacallà s'esmicolarà.
I emplatem.
Tothom a dinar!
Si us ve de gust, podeu napar tot el conjunt amb un allioli suau.
Procureu que a cada mossegada hi hagi una mica de tot.
Bon profit!


I PER BEURE...
Clua Il·lusió Celler Xavier Clua. DO Terra Alta. Varietats: Garnatxa Blanca.
Preu aproximat: 12€
De vegades cal saber perquè el vi es diu d’una manera o d’una altra. En aquest cas el nom d’aquesta garnatxa blanca es ple de sentiment i es va posar en honor al pare de la Rosa, copropietària del Celler Clua a la DO Terra Alta. Crec que no hi ha combinació millor amb la recepta d’avui, de fet, i sóc totalment sincera, no és el primer cop que veig lligar aquest vi amb bacallà.
En les aromes que us pujaran al nas hi trobareu, com sempre en les garnatxes del sud del territori, de manera predominant peres i també pomes verdes. En boca us resultarà fresc i apreciareu molt el gust de les llimones confitades, cosa que li aporta un xic de dolçor i el fa més llarg en el seu pas. No hi haurà qui es resisteixi a prendre una altra copa.
Maridatge cortesia de La Guia de vins de Catalunya

9 comentaris :

  1. Aquest bacallà té una pinta espectacular. Segur que està boníssim! Una abraçada Albert,

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/



    ResponElimina
  2. Albert para un amante del bacalao esta combinacion es Brutal¡¡

    ResponElimina
  3. Estic d'acord amb tu que amb un plat amb bacallà sempre quedes bé! Aquest fa molt goig i segur que està boníssim!!

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Des de ben petita he tingut un especial interès per la cuina. Recordo aquells dies que, amb només deu anys, em quedava meravellada mirant les mans de la meva mare just en el moment en què es disposaven a elaborar un brillant plat. He de remarcar que, de tots ells, el que més em fascinava era el pa de pessic de iogurt. En fer-lo, s'encarrilava un espectacle fascinant amb ple de sons i olors indescriptibles. El motiu del meu comentari al blog, és compartir la recepta amb tothom i així, intentar que passeu un agradable i dolç moment quan us atreviu a fer aquest pa de pessic. Doncs bé, comencem.

    Els ingredients que necessitem són:
    1 iogurt
    3 ous
    2 gots petits de sucre
    3 gots petits de farina
    1 got petit d'oli
    1 sobre de llevat

    Elaboració:
    1. Batem els ous en un bol i seguidament afegim el sucre, sense deixar de remenar.
    2. Afegim el iogurt i l'oli, i continuem remenant.
    3. Com a últims ingredients, incorporem la farina i el llevat i ho barregem tot. Sempre ens podem ajudar d'una batedora, així evitarem que ens quedin grumolls.
    4. Escampem la mantega i una mica de farina pel motlle, i hi afegim la massa.
    5. Posem el forn a 180º I el deixem escalfant-se durant aproximadament 35 minuts.

    Ara només ens queda provar-lo i deixar-nos anar per la multitud de sensacions que experimentarà el nostre paladar.

    ResponElimina
  6. Hola Marta, si et sembla passo el teu missatge a la recepta de Pa de pessic de Vic, que casa millor que en aquesta de bacallà al forn, jeje. També la comento allà.

    ResponElimina
  7. No hauria combinat mai el bacallà amb el fondo de patata i seba.....
    Té bona pinta..ho provaré segur, ens encanta el bacallà!!!
    ptons

    ResponElimina
  8. @Dolors, queeeeeee?!!! ara si que m'has deixat de pasta de moniato! no has combinat mai el bacallà amb patata i ceba? ...tsch, no li diguis a ningú, eh?....jeje.
    Això es com dir que no has combinat mai la nocilla amb el pa de motlle!

    ResponElimina
  9. je,je......de tot s'en aprèn...
    gracies!!!!!

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !