inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese
Escudella i carn d'olla de Nadal Torró de crema cremada de pastisseria Canelons de Nadal Xai al forn amb fruites a la Mostarda Pintxo Goxua Compra'm una cervesa!

dimecres, 30 d’abril de 2014

Pollastre rostit amb albergínies


>Recepta número 855 del llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català.
De nou, un plat de diumenge, un rostit dels que fan festa.
Com sempre recomano, és interessant consumir aquest pollastre passades 24 hores des de la seva elaboració, quan els gustos s'assenten, es fusionen i han sigut absorbits per la carn.
Un rostit, no falla mai.

INGREDIENTS
1 pollastre tallat a trossos per rostir
3 albergínies
2 cebes trinxades
3 tomàquets
llard i/o oli d'oliva
aigua
farina
pebre negre
sal

Per fer la picada:
un grapat d'ametlles torrades
una grapat d'avellanes torrades
2 grans d'all
julivert fresc

VARIANTS:
- Es pot fer amb conill en comptes de pollastre
- S'hi pot afegir un raig de brandi o una mica de vi abans d'afegir-hi el tomàquet
- Es pot afegir una branqueta de canyella al rostit
- S'hi pot afegir una mica de farina per lligar la salsa
- S'hi poden afegir ous durs

ELABORACIÓ
Preparem tots els ingredients.
El pollastre ecològic, de pagès i de quilòmetre zero (el pollastre, no el pagès!).
Preparem la verdura.
I els fruits secs per fer la picada.
D'entrada el que farem serà salar i empebrar el pollastre.
En una cassola gran (pot ser de fang) hi posarem un tros de llard.
Per no posar-ne en excés, jo acostumo a dividir el greix a parts iguals amb oli d'oliva.
Quan sigui calent hi saltarem el pollastre.
Ha d'agafar un bonic color daurat.
Si no us hi cap tot el pollastre feu-lo en dues tandes i al final ajunteu-lo tot.
Si veieu que hi ha excés d'oli podeu desgreixar una mica l'olla retirant part d'aquest greix.
Si el deixeu us pot quedar massa oliós.
Mentrestant, podeu anar trinxant la ceba i el tomàquet.
A continuació ja podem incorporar la ceba dins l'olla...
i el tomàquet que hem fet a quarts.
Ho remenem una mica i ho tapem. Ho deixarem sofregir uns 15-20 minuts a foc baix.
Podem aprofitar per anar netejant les albergínies...
i tallant-les a rodanxes gruixudes.
Col·loqueu-les sobre una safata gran...
i tireu-hi una mica de sal per sobre. Esperarem una estona i deixarem que la sal faci sortir l'aigua que contenen les albergínies.
Per una altra banda ja podem anar preparant la picada.
Peleu un grapat d'ametlles torrades...
i d'avellanes torrades.
Afegiu dins el morter els grans d'all.
Incorporeu-hi també el julivert fresc.
I a mi sempre m'agrada donar-li un punt de sal.
I a treballar la picada amb la mà de morter.
Si la voleu deixatar una mica podeu tirar una mica del brou de cocció del pollastre.
Heu d'aconseguir una pasta similar a aquesta.
Passat el temps del sofregit...
incorporem a l'olla l'aigua calenta.
No cal que cobreixi totalment el pollastre. Ho tapem i ho deixem fer uns 40-45 minuts a foc mig-baix.
En aquest punt, trobarem que les albergínies han expulsat bona part de l'aigua que contenen.
Escorreu-les una mica...
i enfarineu-les.
Les podeu anar preparant mentre s'escalfa una bona quantitat d'oli en una paella o fregidora.
Quan l'oli sigui roent fregiu les rodanxes d'albergínia.
Vigileu-les i feu-les bé per totes dues bandes.
Han d'agafar un bonic color daurat.
Les anirem reservant sobre un paper absorbent.
Molt bé.
Quan el pollastre sigui cuit, deixatarem la nostra picada...
amb un parell de cullerots del suc de cocció.
Afegim les albergínies...
i la picada.
Barrege-ho tot plegat una mica, sense destrossar gaire l'albergínia, i que bulli 5 minuts més.
Ja hem acabat.
A l'endemà, el rostit encara està més bo. Si no fa massa calor, no cal ni que el reserveu a la nevera.
És normal que l'albergínia, de remenar, es desfaci. Això farà que la salsa guanyi consistència.
Si us ve de gust, el mateix dia o a l'endemà, podeu fer unes patates al forn.
 Un cop cuites...
talleu-les a rodanxes gruixudes...
 i incorporeu-les al pollastre. Ho remenem i ho escalfem.
 A veure com està de sal? ummmm!
 Ja el podem servir.
   Un bon plat tradicional. El pollastre us ha de quedar ben tendre.

Bon profit!

I PER BEURE...
Sentits Blancs. Celler: Bodegas Puiggros . DO Catalunya
Varietats: Garnatxa Blanca 5 mesos de criança en roure francès.
Preu aproximat 20€
Hi ha un punt llaminer en aquest plat que ve de les albergínies i he pensat en una garnatxa blanca conreada al poble d'Ódena, a la comarca de l’Anoia. És prou llaminera i consistent alhora, ja al nas trobareu moltes peres de diferents varietats, aquelles d’aigua o peretes de Sant Joan, i també nespres acabats de collir quan encara són forts i fan salivar més. Es essencial un xic d’acidesa en el vi, el fa molt viu i fa que el post-gust sigui més llarg. Com que ha passat per barrica, en aquest “Sentits Blancs” trobareu aranges confitades en mel i lleugers torrats al mig de la boca. Per cert, sabeu una de les raons perquè es va crear la DO Catalunya? doncs per poder ordenar tots aquells vins que per indicació geogràfica es trobaven fora de les demes DO. Aquest és el cas, només 10km més enllà comença la DO Pla de Bages però com no arribava havia d’optar a entrar dins la DO Catalunya.
Maridatge cortesia de La Guia de vins de Catalunya

6 comentaris :

  1. Un rustido espectacular!! Me ha gustado lo de poner las berenjenas fritas en el rustido, un plato completo y de los que puedes preparar con antelación, me gusta. Bss.

    ResponElimina
  2. Boníssim. Aquesta és una d'aquelles receptes que em guardo ara mateix a la butxaca. Tant al meu company com a mi ens encanten les albergínies, i amb el pollastre al forn encara no he intentat mai treure'n profit. Caldrà arreglar-ho aviat, això... he he he. Petons!

    ResponElimina
  3. Uau! que bo que ha d'estar això, jo també m'ho apunto! Per cert, avui he penjat al meu bloc les merengues que vaig fer aquest catp de setmana amb la teva recepta, he seguit fil per randa les teves explicacions i m'han quedat exquisides, encara que haig de practicar més amb la màniga pastissera... Una abraçada!

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  4. Si el pollastre rostit ja és bo... amb albergínies ha de ser una autèntica bomba.

    ResponElimina
  5. Déu meu, quina pinta... No coneixia aquest plat, l'haig de fer. Moltes gràcies.

    ResponElimina
  6. @Conchi, un gran plato, si señora!
    @Marina, je,je, segur que et queda fabulós a tu!
    @Pilar, em passo a mirar aquests merengues
    @Calvin, tu t'ho dius tot!
    @Mercè, fes-lo algun cop, no t'empenediràs!.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !